Foto: EPA
Foto: EPA

92-letni Britanec je predtem obtožbe zavračal, na zadnjem zaslišanju pa je naredil obrat. Novembra naj bi se pravzaprav začelo večtedensko sojenje, zaradi priznanja krivde pa mu je sodišče izreklo kazen brez obravnave. Naložilo mu je 17 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let. Teoretično je bila možna kazen do deset let zapora.

Po obtožnici je navedel, da je v tujini ustanovil le en sklad, katerega upravičenke so bile njegove tri hčere Deborah, Tamara in Petra. Britanska finančna in davčna uprava pa meni, da se je sam želel okoristiti z neprijavljenim premoženjem v tujini. Teoretično je mogoča kazen do deset let zapora, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ecclestone je formulo ena popeljal do neslutenih višav, odkar je ob koncu sedemdesetih let prevzel oglaševalske in televizijske pravice. Britanec je kot močan generalni direktor tekmovanje spremenil v svetovno, milijardno podjetje. Nenehno je odpiral nove trge in se ni izogibal politično kontroverznim državam in vladarjem. S svojim mnenjem o diktaturah in z drugimi eksplozivnimi izjavami je vedno znova povzročal nerazumevanje in škandale, še piše DPA.

Ni prvič na sodišču. Zaradi prodaje formule ena investicijski družbi CVC leta 2006 se je moral aprila 2013 v Münchnu zagovarjati kot obtoženec in se spoprijeti z obtožbami o podkupovanju. Avgusta istega leta je bil postopek ustavljen zaradi kazni v znesku 100 milijonov ameriških dolarjev (94 milijonov evrov). Januarja 2017 so ga novi lastniki F1, Liberty Media, odstranili z mesta generalnega direktorja.