Daniel Stahl je v zadnji seriji z izjemnim metom 71,46 metra osvojil zlato. Kristjan Čeh se je veselil srebra, bron pa je pripadel evropskemu prvaku Mikolasu Alekni. Foto: EPA
Daniel Stahl je v zadnji seriji z izjemnim metom 71,46 metra osvojil zlato. Kristjan Čeh se je veselil srebra, bron pa je pripadel evropskemu prvaku Mikolasu Alekni. Foto: EPA

V dramatični zadnji seriji je 24-letni Ptujčan s 70,02 izzval Daniela Stahla. 30-letni Šved je imel pripravljen odgovor. V zadnjem metu finala je z 71,46 metra postavil rekord svetovnih prvenstev. Julija lani v Eugenu je Čeh osvojil zlato z 71,13 m.

Zadnja meta Kristjana Čeha in Daniela Stahla v finalu meta diska

Stahl vedno rad tekmuje pod pritiskom
"Tekma je bila zelo napeta. Vedel sem, da bo treba za zmago vreči več kot 70 metrov, kar mi je uspelo v zadnjem metu, ampak Daniel vedno rad tekmuje pod pritiskom. Rad ima poln stadion, od občinstva se hrani. Upal sem, da bo dovolj in bom znova postal svetovni prvak. Tudi srebrna medalja je zelo dobra. To je šele moje tretje svetovno prvenstvo in zelo sem zadovoljen," je v pogovoru z Andrejo Okorn za TV Slovenija razlagal Čeh, ki je tudi priznal, da si ni mislil, da bo zadnji met Stahla letel tako daleč.

"Tudi navijači so me ponesli, bilo je res dobro vzdušje. Vedel sem, da sem dobro pripravljen, tehnično se je vse skupaj sestavilo. Zavedal sem se, da lahko presežem 70 metrov. Prvič v zgodovini svetovnih prvenstev sta dva atleta presegla 70 metrov. Lahko sem zadovoljen, že na ogrevanju sem vrgel več kot 69 metrov. Trener Gred Kanter mi je povedal, da je zrak malo čuden, ker je stadion zaprt. Res nora tekma. In ni vsak dan mogoče osvojiti medaljo na SP-ju," je razlagal 206 cm visoki atlet.

Sprejem v sredo ob 19. uri v Podvincih

Sprejem za Kristjana Čeha bo v sredo ob 19. uri v njegovem domačem kraju Podvinci pri Ptuju na nogometnem igrišču.

Čeh zadovoljen s srebrom: Obljubim, da bom še svetovni prvak

Leta 2024 dve veliki tekmovanji
Prihodnje leto je najprej junija na sporedu evropsko prvenstvo v Rimu. Lani v Münchnu je Čeh osvojil srebro, evropski prvak je postal Mikolas Alekna. Vrhunec prihodnje sezone so olimpijske igre v Parizu konec julija. Na zadnjih igrah v Tokiu pred dvema letoma je bil najboljši slovenski športnik lanskega leta peti.

"Upam, da mu bom naslednje leto v francoski prestolnici odvzel olimpijsko zlato. Pripravil se bom maksimalno, kot sem se tudi za SP letos. To bo glavni cilj prihodnje sezone in zagotovo bo tudi na OI izjemna tekma."

"Upam, da bom še naprej pisal slovensko atletsko zgodovino. Imam še nekaj let pred seboj. Obljubim, da bom še svetovni prvak in bom vzel tudi rekord prvenstev nazaj. Vem, da lahko gre od tu le še naprej," je pogovor za TV Slovenija sklenil Čeh.

Naslednji teden bo tekmoval v Talinu
Naslednjo tekmo bo imel 30. avgusta v Tallinu v Estoniji, tam bo znova tudi Stahl. Potem bo tekmoval 4. septembra v Bellinzoni, 10. septembra v Zagrebu, 16. in 17. septembra pa bo finale Diamantne lige v Oregonu.


Disk (M):
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Daniel STAHLŠvedska71,46
2Kristjan ČEHSlovenija70,02
3Mikolas ALEKNALitva68,85
Čeh v trilerju v zadnji seriji izzval Stahla, ki pa je imel silovit odgovor
Športna zgodba Luke Petriča iz Budimpešte o srebru Kristjana Čeha