Zadnji kilometer prve etape Dirke po Sloveniji

Tretje mesto je zasedel Italijan Matteo Moschetti (Q36.5). Izmed Slovencev je najvišje končal Anže Skok (Ljubljana Gusto Santic) na 14. mestu, medtem ko je Luka Mezgec končal na 21. mestu, a je bil zadnji pomočnik, ki je tlakoval etapno zmago Groenewegna (Jayco AlUla).

Razplet v zadnjih 18 kilometrih je bil zelo zanimiv. Italijan Alessandro Fedeli (Q36.5) in švedski prvak Lucas Eriksson (Tudor) sta si najprej prikolesarila 15 sekund prednosti, 12 km pred ciljem pa se jima je v begu pridružil še en Italijan Alessandro Tonelli (Bardiani–CSF).

Trojica ubežnikov je imela nato že 20 sekund prednosti, ob vstopu v zadnji kilometer pa je ta znašala osem sekund. "Vlaki" v glavnini so potem le opravili svoje delo, ujeli ubežnike in o zmagi je odločal ciljni sprint.

V silovitem sprintu je bil Groenewegnu konkurenčen le Bauhaus, ki je v Rogaški Slatini slavil leta 2021, a je tokrat moral priznati premoč Nizozemcu. Foto: Sportida/Vid Ponikvar
V silovitem sprintu je bil Groenewegnu konkurenčen le Bauhaus, ki je v Rogaški Slatini slavil leta 2021, a je tokrat moral priznati premoč Nizozemcu. Foto: Sportida/Vid Ponikvar

Mezgec upravičil vzdevek profesor

Ob izdatni pomoči moštvenega kolega pri ekipi Jayco AlUla Luke Mezgeca je bil najboljši Dylan Groenewegen.

"Ni bilo lahko za našo ekipo, vsi so morali veliko delati. Na koncu je bilo veliko napadov na klancih, kar mi je otežilo delo. Na koncu je bil močan poskus bega. Cela ekipa je povlekla. "Mezga" je uprizoril lead-out iz učbenika, moral sem samo še odsprintati zadnjih 200 m," je nasmejano pripovedoval 29-letnik iz Amsterdama.

"Imam izredno zaupanje v Mezgeca. Eden najboljših lead-outov na svetu. Ni lahko sprintati in se ujeti, a nama gre vse bolje. Upam, da bova sodelovala še kar nekaj časa. Lepo je dirkati tukaj, ker imamo Luko v ekipi, vsi ga poznajo, navijajo zanj. Vedno je lepo dirkati v Sloveniji, tukaj sem tretjič in tretjič sem zmagal. Očitno mi tovrsten zaključek tu izredno ustreza," ni mogel svojega slovenskega ekipnega kolega pri avstralski ekipi prehvaliti Groenewegen.

Ni naključje, da Luko Mezgeca kolesarski kolegi kličejo "profesor", ob tem pa se je tudi sam prekaljeni Gorenjec dan pred začetkom dirke v Celju pošalil, da svojemu glavnemu sprinterju ne sme izdati vseh skrivnosti lead-outa oziroma vodenja sprinterskega vlakca.

Po zmagah v Rogaški nato dobival etape na Touru

Nizozemec in Bauhaus (Bahrain Victorious) sta bila glavna favorita že pred začetkom 188,6 km dolge preizkušnje. Etapni cilj v Rogaški Slatini je bil že petič zapored, tretjič pa je slavil Groenewegen, ki bo skušal braniti majico vodilnega vse do Kolovrata v soboto.

"Kar dolga etapa. Ni bilo lahko zaradi vročine in tudi teh klančkov. Uresničili smo načrt. Upali smo na lažjo etapo. A odlična priprava na Dirko po Franciji. Noge so očitno dobre," je po 68. zmagi v karieri samozavesten sprinter, ki računa na nadaljevanje osebne tradicije.

Ko je leta 2018 prvič dobil sprint v Rogaški Slatini, je nato na Dirki po Franciji dobil dve sprinterski etapi, vse takrat še v dresu nizozemske ekipe LottoNL Jumbo. Po lanski zmagi v zdraviliškem mestu, ki je bila prav tako 2. etapa, je nato Groenewegen že kot adut avstralske ekipe nato v Franciji dobil 3. etapo lanskega Toura, ko je ravno zaključeval gostovanje na Danskem.

Prerez prve etape Celje–Rogaška Slatina, ki je bila z zaprto vožnjo vred dolga skoraj 200 km in je imela dva tisoč višinskih metrov. Foto: Organizator
Prerez prve etape Celje–Rogaška Slatina, ki je bila z zaprto vožnjo vred dolga skoraj 200 km in je imela dva tisoč višinskih metrov. Foto: Organizator

Odlična generalka, a prihajajo težji zaključki

Letošnja velika francoska pentlja prinaša sprinterjem na papirju kar do osem priložnosti, pri čemer bo Groenewegen v nasprotju z lani prvi in edini sprinterski adut. Cilj je jasen: vsaj ena etapna zmaga na Dirki po Franciji, pri čemer bo Luka Mezgec imel ključno vlogo lead-outa oziroma zadnjega v vlakcu, ki pripelje sprinterja do zadnjih 300 ali 200 metrov. In ravno to je naveza Mezgec-Groenewegen v Rogaški Slatini izvedla popolno.

"Upam, da bomo dobili kaj pomoči od drugih ekip, ker je nekaj težja etapa. Samo traso si moram še natančno ogledati v vodniku," se je prvi vodilni kolesar letošnje slovenske pentlje na kratko ozrl proti 2. etapi Žalec–Ormož. Groenewegen bo drugi dan branil kar dve majici: zeleno za skupno razvrstitev in rdečo za točke (oz. sprinterje).

Murn na koncu brez bele majice

Z osvojitvijo prvega in edinega kategoriziranega vzpona Žička kartuzija je modro majico za gorske cilje oblekel Italijan Andrea Garosio (Eolo Kometa), medtem ko je belo majico prevzel Španec Raul Garcia (Kern Pharma), saj Boštjan Murn po zmagah na letečih ciljih in osvojitvi odbitnih sekund na koncu v cilj ni prišel z glavnino. V času zmagovalca sta v cilj prišla 102 kolesarja.

29. Dirko po Sloveniji lahko do nedelje vsak dan spremljate v prenosih na TV SLO 2 in MMC-ju.

Zana odlično pripravljenost pokazal že na Giru
Groenewegen z dolgim sprintom ugnal vso konkurenco
Pogovor z zmagovalcem uvodne etape Dylanom Groenewegnom
Pogovora z Luko Mezgecem in Matejem Mohoričem na cilju v Rogaški Slatini
Podelitev najboljšim na prvi etapi v Rogaški Slatini