če bi bile volitve v nedeljo, bi zmagal SD. Borut Pahor je še vedno najbolj pribljubljen politik. Foto: BoBo
če bi bile volitve v nedeljo, bi zmagal SD. Borut Pahor je še vedno najbolj pribljubljen politik. Foto: BoBo
Alenka Bratušek
Alenka Bratušek se je povzpela na lestvici priljubljenosti politkov. Foto: BoBo

SLS bi podrlo 4,8 odstotka vprašanih, DeSUS štirje odstotki, NSi in DL pa 2,7 odstotka. Skoraj 53 odstotkov vprašanih pa je odgovorilo, da ne vedo, katero stranko bi volili, ali da ne bi šli na volitve.

Komu podpora pada in komu raste?
Raziskava še kaže, da je po zamenjavi vlade podpora padla DL-ju (dve odstotni točki manj), SLS-u in NSi-ju pa za eno odstotno točko. Podpora SDS-u je ostala nespremenjena, zrasla pa je podpora SD-ju in DeSUS-u (dve odstotni točki), nekoliko pa se je okrepila tudi podpora PS-ju.

Vlada Janeza Janše je v raziskavi Vox populi za zadnji mesec vladanja, ko je formalno opravljala le še tekoče posle, dobila boljšo oceno kot mesece prej. Februarja je njeno delo kot uspešno ocenjevalo le slabih 14 odstotkov vprašanih, da dela slabo, pa 84 odstotkov, kar je najslabša ocena v enoletnem delovanju te vlade. Tokrat je razmerje uspešno - neuspešno delo za odhajajočo vlado nekoliko ugodnejše, in sicer 27 proti 68.

Bratuškova po popularnosti s 7. na 4. mesto
Posamični politiki so v tokratni raziskavi dobili boljše ocene, kar pa lestvice ni spremenilo. Na vrhu so Borut Pahor, Radovan Žerjav in Janez Potočnik, vzpenja se Alenka Bratušek, ki je bila februarja sedma, marca pa je že na četrtem mestu. Na dnu lestvice sta Zoran Janković in Matej Tonin, zadnji pa je Janez Janša.

Anketirance so vprašali tudi, kako bi bilo primerno zapolniti luknjo v državnem proračunu. S skoraj 31 odstotki je bil najpogostejši odgovor znižanje mase plač v javnem sektorju.

Telefonsko anketo je med 19. in 21. marcem na vzorcu 700 oseb za časnik Dnevnik in POP TV izvedla agencija Ninamedia.

Anketiranci so med tri ministre, ki najboljše opravljajo svoje delo, najpogosteje uvrstili nekdanje ministre Andreja Vizjaka, Radovana Žerjava in Janeza Šuštaršiča. Vinko Gorenak, Žiga Turk in Zvonko Černač pa so bili najpogostejša izbira anketirancev ob vprašanju, kateri trije ministri po vašem mnenju najslabše opravljajo svoje delo.

Telefonsko anketo je med 19. in 21. marcem na vzorcu 700 oseb za časnik Dnevnik in POP TV izvedla agencija Ninamedia.