Če še ne vemo, kje bo Primož Roglič kolesaril naslednji dve sezoni, pa vemo, da ga v soboto čaka Emilija, v torek dirka v Vareseju in naslednjo soboto spomenik Po Lombardiji (Como–Bergamo). Foto: EPA
Če še ne vemo, kje bo Primož Roglič kolesaril naslednji dve sezoni, pa vemo, da ga v soboto čaka Emilija, v torek dirka v Vareseju in naslednjo soboto spomenik Po Lombardiji (Como–Bergamo). Foto: EPA

Roglič gre v Ineos. Ne, Ineos pravi, da je že podpisal z drugo ekipo. Primož se je odločil za Movistar. To ne drži, španska ekipa nima dovolj denarja za slovenskega šampiona.

Nič še ni odločeno! V vrsti je vse več snubcev, zadnji je nemška Bora Hansgrohe.

Presek naslovov in poročanj kolesarstvu predanih in zavezanih medijev, kot so vodilni Wielerfliets, belgijski časopis HNL, nizozemski dnevnik AD ali pa GCN, ki je še del Eurosporta, lastnika levjega deleža TV-pravic v kolesarstvu. Svoje doda še Sporza in mogoče najbolj pregledno ter z več vidikov še samostojni ameriški Escape Collective.

Odločitev to ali naslednjo nedeljo?

Kot je poročal Wielerfliets, naj bi odločitev padla do nedelje, 1. oktobra, a marsikdo iz kolesarske karavane je podvomil že zaradi dejstva, da je Primož Roglič v naslednjem tednu gonilna sila Jumba Visme na treh enodnevnih dirkah v Italiji in tradicija ter logika narekuje dokončno odločitev po spomeniku Lombardiji. Torej je rok bolj verjetno šele naslednja nedelja, 8. oktobra.

Kolesarski splet se zdaj vrti okoli Rogliča in zelene luči za odhod, ki naj bi jo prižgali pri Jumbu Vismi. Nizozemska ekipa sočasno vodi poskus združevanja s Soudal QuickStepom, o čemer je bila obveščena tudi Mednarodna kolesarska zveza.

Kralj Jumba Visme ima sladke skrbi: izbira ekipo, kjer bo ocenil, da ima najboljše možnosti za zmago na Dirki po Franciji 2024. Foto: EPA
Kralj Jumba Visme ima sladke skrbi: izbira ekipo, kjer bo ocenil, da ima najboljše možnosti za zmago na Dirki po Franciji 2024. Foto: EPA

Plugge želi 5 milijonov odškodnine

Vsako uro drugačna trditev in drugačne podrobnosti, predvsem pa res obilo prahu okoli prestopa, ki ga kolesarski svet še ni doživel. Prekinitve pogodb in zamenjave ekipe pred iztekom obstoječega dogovora so mogoče, a običajno gre za sporazumne ločitve, četudi s kakšno zamero ali dvema. Najlepši primer tega je poletni prehod francoskega sprinterja Arnauda Demarja iz Groupame FDJ k Arkei Samsic. Kdaj je mogoče celo vpleteno nekaj denarja, a v obliki odkupa pogodbe, kdaj celo tudi ne celotne. Tako se je Jumbo Visma pred časom prijateljsko razšla z enim izmed svojih dveh kraljev Dylanom Groenwegnom, ki zdaj sprinta za avstralski Jayco AlUla.

Escape Collective piše, da vrhovni šef čebel Richard Plugge pričakuje, da bi Rogliča odprodal za odškodnino 5 milijonov evrov. Ob tem letna plača zasavskega orla presega dva milijona evrov, kar pomeni, da mora kupec vložiti skoraj deset milijonov evrov za dve sezoni vrhunskega kolesarja, ki pa bo 29. oktobra dopolnil 34 let.

Vsaj šest razkritih snubcev

A ker očitno Jumbo Visma oziroma potencialno združena ekipa čebel in volkov ob Jonasu Vingegaardu, dvakratnem zmagovalcu Dirke po Franciji, in Remcu Evenepoelu ne more zagotoviti Slovencu vloge (so)kapetana na Dirki po Franciji 2024, tudi sam Roglič želi v drugo ekipo in v nedeljo v Mariboru tudi ni zanikal možnosti prestopa.

Ineos Grenadiers je najstarejši in najbolj vztrajen snubec, a zdaj dvomijo, da bodo uspešni. Močan in bogat adut je Lidl Trek, ki ne skriva želje, da bi pridobil kapetana, zmožnega zmage na francoski pentlji. Po belgijskih trditvah naj bi Movistar dobil bitko za podpis, a špansko ekipo spremlja veliko neznank, za naslednjo sezono imajo podpisanih zgolj 7 kolesarjev.

Manj glasen kupec je Bahrain Victorious, a je generalni menedžer Milan Eržen še pred 10 dnevi govoril, da si ne predstavlja, kako bi lahko pripeljal svojega nekdanjega varovanca iz Adrie Mobil v njegovo ekipo. A če se razveže mošnjiček ... Za priložnostmi vedno preži Bora Hansgrohe, ki je sposobna povečati sredstva, okoli menedžerja se je smukala tudi Jayco AlUla.

Za katero ekipo bo dirkal Roglič naslednjo sezono?

Čas se hitro izteka, tudi za takojšnjo združitev

V ozadju pri Jumbo Vismi je sočasno združevanje, ki bi ga morali potrditi pri UCI-ju do 15. oktobra. Časa je izredno malo, kolesarski krogi pa si ne predstavljajo, kako je to izvedljivo za sezono 2024. Če bi si volkovi in čebele vzeli eno dodatno leto, pa bi bilo lažje, a še vedno težko. Za sezono 2025 imata Soudal Quickstep in Jumbo Visma namreč pod pogodbo skupaj kar 38 kolesarjev.

A Pluggu je očitno uspel en velik met in je prepričal v pokroviteljstvo Amazon. Vendar spletni trgovski velikan ne bo zapolnil celotnega prispevka trgovske verige Jumbo (25 milijonov evrov), temveč naj bi prispeval le 15 milijonov evrov letno, piše Escape Collective. Za olajšanje prehoda naj bi se pokroviteljski vložek Jumba za leto 2024 razdelil na tri sezone, ravno Rogličeva odškodnina bi dodatno zapolnila luknjo ter omogočila nekaj manevrskega prostora za morebitne odpravnine.

V pričakovanju Rogličeve odločitve