Med 59 profesionalnimi zmagami jih ima Tadej Pogačar pet v vožnji na čas – tri na državnem prvenstvu in še dve v kronometrih na Dirki po Franciji. Letos bo na Touru podobna gorska vožnja v 16. etapi. Foto: www.alesfevzer.com
Med 59 profesionalnimi zmagami jih ima Tadej Pogačar pet v vožnji na čas – tri na državnem prvenstvu in še dve v kronometrih na Dirki po Franciji. Letos bo na Touru podobna gorska vožnja v 16. etapi. Foto: www.alesfevzer.com

Pokljuka 2020 in Pokljuka 2023. Déjà vu. Zmagoslavje takrat para, zdaj zaročencev Žigart – Pogačar. Identična proga državnega prvenstva v vožnji na čas je dala odgovor, koliko se v treh letih lahko napreduje. Urška Žigart je svoj čas izboljšala za 2:25, Tadej Pogačar za 1:27.

"Vsi so komaj čakali, da gredo nekam po covidu-19. Ampak tudi danes je bilo veliko podpore. Na progi ni bilo nič drugače. Tudi pred tremi leti je bilo vroče, ampak je potem nevihta ohladila ozračje. Danes pa je bilo vroče, sem kar rdeča v obraz," je takoj po koncu vožnje dejala trikratna državna prvakinja v vožnji na čas (2020, 2022 in 2023).

Sorodna novica Pogačar za minuto in pol izboljšal čas izpred treh let

Letos niso boljše samo noge

"Predvsem sem hotela iti bolje kot pred tremi leti, želja je bila seveda ubraniti naslov, da bom lahko še eno leto nosilo to majico s slovensko zastavo. Ampak dokler nisem videla Urše Pintar pred seboj, nisem bila prepričana. Nisem imela radijske zveze. Dejansko sem šla res samo na polno, kar je bilo na srečo dovolj," je opisala boj z uro med vzponom na Pokljuko, kjer sta jo s spremljevalnim vozilom spremljala upokojeni Jan Polanc in članica osebja njene ekipe Jayco AlUla.

V torek je Dirko po Švici sklenila na skupnem sedmem mestu, dan prej ji je za etapno zmago zmanjkalo 75 metrov. Življenjska forma 26-letnice iz Slovenske Bistrice? "Letos se mi zdi, da niso samo noge boljše, tudi glava je drugače pripravljena. Upam, da bo šlo samo še navzgor."

Od štirih zmag ima Urška Žigart tri v vožnji na čas za državno prvakinjo. Kot specialistka za razgibane in gorske etape upa na kakšno priložnost za napad v Italiji. Foto: www.alesfevzer.com
Od štirih zmag ima Urška Žigart tri v vožnji na čas za državno prvakinjo. Kot specialistka za razgibane in gorske etape upa na kakšno priložnost za napad v Italiji. Foto: www.alesfevzer.com

Z dvojnim naslovom na žensko Dirko po Italiji?

Po četrti zmagi v karieri (ob treh kronometrskih naslovih državne prvakinje ima še etapo z Dirke po Valencii leta 2021) se v nedeljo želi potegovati za naslov še na cestni dirki. "Če bi mi v nedeljo uspelo osvojiti naslov državne prvakinje še na cesti, bi bila zares zelo zadovoljna. Takrat bo malo težje." A razgibana proga v Radovljici in okoli nje je kar po njenem okusu.

Mogoče bom šla v kakšni etapi spet agresivno, pa upam, da me ujamejo komaj po ciljni črti.

O osebnem cilju na Giro d'Italia Donne

Kaj sledi po DP-ju v kolesarstvu? "Grem na Giro, na katerem bo kapetanka Ane Santesteban. Poskušala ji bom pomagati, mogoče pa lahko tudi sama kam posežem, a ne v skupni uvrstitvi, prej na kakšni etapi," je razkrila kolesarka avstralske ekipe, ki je bila lani na oživljeni Dirki po Franciji v kraljevi etapi osma.

