Max Verstappen je zbral že 49 zmag in lahko še letos prehiti Alaina Prosta in Sebastiana Vettla. Foto: EPA
Max Verstappen je zbral že 49 zmag in lahko še letos prehiti Alaina Prosta in Sebastiana Vettla. Foto: EPA

Za dirkačem Red Bulla je na drugem mestu končal zmagovalec sobotnega sprinta Avstralec Oscar Piastri, tretji je bil še en McLarnov dirkač Britanec Lando Norris.

Verstappen si je v soboto z drugim mestom že zagotovil tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka, saj je prednost pred tekmeci povečal na neulovljivih več kot 180 točk.

Danes je začel z najboljšega startnega položaja in dosegel rutinsko zmago, že 14. v tej sezoni in skupno 49. v karieri.

Po 17 dirkah ima stari novi prvak zdaj že 208 točk več kot moštveni sotekmovalec Mehičan Sergio Perez, ki je bil danes šele deveti.

Odstop Hamiltona
Verstappen na poti do nove zmage ni imel večjih težav, za precej več slabe volje pa sta že po prvem zavoju v ekipi Mercedesa poskrbela oba britanska dirkača George Russell in Lewis Hamilton. V medsebojnem trčenju voznikov, ki sta si v petek sicer priborila drugo in tretje izhodišče v kvalifikacijah, jo je slabše odnesel nekdanji svetovni prvak. Hamilton je dirko predčasno končal, Russell je lahko po obisku mehanikov nadaljeval. Na koncu je iztržil celo četrto mesto.

Ob trčenju sta sprva kolega v ekipi obtoževala drug drugega, pri komunikaciji prek radijske zveze so morali predvsem pri Russllu s piski prekriti precej sočnih izrazov, s katerimi je pospremil dogajanje. Hamilton pa je pozneje, ko se je v boksih nekoliko umiril, le priznal, da je krivda njegova in da je Russlla stisnil v položaj brez izhoda.

Verstappen bo kmalu prehitel Prosta in Vettla
Svetovni prvak takšnih skrbi ni imel, zdaj se lahko že ukvarja z mislijo na naslednji rekord oziroma izenačenje lastnega dosežka iz lanske sezone, ko je zbral 15 zmag. Poleg tega pa ima, ker je do konca sezone še pet dirk, tudi možnost skoka na večni lestvici zmagovalcev v formuli ena. Pred njim sta po številu zmag namreč zelo blizu Alain Prost (51) in Sebastian Vettel (53), ki ju lahko prehiti še v sezoni 2023.

"S prvim kompletom pnevmatik sem opravil večino dela. Pozneje sem samo nadzoroval ritem in pazil, da so gume zdržale. McLarna sta bila danes znova hitra, ni bila prav lahka dirka," je po zmagi dejal Verstappen. Zaradi vročine in strahu, da bodo pnevmatike na razgretem asfaltu v Katarju zdržale manj časa kot na drugih prizoriščih, so tokrat dirkači morali opraviti tri postanke v boksih, z vsakim kompletom pnevmatik so lahko prevozili le 18 krogov.

Piastri: Najtežja dirka v karieri
Piastri in Norris sta na koncu prišla do zmagovalnih stopničk, čeprav sta v kvalifikacijah izgubila tretje in drugo mesto, ker nista pravilno odpeljala celotne proge. Tako sta imela danes šele šesto in deseto startno izhodišče.

"Najtežja dirka v karieri," je Piastri na kratko opisal današnje dogajanje. Na klasičnih preizkušnjah je sicer njegovo drugo mesto najboljša uvrstitev v karieri, potem ko je šele pred dvema tednoma na Japonskem s tretjim sploh prvič prišel do stopničk.

Williamsov dirkač Logan Sargeant je po dveh tretjinah dirke moštvu sporočil, da se počuti slabo in je potem počasi zapeljal v bokse ter končal nastop. Podobno slab dan pa je imel tudi Perez, do tega konca tedna edini, ki bi teoretično še lahko posegel v boj za naslov: dobil je tri petsekundne kazni zaradi kršenja pravil, za nameček pa ga je moštveni sotekmovalec še prehitel za krog, tako da je bilo tudi deveto mesto zelo slaba tolažba. Ferrarijev Carlos Sainz pa sploh ni nastopil, ker njegov dirkalnik zaradi okvare pogonskega sklopa ni bil pravočasno nared za dirko.

Sezona formule 1, v kateri sta naslova že podeljena, saj je Red Bull tudi že najboljši v seštevku konstruktorjev, se bo nadaljevala 22. oktobra v ameriškem Austinu.

Verstappen dan po tretjemu naslovu prvaka dobil dirko v Katarju
VN KATARJA, Losail   

Končni vrstni red:                     
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull  1:27:39,168
 2. O. PIASTRI    McLaren        +4,833
 3. L. NORRIS     Mclaren         5,969
 4. G. RUSSELL    Mercedes       34,119
 5. C. LECLERC    Ferrari        38,976
 6. F. ALONSO     Aston Martin   49,032
 7. E. OCON       Alpine       1:02,390
 8. V. BOTTAS     Alfa Romeo   1:06,563
 9. G. DŽOV       Alfa Romeo   1:16,127
10. S. PEREZ      Red Bull     1:20,181
                                       
Odstop: Hamilton, Sargeant.            
                                       
Najhitrejši krog: Verstappen   1:24,319
SKUPNI VRSTNI RED                   
                                      
Dirkači:                              
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull         433
 2. S. PEREZ      Red Bull         224
 3. L. HAMILTON   Mercedes         194
 4. F. ALONSO     Aston Martin     183
 5. C. SAINZ      Ferrari          153
 6. C. LECLERC    Ferrari          145
 7. L. NORRIS     McLaren          136
 8. G. RUSSELL    Mercedes         132
 9. O. PIASTRI    McLaren           83
10. L. STROLL     Aston Martin      47
                                      
Konstruktorji:                        
 1. RED BULL                       657
 2. MERCEDES                       326
 3. FERRARI                        298
 4. ASTON MARTIN                   230