Sergio Perez je dobil dve letošnji ulični preizkušnji: dirko za VN Monaka v Monte Carlu in nedeljsko dirko za VN Singapurja v Marina Bayu. Foto: EPA
Sergio Perez je dobil dve letošnji ulični preizkušnji: dirko za VN Monaka v Monte Carlu in nedeljsko dirko za VN Singapurja v Marina Bayu. Foto: EPA

Po treh letih premora zaradi pandemije novega koronavirusa se je dirkanje v elitnem motošportnem razredu vrnilo v Marina Bay, kjer ljubitelje tega športa nočni spektakel tudi tokrat ni razočaral.

Sergio Perez je že na štartu švignil mimo zmagovalca sobotnih kvalifikacij, Charlesa Leclerca. Foto: EPA
Sergio Perez je že na štartu švignil mimo zmagovalca sobotnih kvalifikacij, Charlesa Leclerca. Foto: EPA

Bila je polna razburljivih trenutkov, različnih strategij, na koncu pa je smetano pobral Sergio Perez z red bullom, ki je izkoristil nekoliko slabši konec tedna moštvenega kolega Maxa Verstappna. S tem je tudi podaljšal zmagoviti niz Red Bulla na šest dirk.

Čeprav je sobotne kvalifikacije dobil Charles Leclerc, Ferrari znova ni dosegel tako želene zmage, na katero čaka vse od VN Avstrije v Spielbergu. Monačan je singapursko preizkušnjo sklenil na drugem mestu, drugi Ferrarijev dirkač Carlos Sainz ml. je bil tretji.

Tako se je tudi končala Verstappnova vladavina, ki je pred tekmovanjem v Singapurju dobil pet dirk zapored. Kljub vsemu ima na vrhu seštevka za svetovno prvenstvo še vedno zajetno prednost pred najbližjim zasledovalcem Leclercem, naslov prvaka lahko osvoji prihodnji konec tedna v Suzuki.

Charlesu Leclercu ni uspelo pretopiti sobotnega 'pola' v nedeljsko zmago. Letos ima sicer še vedno teoretične možnosti za osvojitev naslova svetovnega prvaka, a za kaj takega bi se moral zgoditi Verstappnov, Perezov oziroma Red Bullov kolaps gromozanskih razsežnosti. Foto: EPA
Charlesu Leclercu ni uspelo pretopiti sobotnega 'pola' v nedeljsko zmago. Letos ima sicer še vedno teoretične možnosti za osvojitev naslova svetovnega prvaka, a za kaj takega bi se moral zgoditi Verstappnov, Perezov oziroma Red Bullov kolaps gromozanskih razsežnosti. Foto: EPA

Perez že na štartu mimo Leclerca
Štart dirke je bil zaradi premočnega deževja preložen za eno uro. Čeprav je v času preloženega štarta prenehalo deževati, je bila steza še vedno precej spolzka, kar je najverjetneje bil tudi vzrok za nekoliko slabši začetek Leclerca, ki je boj za vodstvo s Perezom izgubil še pred uvodnim zavojem dirke, medtem ko je Carlos Sainz ml. brez večjih težav švignil mimo Lewisa Hamiltona. Svetovni podprvak je v prvi zavoj namreč zapeljal preširoko. Slabo je dirko začel tudi svetovni prvak Verstappen, ki je s slabim štartom izgubil pet mest in zapeljal na 12. mesto.

Na stezo dvakrat zapeljal varnostni avtomobil
V 9. krogu je prvič na stezo zapeljal varnostni avtomobil, potem ko sta trčila Nicholas Latifi (Williams) in Guanjü Džov (Alfa Romeo), obdobje virtualnega varnostnega avtomobila so morali dirkači upoštevati v 20. krogu, ko je odstopil rekorder po številu dirk v zgodovini kraljice motošporta Fernando Alonso (Alpine). 15 krogov pozneje je na stezo varnostni avtomobil zapeljal še drugič, tokrat po trku Jukija Cunode (Alpha Tauri), ki je trčil v zaščitno ogrado ob zavoju št. 10. Dirkači so izkoristili priložnost in zapeljali v bokse, kjer si je večina na dirkalnike namestila gume za suho stezo, čeprav je bila ta ponekod še kar precej mokra.