"Načeloma nisem v ekipi za Tour, a tudi lani nisem bila, pa so me pozneje poklicali. Zato sem jim povedala, da sem pripravljena, če me bodo potrebovali." Ženska Dirka po Italiji poteka od 30. junija do 9. julija, medtem ko bo drugi Tour de France Femmes avec Zwift potekal med 23. in 30. julijem.

Vesel napredka, saj je vedel, da je letos boljši

Medtem ko je Urška Žigart že dajala zmagovalne intervjuje, je njen zaročenec še prehiteval drugega za drugim kolesarje, ki so startali minuto pred njim. Tadej Pogačar jih je prehitel pet, šesti Gašper Otoničar pa je za dolžino kolesa prej prišel čez ciljno črto na Rudnem polju. (Medklic: ciljna črta je bila tokrat nekaj metrov višje kot leta 2020, a v času je to vredno sekunde, največ dveh).

"Vse skupaj – oprema, noge, glava. Leta in izkušnje prinesejo svoje. Zadal sem si, da izboljšam za minuto čas izpred treh let. Kolikor se spomnim, sem takrat imel kar dober občutek, odvozil sem res lahko. Po moje sem takrat odvozil solidno, ker sem vedel, da sem lahko letos boljši, in to sem tudi dosegel. Zelo vesel sem za napredek," je Pogačar v zadnji rundi intervjujev le razkril, da je imel točno določeno izboljšavo. Torej minuto bolje kot leta 2020 (31:10), po možnosti pod mejo 30 minut za 15,7 km in 801 višinski meter vzpona. Na koncu 29 minut in 43 sekund s povprečno hitrostjo 31,7 km/h oziroma 5 km/h hitreje od drugega in tretjega na DP-ju.

Šala o tem, da je Pogačar zgolj fant Urške Žigart

Zakaj poudarjanje, da je Tadej Pogačar zgolj fant oz. zaročenec Urške Žigart? Flamski tabloid Het Nieuwsblad je slovensko kolesarko v naslovu in uvodnem odstavku ob skorajšnji zmagi na 3. etapi Dirke po Švici označil zgolj kot Pogačarjevo dekle. Objava, ki sproža odziv v kolesarskem svetu, na katerega tudi Tadej in Urška gledata s simpatijo.

Pred startom ogrevanje v garaži

V odgovoru je zanimiva beseda soliden, niti ne dober. V Zgornjih Gorjah se ni ogreval na prostem pod žgočim poletnim soncem kot drugi, temveč nekje za zaprtimi vrati. "V senčki, v senci garažnega prostora. Ko je zunaj več kot 30 stopinj, se ti ni treba skorajda nič ogrevati, tako da mi je prav prišlo, da sem bil malo odmaknjen na hladnem," je pojasnil Pogačar, ki se je ravnokar vrnil z dvodelnih višinskih priprav in vmesnega ogleda gorskih etap v francoskih Alpah.

S tovrstnim prihodom v vroče poletje je imel Pogi v preteklosti že težave, tudi na DP-ju 2021 v Kopru, kjer ga je pobralo v zadnjem krogu vožnje na čas, nato je tudi na cestni dirki raje dirkal za ekipnega kolega Jana Polanca. Skratka: če je bil to soliden kronometer, kaj bo šele, ko bo imel svoj dan. Ob tem mu je Jan Polanc ob prihodu v cilj dejal, da je pričakoval še hitrejši čas, Pogačar pa mu je odvrnil, da je bil obroč zadnjega kolesa malce zvit (glej spodnji video s prikazom Pogačarjeve menjave kolesa, kako je prehiteval predhodnike, ki so startali z minutnim razmikom, in prihod v cilj novega državnega prvaka).

