Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija
Infodrom: Koronašola

Na vsa vprašanja, ki so jih mladi zapisali na instagram profil Infodrom in nam jih zaupali pred kamero, bo v prav posebni oddaji Infodrom: Koronašola odgovarjala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Oddaja bo na sporedu v soboto, 29. 8. 2020, ob 9.00 na 1. programu TV SLO.

Eno najpogostejših vprašanj mladih se navezuje na maske in Simona Kustec pravi, da jih bodo mladi morali nositi, ko bodo vstopali v šolo in na šolskih hodnikih, v razredih pa jih ob zadostni razdalji ne bodo potrebovali. Prav tako bodo maske mladi nosili pri prevozu v šolo. "Na avtobusih se boste vozili učenke, učenci iz različnih razredov, nekje tudi celo iz različnih šol in takrat je res potrebna zaščita."

Infodromovko Lučko še posebej skrbi, da se v šoli zaradi spoštovanja ukrepov ne bo mogla igrati s prijatelji. A ministrica je zagotovila, da se bo lahko: "Treba je ravnati življenjsko."

Mladi izpostavljajo, da bo tudi sicer v šolah težko vzdrževati razdaljo, saj so razredi in hodniki majhni. So pa tudi situacije, kjer si razdalje ne želijo, kot je denimo pri druženju s simpatijo. A tu ministrica svetuje. "V šolo pojdite po znanje, pa si mogoče z očmi signalizirajte, da ste si všeč in se potem izven šole skušajte približati drug drugemu. Poljubljat se pa raje ne preveč, sploh v osnovni šoli, ker časa bo še dovolj za to."

V šolo le zdravi

Ministrica je poudarila, da gredo v šolo vsi otroci, edini pogoj je, da so zdravi. Oseba z vzdevkom Lunavalenge je tako na Infodromovemu instagram profilu spraševala: "Kej če si prehlajen, ne smeš v šolo ali kako?" Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec odgovarja: "V tem primeru je najprej potreben pogovor s starši, zato da oni najprej povedo, kako in kaj, se tudi odločijo in kontaktirajo osebnega zdravnika in šele potem, ko se dobi zelena luč, da se gre lahko v šolo, naj se gre v šolo."

Čeprav večini otrok novi koronavirus na srečo ne povzroča večjih težav, so tudi med otroci osebe, ki spadajo v ranljive skupine. Njihovi starši se zato lahko z ravnatelji in ravnateljicami dogovorijo za drugačen način šolanja in jim v tem primeru ne bo treba v šolo, je poudarila ministrica.

Urbanu in Mihi je ministrica zagotovila, da bosta lahko uporabljala žoge, jih bodo pa v šoli morali več čistiti, prav tako bodo našli način, da se bodo priprave na kolesarski izpit in izpit sam v tem šolskem letu izvedle. "Kolesarski izpit bo, treba bo zagotoviti in spoštovati varnostne ukrepe, če bomo to naredili, ni razloga, da ga ne bi bilo." Žal pa tako kot v Nemčiji tudi pri nas za zdaj ne bodo mogli vaditi pevski zbori. "Žal bo treba še malo potrpeti," dodaja ministrica.

Napovednik oddaje Infodrom: Koronašola