Deseti naslov v samostojni Sloveniji je bil vsekakor najbolj nepričakovan za železarje. V Podmežakli in pred njo se je slavilo še dolgo v noč. Foto: www.alesfevzer.com
Deseti naslov v samostojni Sloveniji je bil vsekakor najbolj nepričakovan za železarje. V Podmežakli in pred njo se je slavilo še dolgo v noč. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Popovič in Nik Zupančič
Predsednik Telemacha Olimpije Marko Popovič je čestital Niku Zupančiču za zaslužen naslov. Foto: www.alesfevzer.com
Miha Brus
Miha Brus, ki je v 49. minuti dosegel odločilni zadetek, je dvignil pokal. Foto: www.alesfevzer.com
Ljubljančani so bili zelo razočarani. Zadnje mesto v Ligi Ebel in grenak poraz v finalu državnega prvenstva - sezona za pozabo. Foto: www.alesfevzer.com
Po letih krize Jeseničani znova državni prvaki
Jeseničani novi hokejski prvaki

Pred finalno serijo je bilo jasno, da so zmaji v vlogi favorita. Šest tednov brez prave tekme po koncu Lige Ebel in številni sestanki zaradi zamujanja izplačil so seveda pustili velike posledice. Posebej na obeh tekmah v Tivoliju (1:3 in 1:4) so zeleno-beli popolnoma odpovedali in bi lahko izgubili še s precej višjim izidom.
Jeseničani so pred številnimi navijači igrali v krču, v soboto so izgubili z 1:3, v sredo pa so imeli v zaključku prav tako veliko težav, da so obranili minimalno prednost.
"Težko je izgubiti pred tako izjemnim občinstvom. Ta naslov je poseben, ker smo veliko poslušali, da igramo amaterski hokej, Olimpija pa nastopa v Ligi Ebel," je bil nasmejan Marjan Manfreda, ki poleg tekem in treningov hodi v službo. V finalu je tvoril udarni napad s Sašem Rajsarjem in Alešem Remarjem. Ko so imeli železarji na ledu prvi napad, Ljubljančani niso imeli pravega odgovora.
Seveda železarjev ne smemo oceniti za amatersko ekipo, veliko jih je že igralo v Ligi Ebel. Žiga Grahut, Miha Pesjak in Matevž Erman so še v lanski sezoni z Olimpijo osvojili državni naslov. Motiva jim zares ni manjkalo, kar je bilo ključno.
Zupančič se je izkazal s sijajno taktiko
Nik Zupančič je ekipo prevzel 9. februarja, ko je zamenjal Romana Pristova. V Ligi INL se mu ni uspelo prebiti v finale, Feldkirch je bil boljši s 3:1 v zmagah. Naslov v Ligi INL seveda na Jesenicah niti slučajno nima take veljave, kot ga ima naslov državnega prvaka. Zupančič, ki je v zadnjih desetih dneh izjemno zaposlen, je izkušnje z dela v slovenski izbrani vrsti prenesel tudi na Jeseničane. V finalu so vse štiri tekme odigrali odlično, držali so se sistema, niso odstopali od disciplinirane igre in sijajno zapirali Ljubljančane že v srednji tretjini. Tudi pri sodniških metih so bili boljši.
Rajsar: Ko si utrujen, drsaš že zaradi navijačev
"Občutki so fenomenalni, tribune so bile polne. Na zadnji domači tekmi smo navijače razočarali, a smo šli zdaj na tekmo popolnoma neobremenjeni, samo s prednostjo ene zmage. Seveda pa pripomore, če cela dvorana navija zate. Tudi če si utrujen, sploh ne veš, da si utrujen, drsaš že zaradi navijačev," je bil zadovoljen 26-letni Rajsar. Eden izmed najboljših posameznikov finala je izkušnje nabiral tudi pri Medveščaku, ko so Zagrebčani še igrali v Ligi Ebel.
Na Jesenicah že postavili temelje za svetlo prihodnost
Temelji za novo uspešno zgodbo na Jesenicah so postavljeni. V finalu so bili vsi štirje napadi sestavljeni samo s slovenskimi igralci, vratar Aleksis Ahlqvist pa je bil vsekakor dodana vrednost. V 240 minutah je prejel le šest zadetkov. Najpomembneje je, da se cilji za naslednjo sezono ne postavijo previsoko. Liga Ebel je lahko dolgoročni cilj.
Olimpija tone iz sezone v sezono
Pred tremi leti je Olimpija igrala še polfinale Lige Ebel proti Linzu. Tivoli je bil v končnici poln. Zadnji pozitiven hokejski utrip v prestolnici se je zgodil januarja 2013, ko je na zimski klasiki za Bežigradom blestel Jan Muršak. Po njegovem slovesu je šlo vse le še navzdol. Poraz v finalu državnega prvenstva je le še pika na i vsem težavam, ki se dogajajo v Tivoliju predvsem v zadnjih dveh sezonah.
Koblar: Poznalo se je, da nismo trenirali
"Razočarani smo, mi igramo v Ebel, oni v INL. Pričakovalo se je, da bomo zmagali, ampak nismo. Mogoče nas je zdaj stalo tisto, ko nismo trenirali, mogoče fizična priprava. Mogoče pa so tudi oni igrali bolj kot ekipa. Vzdušje je bilo fenomenalno in kaj takšnega bi se moralo dogajati vsak dan, ne samo nekajkrat na leto," je pojasnil Gregor Koblar, eden izmed največjih dolžnikov finalne serije.
"Zanesljivo ne moremo biti zadovoljni, na koncu je zmagala boljša ekipa. Imeli so večjo željo, pokazali so to na ledu. Čestitke, pri nas pa so res bile težave, a to ni razlog za to, kar se je dogajalo. Krivi smo si predvsem sami," pravi kapetan zeleno-belih Aleš Mušič in dodaja: "To, kar se kaže v klubu zdaj, je lahko pozitivno. Videli bomo, kaj se bo v naslednjih dneh in mesecih uresničilo in upam, da bo šlo na bolje."
Predsednika Popoviča čaka zahtevna naloga
Konec aprila je napovedana skupščina kluba, predsednik Marko Popovič si želi ustvariti zdrave temelje za prihodnost. Najprej ga čaka prisilna poravnava. Skupni dolg znaša neverjetnih 3.068.462 evrov. S prisilno poravnavo bi 114 upnikom izplačali 20 odstotkov dolga oz. 613.692 evrov. Predsednik se zaveda, da ga čaka zelo težka naloga, vsekakor pa bi bilo izhodišče pri pogovorih z bankami in novimi pokrovitelji boljše, če bi zmaji pokazali pravi obraz v finalu državnega prvenstva.

Po letih krize Jeseničani znova državni prvaki
Jeseničani novi hokejski prvaki