Ide Schelling je postal presenetljivi zmagovalec tretje etape. Foto: www.alesfevzer.com
Ide Schelling je postal presenetljivi zmagovalec tretje etape. Foto: www.alesfevzer.com
Tretja etapa je imela tri kategorizirane vzpone. Že po 20 km so se kolesarji povzpeli na Rakitno (9,2 km/5,5 %). V prvi polovici trase je bil še kategoriziran klanec na Planino (3,8 km/4,3 %). Po 113 km je sledil vzpon na Šembije (3,9 km/4,9 %). Foto: Organizator
Tretja etapa je imela tri kategorizirane vzpone. Že po 20 km so se kolesarji povzpeli na Rakitno (9,2 km/5,5 %). V prvi polovici trase je bil še kategoriziran klanec na Planino (3,8 km/4,3 %). Po 113 km je sledil vzpon na Šembije (3,9 km/4,9 %). Foto: Organizator

Vodstvo v skupnem seštevku je ubranil zmagovalec prvih dveh etap, Nizozemec Dylan Groenewegen (Jayco-Alula), ki je šel v zadnji kilometer odločen, da dobi še tretjo zaporedno etapo na Dirki po Sloveniji, toda v krožišču je njegov "leadout" Mezgec zavil levo, Groenewegen pa desno, kar je bila usodna napaka. Vodstvo je nato prevzel Anže Skok (Ljubljana Gusto Santic), ki je bil 200 metrov pred ciljem še na prvem mestu, a pričakovano ni mogel zdržati maksimalnih naporov do konca in je osvojil osmo mesto. Jaka Primožič je bil šesti.

"V sprintu sem bil preveč spredaj"
"Pol skupine je zgrešilo smer. Dylan je bil na mojem kolesu, a bilo je nekaj zmešnjave. Ne vem, kaj se je zgodilo. V sprintu sem bil preveč spredaj, 300 metrov pred ciljem se je hitrost zmanjšala, tako da me je Schelling iz ozadja presenetil, sam pa do cilja nisem mogel več pospešiti," je za TV SLO povedal Mezgec, ki je v sredo in četrtek Groenewegna mojstrsko popeljal do idealnega položaja za etapni zmagi. Tokrat je imel v samem zaključku Groenewegen ob sebi še Italijana Filippa Zano.

Zadnji kilometer 3. etape Dirke po Sloveniji
Krožišče manj kot kilometer pred ciljem v Postojni, ki je povzročil zmedo. Pravilno pot so izbrali vsi, ki so šli v levo stran, kar nekaj kolesarjev pa je krenilo desno. Foto: MMC RTV SLO
Krožišče manj kot kilometer pred ciljem v Postojni, ki je povzročil zmedo. Pravilno pot so izbrali vsi, ki so šli v levo stran, kar nekaj kolesarjev pa je krenilo desno. Foto: MMC RTV SLO

Sedmerica bežala 150 km
Etapo, ki je bila na koncu popolnoma v znamenju spomina na nesrečnega švicarskega kolesarja Gina Mäder (kolesarji so za njegovo smrt izvedeli v cilju), je zaznamoval beg sedmerice, ki je ušla že v uvodnih kilometrih. V skupini so bili Italijan Alessandro Iacchi, Nemec Lukas Meiler, Kristijan Koren, Čeh Tomaš Kalojiros, Mihael Štajnar, Vid Jeromel in Hrvat Viktor Potočki. Zadnja dva sta odpadla na vzponu na Šembije. Skupina je imela največ tri minute prednosti, a jo je glavnina pogoltnila 20 km pred ciljem. Beg je bil dolg 150 kilometrov.

Mohorič v zaključku zelo napadalen
13 kilometrov pred ciljem je Matej Mohorič s še nekaj "somišljeniki" nekategoriziran vzpon do Lohače izkoristil za napad, Mohorič pa je nato poskusil še v spustu, toda sprinterske ekipe niso izpustile priložnosti, da še tretjo etapo zapored zmagovalca odloči sprint glavnine.

Schelling kilometer pred koncem že obupal, a nato v ciljem sprintu ugnal Mezgeca

Sprint je bil malce smešen, celoten dan pa nadvse tragičen
Tretjič zapored torej v slovenskem krogu zmaga za nizozemskega kolesarja, ki v cilju ni mogel skriti solz. "Danes je umrl moj prijatelj. To niso solze sreče, temveč žalosti za Gina," je v prvi izjavi dejal Schelling, nato pa vendarle malce pokomentiral dogajanje v zaključku.
"Kilometer pred koncem sem se že vdal, saj nisem želel pasti. Bilo je vlažno in nevarno. Nisem bil v igri za 'top 10', potem pa so v krožišču vsi odšli v napačno smer. Bilo je kar smešno, šel sem levo in dobil pravi sprinterski vlak, čeprav sem bil v najslabšem položaju v skupini. Tega nisem pričakoval, saj sem se vmes že vdal. Rekel sem si, da bom šel na zmago. To mi je uspelo, a je vse veselje hitro izpuhtelo."

Dva vzpona na strmi Kolovrat bosta odločila zmagovalca na Dirki po Sloveniji

V soboto dvakrat na Kolovrat
V soboto bo na sporedu kraljevska etapa iz Ljubljane do Kobarida (165,6 km). Kolesarji bodo morali premagati slabih 2900 višinskih metrov, od tega predvsem v zadnjih 55 km dvakrat zahteven vzpon na Kolovrat (10,3 km/9,5 %). Nato bo sledil še spust do cilja v Kobaridu.

Zmagovalec bo znan v nedeljo, ko bo na vrsti zadnja etapa od Vrhnike do Novega mesta (142,6 km).

Mezgec malce prekratek v sprintu v Postojni

Grosuplje-Postojna, 173 km:           
 1. I. SCHELLING      NIZ      4:08:42
 2. L. MEZGEC         SLO             
 3. R. FROIDEVAUX     ŠVI             
 4. M. TIZZA          ITA          vsi
 5. R. OLIVEIRA       POR             
 6. J. PRIMOŽIČ       SLO             
 7. L. TEUGELS        BEL             
 8. A. SKOK           SLO         isti
 9. F. DE TIER        BEL             
10. S. PELLAUD        ŠVI             
...                                   
39. D. NOVAK          SLO          čas
40. G. GLIVAR         SLO             
61. M. MOHORIČ        SLO             
69. T. FINKST         SLO        +2:37
Skupni vrstni red (3/5):               
 1. D. GROENEWEGEN    NIZ     12:31:24 
 2. I. SCHELLING      NIZ        +0:10 
 3. L. MEZGEC         SLO         0:14 
 4. R. FROIDEVAUX     ŠVI         0:16 
 5. R. GARCIA         ŠPA         0:18 
 6. D. ULISSI         ITA         0:19 
 7. R. OLIVEIRA       POR         0:20 
 8. D. GONZALEZ       ŠPA         0:20 
 9. D. HOPKINS        AVS          vsi 
10. J. NOCILAU        ŠPA              
...                                    
26. J. PRIMOŽIČ       SLO         isti 
35. M. MOHORIČ        SLO              
41. G. GLIVAR         SLO              
55. D. NOVAK          SLO          čas 
64. A. SKOK           SLO         2:55 
69. N. GREGORČIČ      SLO         3:38 

Results powered by FirstCycling.com