Felix Gall je športnik leta v Avstriji za leto 2023. Kraljevska etapa Dirke po Franciji je odtehtala vse podvige zimskih športnikov. Foto: Reuters
Felix Gall je športnik leta v Avstriji za leto 2023. Kraljevska etapa Dirke po Franciji je odtehtala vse podvige zimskih športnikov. Foto: Reuters

"Mogoče je pa Avstrija vendarle kolesarska država. No, mogoče nismo čisto pravi kolesarski narod, a zagotovo cenimo kolesarske dosežke," je po četrtkovi slovesnosti v dunajski mestni hiši pred 1300 gosti razmišljal 25-letnik iz Vzhodne Tirolske.

Felix Gall pri francoski ekipi Ag2r Citroën sprva sploh ni bil predviden, da bi se udeležil Dirke po Franciji. A podjetno dirkanje na Dirki po Alpah in nato še etapna zmaga na Dirki po Švici sta mu priborila mesto v ekipi, kjer je nato med julijsko veliko pentljo nepričakovano postal še kapetan ekipe. Vrhunec je bila 17. etapa, ko je po 114 km dolgem begu postal zmagovalec najtežje kraljevske etape z maratonskim vzponom na Col de la Loze in ciljem na gorskem letališču Courchevel.

Sorodna novica Pogačar izgubil šest minut, Vingegaardu drugi Tour, Avstrijcu pa kraljevska etapa!

Na dan, ko je "umrl" Tadej Pogačar in se je dokončno odločil Tour 2023, je Gall slavil svojo komaj drugo profesionalno zmago, samo Dirko po Franciji pa je končal na skupnem 8. mestu.

"Krona neverjetnega leta, galaktičnega leta. Toliko stvari se je zgodilo. Vse to je preseglo mojo domišljijo," je pripovedoval Gall, ki je bil sočasno v glasovanju avstrijskih športnih novinarjev izbran tudi za športno odkritje leta.

Četrti kolesar športnik leta v Avstriji

S 789 točkami in 66 prvimi mesti je suvereno prehitel športnega plezalca Jakoba Shuberta (543) in nordijskega kombinatorca Johannesa Lamparterja (513), medtem ko je bil ljubljenec avstrijskih družbenih medijev, golfist Sepp Straka, četrti.

Felix Gall je postal četrti kolesar z nazivom športnik leta, pred njim so to bili Georg Totschnig (2005), Adolf Christian (1957) in Richard Menapace, ki je leta 1949 postal sploh prvi športnik leta v Avstriji.

Prestara, s premalo talenta, a zdaj na vrhu

Športnica leta je po pričakovanjih postala smučarska skakalka Eva Pinkelnig, zmagovalka svetovnega pokala in dvakratna svetovna podprvakinja iz Planice 2023. 35-letna Vorarlberžanka je zvezda v domovini predvsem zaradi športne zgodbe in hude poškodbe, ki jo je morala premagati za vrnitev med najboljše. Skakati je začela šele pri 24 letih, decembra 2020 pa se je na treningu ob padcu hudo poškodovala: poškodbo možganov in raztrgano vranico.

"Ognjemet čustev. Hvala, da ste počastili moje dosežke, zgodba pa kaže, kaj je mogoče z vero in zaupanjem. Številni od zunaj so že rekli o meni: prestara, premalo talenta, premalo želje. Hvala Bogu, da sem prisluhnila svojemu srcu in ljudem, ki so mi bili najbližje," je dejala Eva Pinkelnig, ki je poudarila, da je temelj njene vrnitve in vzpona na sam vrh smučarskih skokov njena globoka vera. "Imam zelo, zelo globoko vero. Vem, da sem vredna več kot vse trofeje in zmage."

Eva Pinkelnig je prva smučarska skakalka z nazivom športnice leta v Avstriji. Foto: EPA
Eva Pinkelnig je prva smučarska skakalka z nazivom športnice leta v Avstriji. Foto: EPA