Veselje Sergia Pereza. Foto: EPA
Veselje Sergia Pereza. Foto: EPA

Red Bull ostaja letos še nepremagan. Tako kot aktualni svetovni prvak Verstappen ima zdaj dve zmagi v sezoni tudi Checo Perez, ki je hkrati postal prvi dirkač z dvema zmagama v Bakuju. Na dirkališču v Azerbajdžanu se odlično počuti, saj je na sedmih dirkah, ki so bile tu, kar petkrat stopil na oder za zmagovalce. Red Bull je sicer slavil svojo četrto zmago v Bakuju, tri pa ime še Mercedes.

Sergio Perez je znova potrdil, da se v Bakuju odlično znajde. Foto: Reuters
Sergio Perez je znova potrdil, da se v Bakuju odlično znajde. Foto: Reuters

Mehičan, ki je letos dopolnil 33 let, je bil odličen že v soboto, ko je zmagal na sprinterski dirki, prvi tovrstni v tej sezoni. Sicer pa se je šestič v karieri zavihtel na najvišjo stopničko, kar petkrat mu je to uspelo na uličnih dirkah, zato so ga v moštvu upravičeno poimenovali kar kralj ulic.

Dirko odločilo posredovanje varnostnega avtomobila
Dirko, na kateri je bil Ferrari konkurenčen le nekaj uvodnih krogov, je odločilo posredovanje varnostnega avtomobila in smola Verstappna pri tem. V 11. krogu je namreč po nesreči Nycka de Vriesa posredoval varnostni avtomobil, kar je ustrezalo Perezu in Leclercu. Ne pa tudi Verstappnu, ki je tik pred tem že zavil v bokse. Ko so vsi dirkači opravili vse postanke, je bil svetovni prvak tretji, a je nato znova prehitel Leclerca.

"Za nas se je razpletlo zelo dobro. Dosegli smo maksimum, oba sva se sicer nekajkrat dotaknila zidu, toda uspelo nama je ohraniti vse pod nadzorom," je po dirki dejal zmagovalec.

Verstappen ni bil povsem zadovoljen, a se tudi ni preveč obremenjeval zaradi okoliščin, ki so mu odvzele možnost zmage. "Je, kar je. Vsi vemo, da je sezona še zelo dolga. Spet smo se nekaj naučili, na koncu pa je bilo vse skupaj zelo dobra predstava ekipe," je dejal Nizozemec.

Za Leclerca je bil v drugi polovici dirke boj za zmago izgubljen, saj sta bila, kot je dejal po koncu, tekmeca v red bullih v povsem drugi ligi. Več dela je imel s tem, da je zadržal tekmece za seboj, najnevarnejši je bil veteran Fernando Alonso v aston martinu, na koncu je dirkača ločila le sekunda.

V boju za peto mesto pa je bil drugi Ferrarijev dirkač Carlos Sainz prav tako za sekundo boljši od Mercedesovega Lewisa Hamiltona. Njegov moštveni sotekmovalec George Russell je bil osmi, je pa ob koncu s svežim kompletom pnevmatik še dosegel najboljši čas.

Ob koncu dirke je bilo tudi nevarno dogajanje na stezi, zaradi katerega je preiskavo napovedala krovna zveza FIA. Ko je namreč v zadnjem krogu Esteban Ocon zavil v bokse na zadnji postanek, so se nekateri fotografi že napotili ob stezo, da bi ujeli konec dirke. Pri tem so se komajda izognili drvečemu dirkalniku. Ocon pa je moral močno zmanjšati hitrost.

V seštevku sezone je po četrti dirki prvo mesto ohranil Verstappen, Perez pa je precej zmanjšal zaostanek, zdaj ima Nizozemec le še šest točk naskoka. Naslednja postaja formule 1 bo že prihodnji teden v Miamiju.

Perez prvi dirkač z dvema zmagama v Bakuju
VN AZERBAJDŽANA, Baku                
                                       
Končni vrstni red:                     
 1. S. PEREZ      Red Bull  1:32:42,436
 2. M. VERSTAPPEN Red Bull       +2,137
 3. C. LECLERC    Ferrari        21,217
 4. F. ALONSO     Aston Martin   22,024
 5. C. SAINZ      Ferrari        45,491
 6. L. HAMILTON   Mercedes       46,145
 7. L. STROLL     Aston Martin   51,617
 8. G. RUSSELL    Mercedes     1:14,240
 9. L. NORRIS     McLaren      1:20,376
10. J. CUNODA     AlphaTauri   1:23,862
                                       
Najhitrejši krog: Russell (1:43,370)   
Skupni vrstni red, dirkači:                              
 1. M. VERSTAPPEN Red Bull          93
 2. S. PEREZ      Red Bull          87
 3. F. ALONSO     Aston Martin      60
 4. L. HAMILTON   Mercedes          48
 5. C. SAINZ      Ferrari           34
 6. C. LECLERC    Ferrari           28
 7. G. RUSSELL    Mercedes          28
 8. L. STROLL     Aston Martin      27
 9. L. NORRIS     McLaren           10
10. N. HÜLKENBERG Haas               6
                                      
Konstruktorji:                        
 1. RED BULL                       180
 2. ASTON MARTIN                    87
 3. MERCEDES                        76
 4. FERRARI                         62