Aleksej Lucenko je s skupno zmago v Turčiji osvojil svojo 40. zmago v karieri. Foto: EPA
Aleksej Lucenko je s skupno zmago v Turčiji osvojil svojo 40. zmago v karieri. Foto: EPA

58. Predsedniški pokal Turčije, ki je bil tudi že del svetovne serije, je v torek postregel z osupljivim vzponom na Babadag (18,4 km s povprečnim naklonom 10,3 %), ki je po vseh metrikah obveljal za najtežji klanec leta, če ne celo zadnjih petih let.

Aleksej Lucenko (Astana) je osvojil tlakovani vzpon na slabih dva tisoč metrov in do konca tedna suvereno ubranil skupno vodstvo za končno zmago. Domen Novak je bil deseti na Babadagu in je dirko sklenil na končnem 11. mestu kot najboljši kolesar ekipe UAE Emirates. 28-letni Dolenjec je bil v šesti etapi sedmi, kar je njegov najboljši posamični izid v prvi sezoni pri emiratih.

Skupno je bil drugi Nemec Ben Zwiehoff (Bora Hansgrohe), tretji pa drugi kolesar Astane Harold Tejada. V Turčiji je kot stažist za UAE Emirates dirkal tudi Gal Glivar, ki pa je odstopil med sobotno (sedmo) etapo.

Dirko po Turčiji je zaznamoval tudi sprinter Jasper Philipsen, ki je zmagal kar štirikrat, tudi na zadnji (osmi) etapi v Carigradu. Belgijski sprinterski zvezdnik je s štirimi etapami na lestvici po številu zmag v enem letu prehitel slovenskega asa Tadeja Pogačarja (19 zmag za Philipsena in 17 za Pogačarja).

Predstavitev trase Toura 2024 na TV SLO 2

V sredo, 25. oktobra, bo ob 11.25 na TV SLO 2/MMC prenos predstavitev trase 111. Dirke po Franciji.

Od Firenc do Nice
Tour de France 2024 se bo prvič začel v Italiji, natančneje v Firencah 29. junija. Prav tako bo poseben zaključek: prvič ne bo cilj v Parizu, temveč se bo velika pentlja sklenila v Nici 21. julija. Znane so trase kar petih etap, o verjetni trasi na podlagi govoric pa smo že pisali TU.

Na Kitajskem prva zmaga za Vaderja

Na zadni dirki svetovne serije na Kitajskem se je v nedeljo odvila kraljevska etapa Po Guanšiju in bržkone odločilna etapa s ciljnim vzponom na Nonglo (3,3 km s 6,6 %). S svojo prvo zmago med profesionalci je zablestel Milan Vader (Jumbo Visma), ki po hudi poškodbi na lanski Dirki po Baskiji bil 12 dni v komi. Nizozemski gorski kolesar ni bil prepričan, če bo sploh lahko normalno hodil, kaj šele znova tekmoval na cesti, a zdaj je na Kitajskem dočakal veliki dan.

300 m pod vrhom se je odlepil iz skupine kapetanov in sam kot prvi prečkal ciljno črto. Pred drugim Remyjem Rochasom (Cofidis) ima šest sekund prednosti, pred tretjim Hughom Carthyjem (EF EasyPost) pa 14 sekund. Slovenskih kolesarjev na Guanšiju ni. Do konca sta predvidoma še dve etapi za sprinterje, nakar se bo potegnila črta pod cestno sezono 2023.

Evropski prvak v kronometru premagal svetovnega

Na zahodu Francije v mestu Les Herbiers se je odvil tradicionalni Kronometer narodov, kjer sta se soočila svetovni in evropski prvak v vožnji na čas. Komaj 19-letni Joshua Tarling (Ineos Grenadiers) je na 45,4 km dolgem ravninskem kronometru za 13 sekund premagal svetovnega prvaka Remca Evenepoela. Tretji je bil Stefan Bissegger, ki pa je zaostal že več kot minuto.

Posledično je Evenepoel z osvojenimi točkami poskrbel, da bo prezimil kot tretji kolesar sveta, na četrto mesto pa potisnil Primoža Rogliča.

Zadnja evropska dirka Formolu

Po časovni razporeditvi je zadnja evropska dirka sezone 2023 klasika Veneto, kjer je v mestu Bassano del Grappa slavil Benečan Davide Formolo. Na razgibani progi začinjeni z grobimi kockami na strmih vzponih in makadamskimi odseki je bila najmočnejša ekipa UAE Emirates, ki je poskrbela za novo dvojno zmago. Lanski zmagovalec Marc Hirschi je bil tokrat drugi, na odru se je emiratoma pridružil še en Benečan Filippo Zana.

Zmagoviti zaključek za UAE Emirates, ki bo prvič končala sezono kot številka ena med ekipami.