Letos je vzhodna tribuna v Podmežakli samevala na večini tekem, saj uporabno dovoljenje ni bilo urejeno. Foto: Iztok Novak
Letos je vzhodna tribuna v Podmežakli samevala na večini tekem, saj uporabno dovoljenje ni bilo urejeno. Foto: Iztok Novak
Slavko Kanalec in Tomaž Mencinger
Slavko Kanalec in Tom Mencinger imata v zadnjih dneh veliko dela s pridobivanjem uporabnega dovoljenja. Foto: Iztok Novak

Dvorana Podmežakla deluje brez uporabnega dovoljenja, sploh ga nikoli ni imela, saj je bila zgrajena leta 1967, ko je bilo za odprtje dvorane potrebno le gradbeno dovoljenje. Popravki dvorane iz let 1997 in 2009 še niso končani, začasno dovoljenje pa tudi ne pride v poštev. Na ministrstvu za okolje in prostor so pojasnili, da zakon o gradnji objektov ne pozna začasnega dovoljenja, le novograndje dobijo odločbo o poskusnem delovanju.

Mencinger: Najbolj sporna je verjetno vzhodna tribuna
"Napori s strani občine so predvsem usmerjeni v to, da dokažemo, da je v tem obdobju do leta 1967 bilo veliko infastrukture v dvorani narejene. Po postopku na upravni enoti želimo dobiti ustrezne dokumente, ki to potrjujejo. Najbolj sporna je verjetno novogradnja vzhodne tribune, ki je bila zgrajena po načrtih iz leta 1997, spremenjeni so bili leta 2009. Hokejska dvorana se je gradila leta 1958. Naš cilj je, da imamo do konca leta 2012 v celoti gradbeno stvar urejeno. Mi tudi kandidiramo za organizacijo predtekmovalne skupine na evropskem košarkarskem prvenstvu leta 2013, zato moramo vse skupaj hitro urediti," je za Val 202 dejal jeseniški župan Tom Mencinger.

Jeseničani trenutno domače tekme igrajo na Bledu. Do konca skupinskega dela jih čakata še dve tekmi, v četrtek bodo gostili HDD Bled, v nedeljo bodo gostovali še v Ljubljani pri mladi ekipi Olimpije.

Beljaška dvorana je najboljša alternativna rešitev
Čeprav vodstvo Jesenic še vedno upa na ugoden razplet glede odprtja dvorane Podmežakla, pa že išče alternativne rešitve. Tekme v Beljaku so res nekaj popolnoma novega v slovenski športni zgodovini, toda ta možnost je trenutno še najbolj realna. Kapaciteta beljaške mestne dvorane je podobna kapaciteti dvorane Podmežakla (4.500 gledalcev), oddaljenost ni pretirano velika, ob organizaciji takšnih spektaklov imajo Beljačani velike izkušenj. V preteklem tednu je bila dvorana dvakrat razprodana v polfinalu Lige Ebel proti KAC-u.

"Upamo, da bomo finale lahko gostili v Podmežakli. Če to ne bo mogoče, pa se skušamo dogovoriti za dvorano v Beljaku, ki je dokaj blizu. Kapaciteta ustreza za vse navijače. Težko bo igrati v tujini, to je nekaj popolnoma novega. Vsi bomo malo žalostni, a to je trenutno najboljša alternativa," je za oddajo Na Val na šport pojasnil tiskovni predstavnik Jesenic Zoran Račič.

To bi bil vsekakor velik udarec za varovance Heikkija Mälkiäja. V Podmežakli v letošnji sezoni niso dobro igrali (osvojili so le 25 točk, v gosteh pa 24), proti Olimpiji pa so dvakrat gladko zmagali (6:4 in 5:1), le zadnjo tekmo so izgubili s 3:4 po golu Johna Hughesa 21 sekund pred koncem.
Odločitev bo znana najkasneje v začetku prihodnjega tedna.