Leclerc na koncu lovil vodilnega Mehičana
Dirka se je nadaljevala v 39. krogu, Perez je brez večjih težav odbil Leclerceve poskuse. Ta je kmalu zatem izzval redko napako Verstappna, ki je želel mimo s prehitevalnim manevrom, a je krepko zamudil točko zaviranja. Po blokadi gum je celo padel na rep kolone, a se je kmalu pobral in na koncu dirko končal s točkami. Dirka se je počasi bližala maksimalnemu dovoljenemu času, torej dvema urama, Pereza je od velikega slavja ločilo le še 26 minut. In to kakšnih! V 43. krogu so se razmere na stezi tako izboljšale, da je vodstvo dirke omogočilo uporabo sistema DRS, kar je bila voda na mlin vse hitrejšemu Leclercu. Ta je v zaključku pridno topil sekunde za vodilnim Mehičanom, a na koncu mu je, seveda, zmanjkalo metrov, bolje rečeno časa. Perez se je tako veselil četrte zmage v karieri, druge letos, potem ko je bil najboljši v kneževini na prestižni dirki za VN Monaka v Monte Carlu.

Po dirki ga je sicer doletela kazen petih sekund pribitka, kar pa na končni vrstni red ni vplivalo. Kazen si je sicer prislužil, ker je kršil določilo, ki dirkačem nalaga, da lahko med obdobjem varnostnega avtomobila za njim vozijo na razdalji največ petih dolžin dirkalnika. Perez je to prekoračil, ocenili so, da je bila razlika deset dolžin dirkalnika.

Perez dobil dirko v Singapurju

Dirka za VN Singapurja, Marina Bay

#DirkačMoštvoČas
1Sergio PerezRed Bull2:02:15,238
2Charles LeclercFerrari+7,595
3Carlos Sainz ml.Ferrari15,305
4Lando NorrisMcLaren26,133
5Daniel RicciardoMcLaren58,282
6Lance StrollAston Martin1:01,330
7Max VerstappenRed Bull1:03,825
8Sebastian VettelAston Martin1:05,032
9Lewis HamiltonMercedes1:06,515
10Pierre GaslyAlphaTauri1:14,576
11Valtteri BottasAlfa Romeo1:33,844
12Kevin MagnussenHaas1:37,610
13Mick SchumacherHaas1 krog
14George RussellMercedes2 kroga
Odstop: Guanjü Džov (Alfa Romeo), Nicholas Latifi (Williams), Fernando Alonso (Alpine), Alexander Albon (Williams), Esteban Ocon (Alpine), Juki Cunoda (AlphaTauri)
Najhitrejši krog: George Russell (1:46,458)
Opomba: Perez je bil kaznovan s pribitkom 5 sekund. Pribitek ni upoštevan v končnem vrstnem redu.

Skupni vrstni red 2022, dirkači (17/22):

#DirkačMoštvoTočke
1Max Verstappen Red Bull341 (5)
2Charles LeclercFerrari237 (3)
3Sergio PerezRed Bull235 (3)
4George RussellMercedes203
5Carlos Sainz ml.Ferrari202 (2)
6Lewis HamiltonMercedes170 (2)
7Lando NorrisMcLaren100 (1)
8Esteban OconAlpine66
9Fernando AlonsoAlpine59
10Valtteri BottasAlfa Romeo46
11Daniel RicciardoMcLaren29
12Sebastian VettelAston Martin24
13Pierre GaslyAlphaTauri23
14Kevin MagnussenHaas22
15Lance StrollAston Martin13
16Mick SchumacherHaas12
17Juki CunodaAlphaTauri11
18Alexander AlbonWilliams4
19Nyck De VriesWilliams2
20Nicholas LatifiWilliams0
21Nico HülkenbergAston Martin0

Opomba: V oklepajih je število dodatnih točk za najhitrejši krog.


Skupni vrstni red 2022, konstruktorji (17/22):

#MoštvoDirkaška zasedbaTočke
1Red BullVerstappen, Perez576
2FerrariLeclerc, Sainz ml.439
3MercedesHamilton, Russell373
4McLarenRicciardo, Norris129
5AlpineAlonso, Ocon125
6Alfa RomeoBottas, Džov52
7Aston MartinVettel, Stroll, Hülkenberg37
8HaasMagnussen, Schumacher34
9AlphaTauriGasly, Cunoda34
10WilliamsAlbon, Latifi, De Vries6