Rok Tičar je dosegel edini slovenski zadetek. Foto: www.alesfevzer.com
Rok Tičar je dosegel edini slovenski zadetek. Foto: www.alesfevzer.com

Srečanje je v 58. minuti z golom ob številčni premoči odločil Kristof Papp. To je prvi poraz Slovenije proti Madžarski na svetovnih prvenstvih. Madžari so osvojili prvo mesto v skupini, Slovenci drugo.

Risi za konec izgubili proti Madžarom

Osmoljenci večera so tako postali gostitelji Italijani, ki so bili pred zadnjo tekmo turnirja prepuščeni na milost ali nemilost Slovencem. Napredovanje bi jim namreč zagotovila le slovenska zmaga.

Madžarsko je v prvi tretjini v vodstvo popeljal Janos Hari. Izenačil je Rok Tičar v 26. minuti, ko je mojstrsko spravil plošček v mrežo, potem ko je bil že na tleh. Razmerje v strelih na gol je bilo 36:29 v korist risov.

Začetek je bil po okusu slovenskih navijačev. Terglavovi izbranci so stisnili tekmece, Madžari so bili v prvih minutah nebogljeni, a so potem iz prve prave akcije na tekmi zadeli, ko je Gašperja Krošlja premagal Hari.

V nadaljevanju je bila podoba na ledu obratna. Madžari so pritiskali, Slovenci so se krčevito branili, so pa potem tudi sami dosegli gol ob trenutkih največje premoči tekmecev. V 26. minuti so Madžari pred golom nepravilno ustavili Tičarja, sodnik je že dvignil roko za kazen, a je Tičar, ko je že ležal na ledu, s palico še zbezal plošček proti golu ter presenetil vratarja Benceja Balisza. Nadaljevanje je bilo po slovenskih notah, a brez še kakšnega zadetka, blizu pa so bili Rok Macuh, Robert Sabolič in Marcel Mahkovec.

Madžari prvič na SP-jih premagali Slovenijo

V zadnji tretjini so Madžari manj tvegali, saj bi jim tudi neodločen izid še prinesel možnost za zmago v dodatnem delu. Ob koncu pa so jim delo olajšali Slovenci z dvema zaporednima kaznima, na klop sta sedla Žiga Mehle in Kristjan Čepon. Ob prvi so se Slovenci ubranili, ob drugi pa je odbitek v nebranjen del vrat pospravil Papp.

"Zavedali smo se, da bo težka tekma. Madžari so v obrambi solidni, zelo disciplinirani, ne dopustijo veliko priložnosti. Tekma 1:1 vse do 'power playa' na koncu. Škoda da so bili sodniki strogi pri teh dveh naših kaznih. Na koncu bi si danes lahko zaslužili več, ampak to je šport. S turnirja gremo z dvignjenimi glavami, to sem dejal tudi fantom. Kar smo naredili, kako smo igrali, ne morem jim nič očitati. Zelo sem zadovoljen s tem turnirjem," je za Hokejsko zvezo Slovenije po tekmi dejal selektor Edo Terglav.

"Vsi od prvega do zadnjega smo danes želeli zmagati tekmo in osvojiti prvo mesto, kar se nam žal ni izšlo. A nimamo si kaj očitati, saj smo danes pustili vse na ledu," pa je dejal Matic Podlipnik.

Slovenija si je v Bolzanu zagotovila 11. nastop v družbi najboljših, odkar se je leta 2001 prvič uvrstila na SP elitne skupine. Izpadla je Južna Koreja, naslednje leto jo bo zamenjala Ukrajina, ki je zmagala na SP-ju divizije I (skupina B) v Vilni.

SVETOVNO PRVENSTVO DIVIZIJE I-A, BOLZANO 2024

MADŽARSKA – SLOVENIJA
2:1 (1:0, 0:1, 1:0)
Hari 8., Papp 58.; Tičar 26.

ROMUNIJA – JAPONSKA
4:2 (2:1, 1:0, 1:1)
Gliga 5., Skachkov 19., Rokaly 35., Haaranen 60.; Isoai 19., Sato 57.

ITALIJA – JUŽNA KOREJA
8:1 (4:0, 0:1, 4:0)
Frigo 1., Mantenuto 7., 44., Kostner 14., Frank 20., Catenacci 42., Salintri 44., Marchetti 45.; Shin 22.

Lestvica

Gol Harija v 8. minuti za madžarsko vodstvo
Mojstrovina Tičarja za izenačenje
Papp v 58. minuti Madžarom zagotovil slavje