Pahor je ocenil, da je skupna točka sodelovanja z vlado ugled naše države ter varnost navzven in navznoter. Foto: BoBo
Pahor je ocenil, da je skupna točka sodelovanja z vlado ugled naše države ter varnost navzven in navznoter. Foto: BoBo
Borut Pahor, Marjan Šarec
Državni zbor je prvo manjšinsko vlado v sestavi LMŠ-ja, SD-ja, SMC-ja, SAB-a in DeSUS-a potrdil 13. septembra. Foto: BoBo

Pahor je v nagovoru novoizvoljeni vladni ekipi zagotovil, da bo z njo sodeloval po svojih najboljših močeh. Po njegovem mnenju je dolžnost predsednika republike, da iskreno in odkrito s predsednikom vlade in pristojnimi ministri, zlasti tesno z obrambnim in zunanjim ministrom, tehta, katere odločitve so boljše za interese države in velike večine naših ljudi.

Najpomembnejši točki njihovega skupnega sodelovanja sta po Pahorjevem mnenju ugled naše države ter varnost navzven in navznoter. Varnost navznoter po njegovih navedbah pomeni tudi krepitev demokracije, pravne in socialne države, navzven pa, da imamo v svetu čim več prijateljev. "Da imamo urejene odnose s sosedi, da smo aktiven član EU-ja in zveze Nato, da rešujemo vsa vprašanja po mirni poti in da imamo ugled v mednarodni skupnosti," je pojasnil.

Spomnil je, da imamo prvič v zgodovini manjšinsko vlado, za njen uspeh pa je po njegovem mnenju ključnega pomena dialog vlade z opozicijo, s socialnimi partnerji, s predsednikom republike in dialog v družbi nasploh. Če se bodo znali vedno vračati k dialogu, ima tudi ta vlada, ki je manjšinska, po njegovih ocenah vse možnosti, da uspe.

Šarec: Delati moramo v dobro Slovenije
Šarec je v nagovoru izpostavil, da vlada ni tukaj zato, da bo dan po kakšni odločitvi v medijih brala, kako je dobra in kako jo imajo vsi radi. "Vlada ni zato, da ugaja, ampak zato, da deluje. Vsi v tej dvorani se moramo zavedati, tudi mediji, da smo vsi tukaj zato, da delamo v dobro Slovenije," je poudaril premier in dodal, da to ni vlada ene ali šestih strank, pač pa vlada Slovenije. Šarec sicer verjame, da uspeh ne bo izostal, če bodo znali sodelovati, predvsem pa, če bosta sodelovala predsednik republike in premier.

"Naša sveta dolžnost je delati v dobro Slovenije, da bo cenjena in da jo bodo tudi v tujini, če ne imeli radi, vsaj spoštovali. Da bo naša država ponosna članica EU-ja in evroatlantskih integracij, kamor spadamo, ter da bomo tudi doma rekli, da jo državljani cenijo," je dejal premier.

Šarec je srečanje sklenil z mislijo, da hvaležnost ni plačilo tega sveta. "Če bomo čakali, kdaj nam bo kdo rekel hvala, bomo lahko razočarani. Delajmo, kot da bomo imeli desetletni mandat, bodimo pa pripravljeni, kot da bomo šli jutri iz pisarne," je dejal.

Pahor sprejel novoizvoljeno vlado
Pahor sprejel novoizvoljeno vlado