Foto: EPA
Foto: EPA

Mančan, eden najboljših sprinterjev vseh časov, je maja med Dirko po Italiji napovedal slovo od profesionalnega kolesarstva, a zdaj si je očitno premislil. Oddirkal bo še 18. sezono v karieri, glavni cilj pa je rekordna 35. etapna zmaga na dirki vseh dirk, Dirki po Franciji.

Trenutno si na vrhu lestvice deli prvo mesto z legendarnim 'kanibalom' Eddyjem Merckxom, ki je med letoma 1969 in 1975 nanizal 34 etapnih zmag. Cavendish je njegovo bero izenačil leta 2021.

Novico o podaljšanju sodelovanja so na družbenih omrežjih potrdili pri Astani, kolesar pa je prav tako objavil video, v katerem je izjavil, da rad vozi svoje kolo, potem ko je okreval po zlomljeni ključnici, poškodbi, ki jo je dobil na letošnjem Touru. Na odločitev so vplivali tudi njegovi otroci, s katerimi se je temeljito pogovoril.

Otroci so imeli zadnjo besedo
"Pozdravljeni vsi. No, mislim, da sem za letos končal. Napovedal sem svojo upokojitev. Veselil sem se, da mi ne bo več treba zgodaj vstajati in trenirati v vseh mogočih vremenskih pogojih. Da mi ne bo treba biti zdoma, in da bom lahko svoj čas preživljal z družino," je povedal 38-letnik in nadaljeval: "Sčasoma bi začel pogrešati dirkanje. Obožujem ga, a bil sem srečen, vedel sem, da se lahko poslovim na vrhu. Na koncu to ni bil zaključek, ki bi si ga želel, saj sem s padcem končal Tour. Tako pač je." Dodal je, da se pri Astani počuti zelo domače, takoj po padcu na letošnji francoski pentlji, po katerem je dirko tudi končal, pa ga je generalni direktor ekipe Aleksander Vinokurov vprašal, zakaj ne bi kariere podaljšal še vsaj za eno leto.

"Ne, ne. Vrnitev po še eni poškodbi je bila enostavno preveč. Bil sem pomirjen, toda bolj kot sem kolesaril to poletje, bolj sem spet začel oboževati ta šport. Vprašal sem otroke, kaj naj naredim. Odvrnili so mi, naj nadaljujem. Zato smo zdaj tukaj. Še eno leto, kaj ne," je še povedal.

Okrepitve v kazahstanskem moštvu
V Astani bodo zdaj storili vse, da Britancu pomagajo do rekordnega dosežka na Touru. Okrepila je svoje vrste z Maxom Kanterjem, ki je prišel iz Movistarja, Davide Bellerini se je pridružil iz Soudal-QuickStepa, kaj kmalu se utegne kazahstanskemu kolektivu pridružiti še danski veteran Michael Mørkøv.

Cavendish bo še tekmoval