Kristjan Čeh je na SP prišel neposredno iz Estonije, kjer se je pripravljal pod vodstvom trenerja Gerda Kanterja, nekdanjega olimpijskega in svetovnega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com
Kristjan Čeh je na SP prišel neposredno iz Estonije, kjer se je pripravljal pod vodstvom trenerja Gerda Kanterja, nekdanjega olimpijskega in svetovnega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com

Čeh bo nastopil kot tretji po vrsti v skupini B, pred njim bosta v skupini začela Američan Turner Washington, 19. po izidih sezone (66,26 m), in Avstrijec Lukas Weisshaidlinger, bronast na olimpijskih igrah v Tokiu in na svetovnem prvenstvu leta 2019 v Dohi. Avstrijec je letos eden izmed petih atletov na svetu, ki je disk vrgel prek magične meje 70 m, s 70,68 in osebnim rekordom je četrti na svetu. Na čelu je Čeh, ki si je pred kvalifikacijami zaželel: "Na lanskem SP-ju v Eugenu v ZDA, kjer sem osvojil naslov, sem že v prvem metu kvalifikacij izpolnil normo za finale in odšel s stadiona. Upam, da bo tudi tokrat tako, vsekakor pa je moj cilj, da v Budimpešti ubranim naslov."

Neposredni prenos svetovnega prvenstva v atletiki bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

Čeh ima pred SP-jem najboljši izid sezone na svetu, za izenačenje na četrtem mestu na večni lestvici v zgodovini discipline je v estonskem mestu Jöhvi 16. junija z 71,86 metra izboljšal svoj slovenski rekord. Za njim je z 71,45 m na drugem mestu aktualni olimpijski zmagovalec Šved Daniel Stahl, ki mu je Čeh lani v ZDA odvzel naslov s prvenstva v Dohi. Z 71,00 m je tretji na lestvici Litovec Mykolas Alekna. Ta je s srebrom na lanskem SP-ju sicer zaostal za Čehom, a je Ptujčana premagal nedolgo potem na evropskem prvenstvu v Münchnu. Več kot 70 m je letos vrgel še Alex Rose s Samoe (70,39 m), ki je lani v ZDA z osmim mestom na SP-ju prvič prišel v finale velikega tekmovanja.

Čeh, Horvat in Šutej se spogledujejo z medaljami

"Čeh je šel dopoldne na ogled nacionalnega atletskega stadiona, kjer bodo potekali boji za odličja, pozno popoldne pa na trening na drug stadion. Je dobre volje in v redu ter motiviran in pripravljen za vrhunske dosežke," je povedala vodja slovenske reprezentance Marija Šestak. Nekdanja vrhunska atletinja je bila bronasta na SP-ju v Osaki leta 2007 v troskoku, kar je le ena izmed šestih dozdajšnjih slovenskih medalj na prvenstvih sveta.

"Prvi in manjši del slovenske reprezentance je že prišel na SP v Budimpešto. To so poleg Čeha še slovenski rekorderji Tina Šutej (palica), Guček in Agata Zupin (400 m ovire). Nastanitev v hotelu je zelo dobra, le precej oddaljeni smo od stadiona. Vsi so tudi trenirali, Tina ima manjše težave s tetivo, ki se ji sicer vlečejo že zelo dolgo in je ne motijo preveč. Večji del ekipe bo prišel na SP v nedeljo, dva dni pozneje pa še Lia Apostolovski. Vse poteka gladko in vzdušje v ekipi je zelo dobro," je dodala Šestak.

Čeh v odlični formi v branjenje zlata na SP-ju