"Kot družba imamo skupno zavezo in prednostno nalogo – storiti vse, kar je v naši moči, da izobraževanje ostane v šolah, kamor tudi sodi," je dejala šolska ministrica Simona Kustec. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Sorodna novica V sredo potrjenih 1527 okužb, umrlo pet bolnikov

Vlada je na dopisni seji odločila, da se v ponedeljek, 12. aprila, otroci vrnejo v vrtce, učenke in učenci ter dijakinje in dijaki pa v šole. "To zavezo smo vam dali pred dobrim tednom dni pred ustavitvijo javnega življenja in jo danes izpolnjujemo," je na novinarski konferenci dejala šolska ministrica Simona Kustec.

Ob vrnitvi v šolske klopi bo pouk organiziran kot pred 1. aprilom – v osnovne šole se bodo tako vrnili vsi učenci, v srednje šole pa dijaki zaključnih letnikov. Za dijake prvih treh letnikov bo veljal model C, kar pomeni, da se v ponedeljek v šole vrača polovica razredov, druga pa se bo šolala na daljavo – skupini se bosta nato izmenjevali tedensko.

Dijaški domovi bodo znova odprti že to nedeljo, ko bo začel danes sprejeti odlok tudi veljati.

Maske bodo v šolah še naprej ves čas obvezne za učence od 6. do 9. razreda, za zaposlene in za dijakinje ter dijake. Otroci od 1. do vključno 5. razreda bodo maske nosili v skupnih prostorih in pri gibanju po šoli. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Maske bodo v šolah še naprej ves čas obvezne za učence od 6. do 9. razreda, za zaposlene in za dijakinje ter dijake. Otroci od 1. do vključno 5. razreda bodo maske nosili v skupnih prostorih in pri gibanju po šoli. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Brez mask pri športni vzgoji

Ministrica je ob vračanju v šole pozvala k doslednemu spoštovanju ukrepov. Maske bodo v vseh šolskih prostorih obvezne za učenke in učence od 6. do 9. razreda, za zaposlene ter za dijakinje in dijake. Otroci od 1. do vključno 5. razreda pa bodo maske nosili v skupnih prostorih in pri gibanju po šoli. Kot je napovedala ministrica, za vse učence in dijake nošenje maske pri pouku športne vzgoje ne bo več obvezno.

Začetek samotestiranja še ni znan

Poleg cepljenja in obvezanega tedenskega testiranja zaposlenih šolsko ministrstvo skupaj z ministrstvom za zdravje in NIJZ-jem v osnovne in srednje šole kot dodatno varovalko uvaja tudi možnost prostovoljnega samotestiranja učencev in dijakov. "Na ministrstvu ocenjujemo, da je ta ukrep v boju proti virusu v tem obdobju dobrodošel, dobronameren in ga, prosim, razumite zgolj in samo na takšen način," je na tiskovni konferenci dejala ministrica.

Kdaj bi samotestiranje učencev in dijakov lahko zaživelo v praksi, sicer še ni znano. Šole je ministrstvo zaprosilo, da od otrok in njihovih staršev dobijo informacije o pripravljenosti na prostovoljno samotestiranje. Po prvih podatkih je interes v osnovnih šolah izrazilo okoli 20 odstotkov učencev oziroma njihovih staršev, v srednjih šolah pa se ta odstotek po besedah ministrice giblje med 18 in 19 odstotki.

Ukrep samotestiranja bo za učence in dijake brezplačen in prostovoljen. Foto: EPA
Ukrep samotestiranja bo za učence in dijake brezplačen in prostovoljen. Foto: EPA

"Kar je zdaj ključno, je, da prenesemo vse potrebne informacije tako do šol kot do staršev in otrok. Po vsem tem bomo lahko natančno ocenili prvi datum, kdaj bi lahko začeli," je dejala Kustec, ki računa, da se bo interes med učenci in dijaki po tem, ko bodo prejeli več informacij, povečal. S tem namenom bo ministrstvo šolam v prihodnjih dneh posredovalo informativni film, s pomočjo katerega se bodo lahko starši, učenci in dijaki podrobneje seznanili s postopkom prostovoljnega testiranja.

Projekt bo skupaj z vsemi protokoli sicer v petek podrobno predstavljen ravnateljem srednjih šol, naslednji teden pa še ravnateljem osnovnih šol. "Prenesle se bodo vse operativne informacije, kdo bo prevzemal teste, kje, kako. To bo jutri dovolj jasno pojasnjeno vsem ključnim deležnikom," je dejala ministrica in ob tem poudarila, da gre za strokovno-vsebinski ukrep, ki je primarno v prvi pristojnosti ministrstva za zdravje in NIJZ-ja.

Ustavna presoja zaprtja vrtcev in šol

Ustavno sodišče bo po poročanju Radia Slovenija presojalo, ali je bil ukrep zaprtja vrtcev in osnovnih šol zaradi epidemije v skladu z ustavo. Na ustavno sodišče sta se v povezavi s tem obrnili 5- in 9-letnica. Ustavni sodniki bodo o tem odločali, čeprav ukrep ne velja več v celoti.

Kot so zapisali, epidemija še traja in je razumno pričakovati, da se lahko takšen ukrep ponovi, poleg tega gre za pomembno precedenčno ustavno pravno vprašanje. Z izpodbijanimi določbami se namreč morda posega v človekove pravice posebej ranljive in zaščite potrebne skupine ljudi.

Kustec: "Prioriteta je, da izobraževalni proces ostane v šolah"

Popoldne bo vlada razpravljala tudi o predlogih sprememb vladnega semaforja sproščanja ukrepov, ki bo v veljavi 12. aprila. "Še naprej je tudi ob redefiniciji semaforja glavna prioriteta to, da izobraževalni proces ostane v vrtcih in v šolah," je napovedala šolska ministrica in dodala, da bo več znano danes oziroma v prihodnjih dneh, ko bo vlada na podlagi predlogov strokovne posvetovalne skupine sprejela odločitve.

Glede izvedbe obeh matur in nacionalnega preverjanja znanja je ministrica povedala, da naj bi potekali v rokih, ki so bili določeni. Trenutno sicer na ministrstvu skupaj z NIJZ-jem iščejo rešitev, kako ravnati, če je učencem in dijakom na dan, ko bi morali opravljati nacionalno preverjanje znanja ali maturo, odrejena karantena.

Kaj bo s študenti?

Po odloku, ki ga je sprejela vlada in bo začel veljati v nedeljo, pa sicer še vedno ne bo dovoljeno zbiranje v glasbenih šolah (razen za izvedbo individualnega pouka), višjih strokovnih šolah, univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih (razen za opravljanje izpitov, seminarjev do največ deset študentov, laboratorijske vaje in individualni pouk) ter študentskih domovih (razen za študente, ki opravljajo obveznosti na fakulteti, imajo stalno prebivališče v študentskem domu, študentske družine, študente tujcev in gostujoče profesorjev, ki jim je zaradi trenutnih varnostnih razmer onemogočena vrnitev v kraj stalnega bivališča).

Študentje sicer opozarjajo na vse večje stiske in težave zaradi dolgotrajnih ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa, ki jim onemogočajo običajno študijsko udejstvovanje. "Poiskali bomo tudi načine, da se čim hitreje lahko varno začne tudi proces v visokošolskih zavodih, kar je tudi zelo pomembno," je ob tem dejala ministrica in napovedala, da bodo o vrnitvi v predavalnice predstavniki več ministrstev in NIJZ-ja v petek govorili tudi na sestanku s predstavniki Študentske organizacije Slovenije.