Jesenice so orale ledino tujim klubom pri preboju v Ligo Ebel, ki pa je bila prezahtvena za klubska vodstva. Zdaj bodo
Jesenice so orale ledino tujim klubom pri preboju v Ligo Ebel, ki pa je bila prezahtvena za klubska vodstva. Zdaj bodo "železarji" skušali ostati pri življenju z igranjem v novo nastali slovensko-avstrijski ligi. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Dejan Kontrec, generalni sekretar SP-ja 2012
Nekdanji izjemni hokejist in zdajšnji generalni sekretar HZS-ja Dejan Kontrec se po ureditvi reprezentačnih selekcij spopada z novim izzivom: izgradnjo ustrezne lige za večino slovenskih klubov. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Zaradi vložkov v ligo Ebel in preštevilnih tujcev ni bilo pravega prostora za uveljavitev mlajših hokejistov. Zdaj sta tukaj kar dve podobni tekmovanji, a mislim, da bo "Nationalliga" kakovostnejša kot "junior Ebel".

Kje bo boljši hokej?
Maribor - Jesenice v polfinalu DP-ja 2009
Z igranjem v novi ligi se bo povečala izpostavljenost Maribora, Slavije, Triglava in Bleda, s čimer bo slovenski hokej kot celota lažje in hitreje napredoval. Foto: Marko Madžarac

Liga Ebel ali razširjeno avstrijsko državno prvenstvo se je v preteklih letih dodobra uveljavila in tudi razširila. A močno tekmovanje ni prineslo samo dobrih plati (boljše tekmece in igre ter več navijačev), ampak je zaradi visokih stroškov tudi resno ogrozilo oba stebra slovenskega hokeja. Jesenice so pod pritiskom 2,5 milijonskega dolga priznale nemoč in se začasno odpovedale Eblu, medtem ko Olimpija še vztraja v finančno neenakem boju z močnejšimi tekmeci.

Mladinski Ebel povod za skupno ligo
Ustanovitev "junior" Ebel lige za igralce do 22 let je avstrijske klube prisilila k razmisleku, kako nadaljevati drugoligaško Nationalligo, v kateri ligaši iz Ebla niso bili več pripravljeni sodelovati s svojimi drugimi moštvi, saj bodo te moči raje preusmerili v mladinsko ligo, od katere si vodstvo tekmovanja obeta velike stvari.

Pristov stari novi trener Jesenic
V prihajajoči sezoni bo hokejiste Acronija Jesenic vodil Roman Pristov, poroča časnik Delo. Zaradi številnih težav v klubu bodo Jeseničani naslednjo sezono sicer ostali brez lige Ebel, kjer so pred mesecem dni njihov status za eno leto "zamrznili". Nastopali bodo v odprtem avstrijskem drugoligaškem prvenstvu. Roman Pristov je bil na Jesenicah trener že med letoma 2003 in 2006. Dosedanji trener Bojan Magazin, ki so ga v vodstvu kluba imenovali februarja, bo ostal v klubu kot vodja hokejske šole.

V iskanju močnega, a hkrati tudi cenovno sprejemljivega tekmovanja sta si avstrijska hokejska zveza (ÖHV) in slovenska hokejska zveza (HZS) prišli naproti in v teh tednih se je izoblikovala "nova Nationalliga", ki pa zaradi partnerskega in enakovrednega soodločanja ne bo več nosila tega imena. Za zdaj je predlagano ime Internacionalna liga.

Pet slovenskih in pet avstrijskih klubov?
Ob "padlih" Jesenicah se na novo ligo pripravljajo še Bled, Triglav, Slavija in Maribor. Olimpija mladi bodo ostali zvesti imenu in bodo raje tekmovali v mladinski ligi Ebel, prav tako tudi Jesenice mladi. Od avstrijskih klubov so tukaj: Feldkirch, Lustenau in Bregenz (vsi iz Voralberga), Zell am See (Tirolska) in Kapfenberg (Štajerska).

Oblika in izvedba tekmovanja sta med zvezama dogovorjeni, zdaj pa morajo klubi sami pri sebi odločiti, ali so sposobni v času zaostrene gospodarske krize izpeljati zahtevno tekmovanje ob pomoči zvez in prizadevanjih za pocenitev lige. "HZS bo prvo leto subvencioniral klube in v tem času skušal spromovirati ligo ter tako pritegniti pokrovitelje," napoveduje generalni sekretar HZS-ja Dejan Kontrec, ki je tudi razkril podrobnosti tekmovanja.

Tekme ob sobotah in nedeljah
Če bo v ligi 10 klubov, bo redni del tekmovanja imel 36 krogov (2-krat doma in 2-krat v gosteh z vsakim), če pa bo v ligi 12 klubov, bosta ustvarjeni dve skupini. Dokončen format in tudi urnik bosta objavljena do konca junija. Zaradi pocenitve stroškov lige bodo v Avstriji sodili avstrijski sodniki, v Sloveniji pa slovenski. Zaradi dolgih potovanj, predvsem od Vorarlberga do Slovenije (več kot 500 km v eno smer), bodo tekme običajno konec tedna, v ritmu sobota-nedelja, oboje doma ali v gosteh. Zaradi poudarka na razvoju domačih igralcev bo imel vsak klub lahko največ štiri tujce: dva stara do 22 let in dva starejša.

Slovenska peterica še ni stoodstotna
"Ne verjamem, da bo vsa omenjena peterica slovenskih klubov zmogla sodelovanje. Klubi bodo morali izpolniti zahtevne pogoje, ne samo finančne. Zaradi tega tudi hočemo zavleči naslednji sestanek, ki je načrtovan za soboto," je Kontrec opozoril, da udeležba petih slovenskih klubov v novi ligi še ni stoodstotna. Na morebiten primanjkljaj klubov prežita Mladost Zagreb in Dunaujvaros, a jima Avstrijci nasprotujejo zaradi stroškov prevoza. Po drugi strani ima tudi ÖHV še nekaj domačih kandidatov.

"Gre za prelomnico v slovenskem hokeju, saj vzpostavljamo kakovostno ligo, v kateri za razliko od Lige EBEL bo imel HZS besedo, in to enakovredno. Liga Ebel je dobro, a zelo drago tekmovanje, posebej za trenutne razmere. Vstopamo v enakovredno partnerstvo, v katerem smo se oboji zavezali, da bomo vztrajali štiri leta. Cilj je kakovostna liga in dober hokej za ugodno ceno," je povzel bistvo sprememb Kontrec, operativni vodja HZS-ja.

O slovenskem prvaku aprila
In kaj bo s slovenskim prvenstvom? Skupna slovensko-avstrijska liga se bo začela 15. septembra, s končnico pa se bo končala do 1. aprila. Temu bo sledil obračun za naslov slovenskega prvaka, kjer sta mogoča dva scenarija. Scenarij A: Olimpija (Ebel) in prvi trije slovenski klubi iz nove lige gredo v polfinale. Scenarij B: neposredni obračun Olimpije z najboljšim slovenskim klubom "internacionalne" lige.

Zaradi vložkov v ligo Ebel in preštevilnih tujcev ni bilo pravega prostora za uveljavitev mlajših hokejistov. Zdaj sta tukaj kar dve podobni tekmovanji, a mislim, da bo "Nationalliga" kakovostnejša kot "junior Ebel".

Kje bo boljši hokej?