Kristjan Koren je lani v Mariboru postal državni prvak. Foto: www.alesfevzer.com
Kristjan Koren je lani v Mariboru postal državni prvak. Foto: www.alesfevzer.com

Naj tekmujejo mladi, pravi. Odločil se je za mirnejše življenje. Po 23 letih kolesarjenja je napočil čas, da se poda na drugačno pot.

"Zdaj mi vsak reče, da bom imel kar naenkrat zelo veliko časa. Marsikoga sem prizadel, ker sem rekel, da v kolesarstvu ne bom ostal, saj nimam namena postati trener ali kar koli. Sem se dovolj naužil kolesarstva v teh letih," je v pogovoru za TV Slovenija poudaril Koren.

Na kolo se poda samo še v prostem času. Vedno se bo rad spomnil povabila na prvo tritedensko dirko, ko je potem zablestel kot pomočnik Petra Sagana.

"Prav vidim tisti trenutek za Dirko po Franciji, ko sem imel pogovor s športnim direktorjem in mi je rekel, da bom po vsej verjetnosti šel na Tour, pa sem rekel, da grem na dopust, ko smo končali Dirko po Dofineji. A mi je rekel: Ne, ne, kar pripravi se," je dodal Koren.

Lani državni prvak na cestni dirki
Šele po prestani kazni zaradi dopinškega prekrška – ko mu je priložnost ponudil Bogdan Fink pri Adrii Mobilu – je dosegel uspeh kariere. To je naslov državnega prvaka lani v Mariboru.

To je bila ena od njegovih dveh zmag v poklicni karieri. Edino preostalo je dosegel leta 2010 na Veliki nagradi Camaioreja v Italiji.

"Imel sem prave ljudi okrog sebe. Nisem odnehal. Potem mi je Bogdan ponudil prostor v ekipi in rekel, da upamo, da se bo naredila kakšna dobra zgodba, in prav z njim sem zmagal v državnem prvenstvu. Prav vidim tisti trenutek, ko me je čakal na cilju in sem mu rekel, da je najbolje, da zdaj končamo, na vrhuncu, pa je rekel, da ne moremo, da moramo vsaj še eno leto imeti majico," je sklenil Koren.

Koren po koncu kariere ne želi postati trener

Osem nastopov na Dirki po Franciji in dva na Dirki po Italiji
Poklicno kariero na najvišji ravni je začel leta 2005 pri Savi, pet let pozneje pa se je podal v tujino, kjer je vrsto let nosil dres Liquigasa oziroma pozneje Cannondala. Pri Bahrain Meridi je bil v letih 2018 in 2019 oziroma do maja 2019, ko je bil suspendiran zaradi dopinških kršitev. Po suspenzu se je vrnil v domovino in dve sezoni kolesaril še za Adrio Mobil.

Koren je veljal za zvestega pomočnika, nastopil pa je na desetih tritedenskih dirkah. Osemkrat je bil na startu Dirke po Franciji, dvakrat pa na Dirki po Italiji.

Devetkrat se je mučil na kockah v Roubaixu
Skupaj je zbral 24 nastopov na največjih enodnevnih dirkah (spomenikih), največ na najtežji klasiki Pariz–Roubaix, kjer se je s kockami spopadal kar devetkrat. Sedemkrat je nastopil na svetovnem prvenstvu, nazadnje letos v Glasgowu, ko je šestič odstopil.

Zadnjič je tekmoval konec septembra na Dirki po Hrvaški in v skupnem seštevku zasedel 78. mesto ter kot pomočnik pomagal Galu Glivarju do skupno petega mesta.