Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. Foto: BoBo
Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. Foto: BoBo

Ali to vodi v podražitev oskrbnin, ki se s tem mesecem že zvišujejo za od pet do šest odstotkov, za zdaj ni znano. V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije (SSZS) in podjetju Deos opozarjajo, da zdajšnje financiranje ne zadošča za pokritje stroškov, so pa direktorji domov glede napovedane zavrnitve presenečeni, saj je ministrstvo za solidarno prihodnost Simona Maljevca še prejšnji mesec obljubljalo več ukrepov, ki bi rešili nastali položaj, je poročal Radio Slovenija.

Kot smo poročali, so na začetku julija DSO-ji oskrbnine že dvignili za pet ali šest odstotkov. Sekretar SSZS-ja Denis Sahernik je takrat dejal, da to zvišanje ne zadošča za pokritje naraščajočih stroškov domov. Ocenil je, da bo potreben od 12- do 25-odstotni dvig oskrbnin.

Tako Sahernik kot prokurist Deosa Bojan Kranjc sta za N1 dejala, da z odločitvijo vlade še nista seznanjena, tudi drugi domovi naj o njej ne bi bili obveščeni. A če vlada ne bo storila ničesar, druge možnosti kot dodaten dvig oskrbnin ni, je prepričan Kranjc, ki ob tem ocenjuje, da nova potencialna podražitev ne bo prišla pred marcem prihodnje leto, ko poteka redna uskladitev cen v DSO-jih.

Mogoča je sicer tudi izredna uskladitev cen, kadar rast stroškov vpliva na povečanje cene za več kot tri odstotke oz. če se stroški dela spremenijo za več kot 1,5 odstotka od zadnje uskladitve. Za takšno izredno uskladitev mora ministrstvo prižgati zeleno luč, kar se po mnenju Kranjca ne bo zgodilo.

Podražitve v domovih za ostarele?