Michael Jordan je po Forbsu prvi športnik, ki je postal dolarski milijarder. 1 milijarda dolarjev = 895 milijonov evrov. Foto: Reuters
Michael Jordan je po Forbsu prvi športnik, ki je postal dolarski milijarder. 1 milijarda dolarjev = 895 milijonov evrov. Foto: Reuters
Michael Jordan
Nepozabna številka 23 je v karieri osvojil že vse, kar se je dalo, zdaj pa upa, da bo kot lastnik Charlotta uspel sestaviti tudi zmagoviti mozaik. Letošnji Hornetsi se sicer še bojujejo za končnico, pri čemer za "pol zmage" zaostajajo za osmim Brooklynom. Foto: EPA

Michael Jordan je prvič pristal na seznamu revije Forbes najbogatejših Zemljanov, ki razpolagajo s premoženjem v vrednosti vsaj milijarde ameriških dolarjev. Največji delež premoženja 52-letne ikone ameriške košarke znaša 80-odstotni delež v lastništvu moštva Charlotte Hornets, ki je vreden 625 milijonov evrov.

Ustanovitelj Microsofta Bill Gates je sicer letos obdržal prvo mesto na lestvici najbogatejših Zemljanov. Gates, ki naj bi imel pod palcem kar 70 milijard evrov, je položaj najbogatejšega človeka na svetu tako zasedel že 16. v zadnjih 21 letih. Jordan pa je eden od 290 novih dolarskih milijarderjev na tem seznamu.

Še vedno izjemna blagovna znamka
Jordan, tekmovalno pot je sklenil leta 2003, velja za najboljšega košarkarja vseh časov. Po koncu profesionalne kariere je zelo uspešno zakorakal tudi v poslovne vode, za zelo donosno se je izkazala naložba v takrat še moštvo z imenom Charlotte Bobcats, ko je leta 2010 za 80-odstotni delež plačal 275 milijonov dolarjev, le tri leta pozneje pa je vrednost naložbe zrasla za 89 odstotkov.

Air Jordan je še vedno blagovna znamka, čeprav že 12 let ne igra košarke, in je še vedno prepoznavni marketinški obraz znamk Gatorade, Hanes in Upper Deck ter proizvajalca športne opreme Nike, ki trži kolekcijo športne obutve in drugih izdelkov s priimkom slavnega košarkarja.

Živa legenda Lige NBA
V 19-letni karieri v Ligi NBA je Jordan v dresu Chicago Bulls šestkrat osvojil šampionski prstan, petkrat je bil izbran za najkoristnejšega igralca lige, šestkrat pa je bil tudi najkoristnejši igralec finala Lige NBA. Seveda je bil član zlatega sanjskega ameriškega moštva na olimpijskih igrah leta 1992 v Barceloni. Že osem let predtem je igral za izbrano vrsto ZDA, ki je na domačih olimpijskih igrah leta 1984 v Los Angelesu prav tako osvojila zlato kolajno.