Max Verstappen in vodja moštva Red Bull Christian Horner. Foto: Reuters
Max Verstappen in vodja moštva Red Bull Christian Horner. Foto: Reuters

25-letni Verstappen je z zanesljivo zmago potrdil prevlado celotnega konca tedna. Najhitrejši je bil že v sobotnih kvalifikacijah, nato pa vodil od starta do cilja. Zmagal je že 13. v letošnji sezoni, na 16 dirkah pa je kar 15-krat slavilo moštvo Red Bulla.

Avstrijska ekipa je šest dirk pred koncem kljub odstopu drugega voznika Sergia Pereza že potrdila konstruktorski naslov. Za Red Bull je to že šesta zmaga v seštevku ekip. Tudi Verstappen je na dobri poti k novemu naslovu svetovnega prvaka. Tretjega zapored si lahko zagotovi že na naslednji dirki, ki bo čez dva tedna v Katarju, saj ima pred Perezom že 177 točk naskoka.

Verstappnu, ki je v Suzuki zmagal drugič zapored, sta družbo na odru za zmagovalce delala oba McLarna. Drugi je bil Britanec Lando Norris, tretji pa Avstralec Oscar Piastri, za katerega so to prve stopničke v karieri.

Verstappen v Suzuki dosegel že 13. zmago v letošnji sezoni

"Nora sezona. Lahko smo ponosni nase tako mi tu na stezi kot vsi v tovarni. Fantje, zgradili ste raketo," je dvojo ekipo po radijski zvezi takoj po koncu pohvalil Verstappen. "Sijajno je bilo zmagati tukaj. Vsak najmanjši del dirkalnika je deloval odlično, le na startu sem čutil nekaj zdrsa koles, potem je bilo vse po načrtih," je še dodal.

Bil je neustavljiv, le takoj po startu je imel nekaj dela z Norrisom, potem pa je brez težav osamljen vozil na prvem mestu do nove zmage. Dirko za pozabo je imel njegov moštveni sotekmovalec, Perez je po trčenju z Lewisom Hamiltonom moral k mehanikom po nov nos dirkalnika, nato je dobil petsekundno kazen, pozneje trčil še s Kevinom Magnussenom in moral še enkrat v bokse po še en rezervni nos dirkalnika. Ko je že kazalo, da bo dirko končal predčasno, pa se je ob koncu za en krog še vrnil na stezo in odslužil kazen.

Zelo zadovoljen je bil tudi Piastri, ki je nedavno podaljšal sodelovanje z ekipo, zdaj pa se je prvič v karieri povzpel na zmagovalni oder: "To je nekaj posebnega. Zapomnil si bom za vedno. Ne dobi veliko ljudi priložnosti za takšen dosežek, meni je uspelo že v prvi sezoni formule 1."

Potem ko je Carlos Sainz na prejšnji dirki z zmago prekinil prevlado Red Bulla, tokrat ne Ferrarija ne Mercedesa nista bila konkurenčna v boju za stopničke. Ferrarijev Charles Leclerc je končal na četrtem mestu, bitko Mercedesov, ki sta v medsebojnem obračunu celo zapeljala s steze in ni veliko manjkalo do trčenja, pa Hamilton, ki je bil na koncu peti. Mesto za njim je končal Sainz v drugem Ferrariju, sedmi je bil George Russell v drugem Mercedesu.


Končni vrstni red:                     
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull  1:30:58,421
 2. L. NORRIS     Mclaren       +19,387
 3. O. PIASTRI    McLaren        36,494
 4. C. LECLERC    Ferreri        43,998
 5. L. HAMILTON   Mercedes       49,376
 6. C. SAINZ      Ferrari        50,221
 7. G. RUSSELL    Mercedes       57,659
 8. F. ALONSO     Aston Martin 1:14,725
 9. P. GASLY      Alpine       1:19,678
10. E. OCON       Alpine       1:23,155
                                       
Odstop: Bottas, Perez, Stroll ...      
                                       
Najhitrejši krog: Verstappen   1:34,183

  SKUPNI VRSTNI RED                   
                                      
Dirkači:                              
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull         400
 2. S. PEREZ      Red Bull         223
 3. L. HAMILTON   Mercedes         190
 4. F. ALONSO     Aston Martin     174
 5. C. SAINZ      Ferrari          150
 6. C. LECLERC    Ferrari          135
 7. L. NORRIS     McLaren          115
 8. G. RUSSELL    Mercedes         115
 9. O. PIASTRI    McLaren           57
10. L. STROLL     Aston Martin      47
                                      
Konstruktorji:                        
 1. RED BULL                       623
 2. MERCEDES                       305
 3. FERRARI                        285
 4. ASTON MARTIN                   221