Urška Klakočar Zupančič. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Urška Klakočar Zupančič. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je v Odmevih komentirala določitev datuma treh referendumov, zaplete pri odreditvi nove preiskovalne komisije, spore v Knovsu in njen javni konflikt z ustavnim sodnikom Klemnom Jakličem. Pogovor je vodil Igor E. Bergant.


Sorodna novica Trije posvetovalni referendumi bodo na dan evrovolitev 9. junija

Kot kaže, bo dan evropskih volitev tudi referendumski dan. Politična podpora tem trem referendumom nocoj ni bila posebej prepričljiva. Zgodilo se je to, o čemer je pred dnevi na našem radiu govoril zaslužni profesor ustavnega prava, profesor Igor Kaučič. Namreč, v takih primerih, ko ne bi bilo širšega soglasja v državnem zboru, bi lahko posvetovalni referendum, navajam, postal nekakšna igračka v rokah vladajoče koalicije. Če je to postala igračka in vi ste v bistvu najbolj odgovorni za parlamentarni peskovnik, kakšen je vaš komentar?
Lahko razumem pomisleke zaslužnega profesorja Igorja Kaučiča, ga tudi izjemno spoštujem, seveda pa verjetno veste, da sama ne določam dneva referenduma. Dan referenduma je določen z odlokom, odlok oblikuje matično delovno telo, sprejme ali pa ne sprejme ga pa državni zbor.

Sorodna novica Igor Kaučič: Koalicija se igra s posvetovalnimi referendumi

Ampak vi ste danes glasovali za.
Če gledam finančni vidik teh referendumov, se mi zdi smiselno, ker s tem prihranimo. Tudi ne podcenjujem volivk in volivcev, da bodo znali ločevati med evropskimi volitvami in med referendumi in bodo tudi vedeli, o čem so vprašani.

Tudi vam osebno očitajo, da ste s spornimi postopki, denimo glede referendumskega vprašanja, povezanega s konopljo, soodgovorni za degradacijo tega zelo pomembnega instituta neposredne demokracije in postavljanje evropskih volitev v drugi plan. Se vas take kritike nič ne dotaknejo?
Sporni postopek, o katerem ste govorili, ni bil izvršen na plenarni seji državnega zbora. Če je nastal kakršen koli dvom pri delu matičnega delovnega telesa, je o tem razpravljala tudi komisija za poslovnik, in kolikor vem, je bil sprejet sklep, da očitno prihaja do različne parlamentarne prakse in da jo je treba poenotiti in o tem sprejeti enotno stališče, po katerem bomo potem vsi ravnali.

Ampak kot predsednici državnega zbora vam vendarle za to ne more biti vseeno.
Zagotovo mi ni vseeno in sem tudi sodelovala na komisiji za poslovnik in sem tudi rekla, da če prihaja do različnega razlogovanja poslovniških določil, je prav, da komisija za poslovnik sprejme stališče. Nisem pa jaz tista, ki bi lahko presojala pravilnost dela matičnih odborov.

Sami ste rekli, da je zelo praktično imeti referendume ob volitvah. V vaši stranki ste imeli leta 2022, ko je šlo za tri naknadne zakonodajne referendume, povsem drugačno mnenje. Izrecno niste želeli sočasnosti z lokalnimi volitvami. Mar tu tudi v vaši stranki – pa seveda tudi opoziciji – ne gre za nekakšen nenavaden preobrat, da referendumi postajajo igračka vsakodnevnih dnevno političnih zadev strank?
Lahko razumem te pomisleke, jih popolnoma sprejemam, verjamem pa, da smo političarke in politiki dovolj odgovorni, da se s takimi stvarmi ne igračkamo. Gre za zelo pomembna družbena vprašanja, na katera je prav, da državljanke in državljani odgovorijo in če s tem, da izvedemo te tri posvetovalne referendume na dan evropskih volitev, tudi prihranimo, morda milijon evrov, potem bi jaz tukaj menila, da so razlogi za morda bolj prepričljivi kot razlogi proti.

Sorodna novica Posvetovalni referendum o JEK-u 2 predvidoma novembra. Golob: Strateški projekt države.

Zahteva opozicije za zadržanje izvedbe pred ustavnim sodiščem po ocenah strokovnjakov verjetno naj ne bi bila uspešna. A ko ste govorili o praktičnosti: novembra bomo skoraj zagotovo imeli referendumski dan zaradi posvetovalnega referenduma o jedrski elektrarni Krško. Mar ne bi bilo politično in tudi praktično najbolj modro, da bi vse referendume, pač štiri v tem primeru, izvedli novembra, ko bi imeli tudi več časa za pripravo in ne bi posegali v evropske volitve?
Politično in praktično je lahko marsikaj bolj modro. Ampak, kot sem že rekla, državni zbor je tisti, ki določi dan referendumov. Jaz tudi kot predsednica državnega zbora nimam nobene pristojnosti predlagati ...

... ampak strinjali pa ste se s tem.
Ocenila sem, da so razlogi za bolj prepričljivi kot razlogi proti.

Sorodna novica Žakelj se brani: Resen sum o povezavah med Gibanjem Svoboda in vrhom policije.

