Buitrago (Bahrain Victorious) je slavil peto zmago v karieri, potem ko se je na predzadnjem vzponu priključil Plappu (Jayco AlUla), s katerim sta do zadnjega vzpona nadaljevala skupaj. Buitrago in Plapp sta večala razliko pred glavnino, ta je tri kilometre pred koncem znašala 40 sekund. Buitrago se je dober kilometer pred koncem otresel Plappa, stopil na plin in prvi prečkal ciljno črto. Plapp je zaostal deset sekund.

Glavni favoriti za skupno zmago so zaostali 37 sekund in več, še prej pa med sabo obračunali na vmesnem sprintu 22,5 km pred ciljem. Tam je Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick Step) vzel šest sekund, Roglič pa štiri (Bora Hansgrohe).

Več višinskih metrov bodo morali kolesarji premagati le še v sedmi etapi (malo več kot 4000). Foto: Organizator
Več višinskih metrov bodo morali kolesarji premagati le še v sedmi etapi (malo več kot 4000). Foto: Organizator

Evenepoel je nato tudi ob koncu etape na zadnjem vzponu poskusil vzeti nekaj bonifikacijskih sekund, a ga je na ciljni črti premagal Danec Mattias Skjelmose (Lidl Trek), ki je posledično vzel štiri sekunde.

Roglič je ciljno črto zahtevne etape s sedmimi kategoriziranimi krajšimi vzponi končal na sedmem mestu z zaostankom 39 sekund.

"Za nami je zahtevnejša trasa, obenem je bilo še zelo hladno. Fantje so motivirani, vzdušje v ekipi pa je dobro. Etapo smo začeli samozavestno, fantje pa so zelo dobro dirkali. Pomembno je, da dobro delujemo kot ekipa in da smo pripravljeni za prihodnje dni. Vse je v nogah in tukaj moraš imeti res močne," je v izjavi za ekipo Bore na njihovih družbenih omrežjih dejal 34-letni Kisovčan.

V skupnem seštevku je novi vodilni Plapp, ki ima 13 sekund naskoka pred Buitragom. Tretji je do današnje etape vodilni Američan Brandon McNulty (UAE Team Emirates), ki zaostaja 27 sekund.

Od obeh glavnih kandidatov za skupno zmago je Evenepoel na petem mestu s 30 sekundami zaostanka, Roglič pa si je po štirih etapah na 15. mestu nabral 1:10 minute zaostanka.

Drugi Slovenec na dirki Luka Mezgec (Jayco-AlUla) je etapo pričakovano končal v ozadju na 93. mestu. Za zmagovalcem je zaostal 20:47 minute, v skupnem seštevku pa je 109. z zaostankom 29:35 minute.

Skupaj je na sporedu osem etap. V četrtek bo na sporedu peta etapa od Saint-Sauveur-de-Montaguta do Sisterona (193,5 km). Dirka se bo končala v nedeljo.

Buitragu zahtevna gorska etapa, Roglič sedmi

Pariz−Nica, 4. etapa

Chalon sur Saone−Mont Brouilly, 183 km

Bauhausu sprint tretje etape
Kolesarska ekipa Bahrain Victorious po tretji etapi Dirke od Tirenskega do Jadranskega morja v sezoni nima več le slovenskih zmagovalcev. Potem ko sta ji letos zmagi že priborila Matej Mohorič in Matevž Govekar, je to v najdaljši etapi italijanske dirke uspelo še Nemcu Philu Bauhausu, ki je ekipi v skupinskem sprintu priboril 135. zmago od obstoja.

Phil Bauhaus. Foto: EPA
Phil Bauhaus. Foto: EPA

V zaključku 225 kilometrov dolge in razgibane etape s startom v Volteri in ciljem v Gualdu Tadinu je bil boljši od Italijana Jonathana Milana (Lidl Trek) in Francoza Kevina Vauquelina (Arkea B & B Hotels).

Omenjenim kolesarjem se je uspelo izogniti padcu v tehnično zahtevnem sprintu, katerega žrtev je bil tudi prvi sprinterski favorit Jasper Philipsen (Alpecin Deceuninck), sploh pa je presenečenje, da je večina najboljših sprinterjev preživela vse klance na trasi, še posebno zadnjega, ki je bil dolg tri kilometre.

"Če sem iskren, po ogledu profila nisem pričakoval, da se bom boril za zmago, mislil sem, da bo etapa pretežka. A že včeraj pri večerji so mi moštveni kolegi dejali, da verjamejo vame in da lahko zmagam. Trpel sem, a so mi pomagali in me pripeljali v dober položaj za sprint. V njem sem imel prave noge, dober položaj in nekaj sreče," je po zmagi dejal Bauhaus.

V skupnem seštevku večjih sprememb ni bilo, še naprej vodi zmagovalec kronometra Španec Juan Ayuso (UAE Emirates).