V družbi Marka Pavliča in Anžeta Skoka si je Pogačar dal duška s penečo rebulo. Tudi pri tem opravilu zmagovalcev ga levo zapestje nič kaj ne ovira. Foto: www.alesfevzer.com
V družbi Marka Pavliča in Anžeta Skoka si je Pogačar dal duška s penečo rebulo. Tudi pri tem opravilu zmagovalcev ga levo zapestje nič kaj ne ovira. Foto: www.alesfevzer.com

Med najboljšimi slovenskimi kronometristi

"Izjemno sem vesel, da sem lahko pritisnil, kolikor se da, noge se počutijo v redu, forma je solidna in gremo dalje," je še enkrat opisal svoje stanje zgolj kot solidno, torej še z veliko rezerve. Med pogovorom z novinarji je ohranjal razdaljo in tudi skrbno držal roke ob bok ali za hrbtom. Potrdil je, da mora paziti na poškodovano roko, da ne pride do kakšnega nehotenega udarca, ker ga roka še vedno boli.

Po pričakovani zmagi je tudi Pogačar trikratni državni prvak v vožnji na čas, s čimer je po številu naslovov ujel Roberta Pintariča (1994, 1995 in 1996). Pred njim sta le še Jan Tratnik in Gregor Gazvoda s po štirimi naslovi.

Kar naporno, veliko različnih treningov. Malo kompenziranja s tekom, hojo, hribi, veliko tranžerja in potem kmalu že z opornico na cesti. V Sierri Nevadi so kar precej lepe ceste za trening, tako ni bilo panike za zapestje. Po ogledu gorskih etap v Franciji še enkrat na višino. V Sestriere s fanti, ki so dirkali na Dirki po Dofineji. Bilo je pestro, malo doma, veliko priprav in trdega dela.

Pogačar na kratko o dvomesečnem okrevanju

Prva dirka po padcu na Liege–Bastogne–Liege pred točno dvema mesecema, že 13. zmaga v sezoni, skupno 59. v karieri. Bo 60. kar v nedeljo na cestni dirki za DP? Članskega naslova in pravice do dresa z državnim grbom in zastavo na navadnem cestnem kolesu še ni doživel.

Glavni cilj – Dirka po Franciji, ne DP

"V prvi vrsti ni cilj zmaga na državnem prvenstvu. Dobiti dirkalni ritem nazaj, poskušati čim več, biti napadalen, se igrati s kolesom. Potem mogoče poskušati zmagati, ampak bo težko, ker je v mislih glavni cilj – Dirka po Franciji," je dejal 24-letnik iz Klanca pri Komendi in poudaril, da je v glavi nenehno 110. Dirka po Franciji, ki se bo v Bilbau začela 1. julija.

Kronometer je boj samega s seboj, s kolesom in cesto ter uro. Drugače bo v Radovljici na cestni dirki. "Druga pesem, v nedeljo ne bom sam na cesti, kar je zame letos malo bolj nevarno. Moram potrkati po lesu, da se nič ne zgodi, ampak nikoli ne veš. Poskušati najti občutek za dirkanje in upamo na vse dobro."

Previdnost prvo pravilo za nedeljo

Koliko ga še ovira poškodovano in zdaj zaceljeno zapestje? "Pri treningu ni težav, ampak ko bosta gneča in živčnost, na spustih in slabše ceste, takrat se stvari lahko zapletejo. Moram biti samozavesten, odpeljati po svojih najboljših zmožnostih, tudi ne samo po izid, ampak tudi paziti nase," je Pogačar poudaril, da bo najprej skrbel za varnost in se izogibal nevarnostim, nato šele iskal zmago, ki mu še manjka.

Pogačarjeva menjava kolesa, prehitevanja in prihod v cilj na Pokljuki
Cestna dirka za DP na MMC TV

V nedeljo ob precej močnejši in številčnejši zasedbi sledijo cestne dirke za naslove državnih prvakinj in prvakov. Dirko gosti Radovljica z okolico, na MMC TV pa si boste ob 16.15 ogledali prenos cestne dirke za člane (elite in mlajših članov).