22-letni Vinicius Junior je že od leta 2018 član Reala iz Madrida, za katerega je na 178 tekmah dosegel 41 golov in prispeval 46 podaj. Foto: EPA
22-letni Vinicius Junior je že od leta 2018 član Reala iz Madrida, za katerega je na 178 tekmah dosegel 41 golov in prispeval 46 podaj. Foto: EPA

Dokler je barva kože pomembnejša od sijaja v očeh, bodo vojne. To frazo imam tetovirano na telesu. To misel imam ves čas v mislih. Pravijo, da sreča nekatere moti. Sreča temnopoltih Brazilcev, ki smo uspešni v Evropi, moti še več ljudi.

A moje želje po zmagah, nasmehu in iskrice v očeh so veliko večje od tega. Tega si sploh ne morete predstavljati. Bil sem žrtev ksenofobije in rasizma v eni sami izjavi. A nič od tega se ni začelo včeraj.

Pred tedni so začeli kriminalizirati moje plese. Plese, ki niso moji. Pripadajo Ronaldinhu, Neymarju, Paqueti, Griezmannu, Joau Felixu, Matheusu Cunhi ... pripadajo brazilskim funk in samba umetnikom, reggaeton pevcem in temnopoltim Američanom ...

S plesom se slavi kulturna raznolikost po svetu. Sprejmite to! Spoštujte to! Ali pa norite ... Kakor koli že, ne bom nehal.

Na igrišču in zunaj njega. Razvili smo aplikacijo, s katero pomagamo mladim iz javnih šol. Gradim šolo, ki bo nosila moje ime. In še več bom naredil za izobrazbo mladih. Želim, da je naslednja generacija pripravljena, da se bo bojevala z rasizmom in ksenofobijo.

Vedno poskušam biti profesionalec in zgleden državljan. A to ne zaleže, ni v trendu na spletu, niti ne motivira strahopetcev, da bi agresivno govorili o ljudeh, ki jih sploh ne poznajo.

Scenarij se vedno konča z opravičilom in 'bil sem narobe razumljen'. Toda ponavljam zate, rasist: ne bom nehal plesati. Na sambadromu, na Bernabeuu ali kjer koli drugje. Z ljubeznijo in nasmehom nekoga, ki je zelo srečen, Vini Jr.


Sporočilno močan in čustveno nabit odgovor brazilskega nogometaša Viniciusa Juniorja, čigar sporočilo je odločno podprl in razširil njegov klub Real Madrid.

Napadalec madridskega belega baleta je postal tarča besednega napada Pedra Brava, predsednika združenja španskih nogometnih agentov. V pogosto polemični pogovorni oddaji o nogometu El Chiringuito je Bravo namreč o Viniciusu dejal:

"Nasprotnike moraš spoštovati. Če želiš plesati sambo, ko zadeneš gol, pojdi na sambadrom v Brazilijo. Spoštovati moraš preostale igralce. Nehaj igrati opico."

Real iz Madrida je sprožil pravne postopke za vložitev tožbe, 22-letni nogometaš pa je objavil omenjeni poziv na družbenih medijih, ki ga prevajamo v celoti.