Primož Roglič je na zadnjem vzponu nevtraliziral napad Remca Evenepoela. Foto: Organizator/Bora Hansgrohe/Matthis Waetzel
Primož Roglič je na zadnjem vzponu nevtraliziral napad Remca Evenepoela. Foto: Organizator/Bora Hansgrohe/Matthis Waetzel

Trasa prve etape ni bila pretirano zahtevna, a je vseeno vsebovala štiri vzpone tretje kategorije. Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step), ki je poleg Rogliča prvi favorit te dirke, je v zadnjih 20 kilometrih dvakrat poskušal z napadom. Prvi mu je prinesel štiri bonus sekunde v skupni razvrstitvi, drugega na zadnjem vzponu pa je Roglič hitro nevtraliziral.

Takoj po startu se je v beg pognala trojica kolesarjev. Mathieu Birgaudeau (TotalEnergies), Stefan Bissegger in Jonas Rutsch (EF Education-Easypost) so si nabrali pred glavnino več kot tri minute prednosti. Po več kot 110 kilometrih bega jih je glavnina ujela na tretjem vzponu tretje kategorije na Cote de Bazemont 38 kilometrov pred ciljem.

Na vzponu na Montainville dobrih 18 kilometrov pred ciljem so se delile edine bonus sekunde ta dan. S prvim mestom si jih je šest priboril Matteo Jorgensen (Visma), štiri Evenepoel in dve Egan Bernal (Ineos). Skupinica je nadaljevala napad še dva kilometra, a jih je glavnina hitro ujela.

Agilni Evenepoel je napadel tudi na zadnjem vzponu dneva, takrat se mu je Roglič zalepil na kolo, tako da je Belgijec hitro obupal.

V sprintu je imel največ moči Kooij, ki je v zadnjih metrih ugnal Madsa Pedersena (Lidl-Trek), tretji pa je bil Avstralec Laurence Pithie (Groupama-FDJ). Kooij je tudi vodilni na dirki. Evenepoel zaostaja za šest sekund, Roglič za deset.

Prvi nastop Rogliča po oktobru

34-letni Roglič je pred tem nazadnje dirkal lani oktobra na Dirki po Lombardiji, na kateri je zasedel tretje mesto. To je bil njegov zadnji nastop v dresu takrat še Jumba Visme, s katerim je slavil 74 od skupno 80 zmag med poklicnimi kolesarji. Po koncu sezone se je preselil v nemško ekipo, s katero bo v vlogi kapetana nastopil na Dirki po Franciji.

Za prvo preizkušnjo v sezoni si je Roglič izbral nastop na Dirki Pariz–Nica, na kateri je leta 2022 zmagal, leto prej pa osvojil tri etape, a po smoli in več padcih brez skupnega uspeha ostal v zadnji etapi. Od Slovencev nastopa še Luka Mezgec, ki bo v dresu ekipe Jayco AlUla pomagal sprinterskima kapetanoma, Nizozemcu Dylanu Groenewegnu in Avstralcu Michaelu Matthewsu.

Nizozemec Kooij dobil uvodno etapo dirke Pariz – Nica

V torek ekipni kronometer

Sledi ponedeljkova ravninska etapa, moštveni kronometer pa kolesarje čaka v torek. Od srede do nedelje bodo na sporedu še dve razgibani etapi ter tri z gorskimi cilji, med njimi tudi obe v okolici Nice prihodnji konec tedna.

Roglič naskakuje tretjo zaporedno zmago na prestižni dirki, saj je bil lani najboljši Tadej Pogačar, ki je v soboto navdušil z izjemnim napadom in zmago na klasiki Strade Bianche.

Les Mureaux-Les Mureaux, 157,7 km:     
  1. O. KOOIJ           NIZ    3:36:28 
  2. M. PEDERSEN        DAN            
  3. L. PITHIE          NZL        vsi 
  4. N. EEKHOFF         NIZ            
  5. M. MIKHELS         EST            
  6. M. MATTHEWS        AVS            
  7. M. TRENTIN         ITA       isti 
  8. M. SKJELMOSE       DAN            
  9. S. DUJARDIN        FRA            
 10. K. GROVES          AVS            
 ...                                   
 17. P. ROGLIČ          SLO        čas 
110. L. MEZGEC          SLO      +3:31