Bron je osvojil Belgijec Michael Vanthourenhout, ki je v cilj prišel minuto in šest sekund za zmagovalcem. Nizozemci so v članski konkurenci dominirali, saj so osvojili pet od šestih možnih medalj. Pri ženskah je namreč slavila Fem van Empel, medalji pa sta osvojili še Lucinda Brand (+1:20) in Puck Pieterse (+1:54).

Lov na rekord naj bi počakal
Mathieu van der Poel je tako šestič postal svetovni prvak (2015, 2019–2021, 2023–2024). Na večni lestvici je pred njim le Belgijec Erik de Vlaeminck, ki je bil prvak sedemkrat (1966, 1968–1973). Nizozemski superzvezdnik je pred svetovnim prvenstvom pritrdil govoricam, da resno razmišlja o prekinitvi svojega zimskega kolesarjenja. Vsaj prihodnjo ciklokros sezono naj bi izpustil, potem pa razmislil. Pri tem pomemben del enačbe predstavlja morebitni olimpijski uspeh v gorsko-kolesarskem krosu, ki je najljubša van der Poelova disciplina.

Zadnja dirka trikratnega prvaka
Na startu sicer ni bilo Toma Pidcocka in Wouta van Aerta, ki sta tudi že bila prvaka. Na domačem prvenstvu je svojo kariero končal trikratni svetovni prvak Zdenek Štybar, ki je bil 31.

Slovenija ni imela svojih predstavnikov.

Van der Poel upravičil vlogo prvega favorita in šestič postal svetovni prvak v ciklokrosu



Po Valenciji: Mohorič za konec peti ob dvojnem ameriškem slavju

Matej Mohorič je v zadnji, peti etapi dirke po Valenciji zasedel peto mesto. Etapo, dolgo 93 kilometrov, je dobil ubežnik, Američan Will Barta (Movistar), drugo mesto je po sprintu večje skupine zasedel Italijan Jonathan Milan, tretje pa Belgijec Vito Braet. Prva zmaga kariere za 28-letnega Barto!

25-letni Brandon McNulty je dobil odločilno 4. etapo in zadnji dan zadržal skupno vodstvo, s čimer je na Dirki po Valenciji prišel do osme in devete zmage kariere. Foto: EPA
25-letni Brandon McNulty je dobil odločilno 4. etapo in zadnji dan zadržal skupno vodstvo, s čimer je na Dirki po Valenciji prišel do osme in devete zmage kariere. Foto: EPA

Etapa kljub dvema kategoriziranima vzponoma ni imela velikega vpliva na končni vrstni red.
Dirko je dobil Američan Brandon McNulty, kolesar ekipe UAE Emirates. Z zaostankom 14 sekund je drugo mesto zasedel Mohoričev moštveni kolega Kolumbijec Santiago Buitrago, tretje mesto pa je zasedel Rus Aleksander Vlasov, od letos moštveni kolega Primoža Rogliča pri ekipi Bora-hansgrohe. Največji uspeh v karieri za McNultyja, druga skupna zmaga na etapnih dirkah po Siciliji 2019.

Mohorič, ki je bil v sprintu večje skupine četrti najhitrejši, v etapi pa peti z zaostankom osmih sekund, je v skupnem seštevku zasedel 23. mesto, zaostal je dve minuti in 25 sekund. Dobil je drugo etapo, v prvi pa je bil sedmi.