Geraint Thomas se želi še enkrat podati v boj za rožnato majico, ki mu je letos spolzela z ram za
Geraint Thomas se želi še enkrat podati v boj za rožnato majico, ki mu je letos spolzela z ram za "pičlih" 14 sekund. Foto: EPA

Zmagovalec Dirke po Franciji leta 2018 in drugi na letošnji Dirki po Italiji je že vse od 2010 član ene najuspešnejših kolesarskih ekip. Geraint Thomas je bil eden izmed kolesarjev, ki so se britanski ekipi pridružili že ob ustanovitvi leta 2010, takrat pod imenom Sky. Pred tem je bil zdaj 37-letni Valižan član Barloworlda med 2007 in 2010. Kot član Skya in Ineosa je dosegel številne uspehe, izstopa pa zmaga na veliki pentlji leta 2018, ob tem je bil na Touru skupno tudi drugi (2019) in tretji (2022).

Bogat seznam odmevnih zmag

V karieri je Thomas slavil 25 zmag, med njimi so tudi skupne zmage na prestižnih etapnih dirkah, kot so Pariz–Nica 2016, Dirka po Švici 2022, Kriterij po Dofineji (2018) in Dirka po Romandiji (2021). Nastopil je na kar 19 tritedenskih Grand Tourih in skupaj štirikrat stal na odru za zmagovalce. Ob tem velja poudariti, da je bil v začetku kariere predvsem kolesar steze, kjer je postal večkratni svetovni prvak in dvakratni olimpijski prvak v ekipnem zasledovanju (2008 in 2012).

Priljubljeni
Priljubljeni "G" se še ni naveličal življenja v pelotonu in bo še vsaj dve leti dirkal na najvišji ravni z ekipo Ineos Grenadiers. Foto: EPA

V ravno iztekli sezoni 2023 je vse do zadnjega dirkal v rožnati majici vodilnega na Giru, v predzadnji etapi, v vožnji na čas na Svete Višarje pa je moral priznati premoč Primožu Rogliču.
Slovenski šampion je v predzadnji etapi nadoknadil 26 sekund zaostanka in to spremenil v 14 sekund prednosti pred karizmatičnim kolesarjem iz Walesa.

Giro glavni cilj naslednje sezone

Thomas je v svojem podkastu priznal, da ga v prihodnji sezoni najbolj mika vrnitev v Italijo in vnovično dirkanje na skupno zmago na Giru, medtem ko bi se na Tour vrnil zgolj kot opazovalec velikega pričakovanega spopada med zdajšnjimi vladarji Grand Tourov.

Predstavitev trase Toura 2024 na TV SLO 2

V sredo, 25. oktobra, bo ob 11.25 na TV SLO 2/MMC prenos predstavitve trase 111. Dirke po Franciji.

Od Firenc do Nice
Dirka po Franciji 2024 se bo prvič začela v Italiji, natančneje v Firencah 29. junija. Prav tako bo poseben zaključek: prvič ne bo cilj v Parizu, temveč se bo velika pentlja sklenila v Nici 21. julija. Znane so trase kar petih etap, o verjetni trasi na podlagi govoric pa smo že pisali TU.