Te dni smo priča nenavadnemu dogajanju v komisiji državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Ker gre za tako občutljivo področje, bi državljani pričakovali, da stranke tu vendarle vidijo pretežno državni interes. Ta pričakovanja so očitno previsoka. Tukaj gre za neko obmetavanje med NSi-jem in vašo stranko. Kako na to gledate kot predsednica državnega zbora?
Moram reči, da sem izredno prizadeta, če prihaja do obmetavanja med političnimi strankami pri tako pomembnem organu, kot je Knovs. In ker se očitno tudi pri parlamentarnih komisijah dogaja takšno ravnanje, sem se sama odločila, da vložim novelo zakona o parlamentarni preiskavi, ki bo takšne stvari zamejila. Glede dotične zadeve o Knovsu vem tisto, kar so pisali mediji. Jaz ne hodim na seje Knovsa, ker niso javne in se v delo Knovsa tudi ne vtikam.

Sorodna novica DS za preiskovalno komisijo glede Gen-I-ja in Star Solarja. Gen-I: Nezakonito, neustavno.

In ker ste omenili parlamentarno preiskavo: mar je naključje, da ste vložili predlog novele zakona zaradi zavlačevanja ob zahtevi državnega sveta za parlamentarno preiskavo, ki se tiče delovanja predsednika vlade Goloba v času volilne kampanje in domnevnega nezakonitega financiranja? Je to naključje?
Ne, nobenega zavlačevanja ni pri tej parlamentarni preiskavi. Seveda, ker je podana zahteva za izredno sejo, bo tudi izvedena izredna seja, na kateri bomo to točko dnevnega reda obravnavali, torej odreditev parlamentarne preiskave. Naj pa povem, da je tako zakonodajnopravna služba državnega zbora kot že prej pravna služba državnega sveta ocenila, da je zahteva za dotično parlamentarno preiskavo protiustavna. Lahko se vzbuja dvom o ustavnosti te zahteve.

Sorodna novica Klakočar Zupančič bi dopustnost parlamentarne preiskave preverila na ustavnem sodišču

Ampak po ustavi jo morate ustanoviti.
Žal ni nobenih varovalk. Parlamentarno preiskavo je treba odrediti. Ravno zato menim, da je prav, da pristopimo k spremembi zakona o parlamentarni preiskavi in ne dovolimo več političnega obračunavanja med katerimi koli političnimi strankami, ki sedijo v parlamentu in za politično obračunavanje uporabljajo parlamentarno preiskavo. Parlamentarna preiskava je pomemben institut nadzora nad izvajalci izvršilne veje oblasti.

Če bo to uspelo, kar je zelo vprašljivo ...
... sem bom zelo potrudila, da bo.

Sorodna novica Sporna pridobitna dejavnost ustavnega sodnika Jakliča? Jaklič zavrača vse očitke.

Zelo hitri ste bili s pozivom k odstopu ustavnega sodnika Klemna Jakliča zaradi domnevnih kršitev zakona o ustavnem sodišču. Ne glede na to, da ustavne sodnike voli državni zbor na predlog predsednice republike, se je ona, ki je tudi pravnica, tu precej bolj zadržano odzvala v primerjavi z vami. Ste se morda v tem odzivu nekoliko prenaglili?
Moj odziv je bil na novinarsko vprašanje in jaz ga nisem pozvala k odstopu. Moje izrecne besede so bile: če je tako, torej če držijo navedbe, da je imel sodnik odprto popoldansko dejavnost samostojnega podjetnika, pričakujem, da bo odstopil nemudoma. Zakaj? Ker je popolnoma jasno, da noben sodnik in tudi ustavni sodnik ne more opravljati katere koli tudi morebiti dovoljene dejavnosti v pravnoorganizacijski obliki samostojnega podjetnika.

Sorodna novica Nataša Pirc Musar: Primer Jaklič je treba razčistiti do konca

Se je pa zdaj izkazalo, da je zakon, ki urejuje delo ustavnih sodnikov in sodnikov, morda nekoliko pomanjkljiv. Boste predlagali spremembe?
Da. Zakon naj bi bil pomanjkljiv v delu, kdo sploh presoja oziroma ugotavlja to nezdružljivost in kaj se potem zgodi. Ustavno sodišče je pozvalo zakonodajalca k ustrezni dopolnitvi. Mislim, da je prav, da se k temu tudi pristopi. Ampak to ne spremeni dejstva, ki je, če je imel ustavni sodnik odprt s. p. oziroma je opravljal dejavnost preko pravnoorganizacijske oblike samostojni podjetnik, je to nezdružljivo z njegovo funkcijo in to bom trdila še naprej in tudi ustavno sodišče, mislim, da je v svojem odzivu sicer nekako indirektno to priznalo oziroma vsaj ni zanikalo tega. Dve ustavni sodnici sta temu tudi izrecno pritrdili in prav tako ustavni pravnik Rajko Pirnat. Veste, tista določba, da lahko ustavni sodnik opravlja dejavnosti, visokošolske dejavnosti kot visokošolski delavec oziroma sodelavec, tista določba je prišla v zakon o ustavnem sodišču zato, da lahko ustavni sodniki zadržijo petinsko delo na visokošolskem zavodu, ampak to petinsko delo je pomenilo sklenitev pogodbe o zaposlitvi, česar pa navadni sodnik ne more, ker mu je to izrecno prepovedano.