Predsednik odbora za obrambo Martin Premk je ob obisku poudaril, da člani odbora cenijo požrtvovalnost in učinkovitost delovanja gorskih reševalcev, so zapisali na ministrstvu za obrambo.

Z gorskim reševanjem so poslance seznanili državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved, generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje Leon Behin in predsednik zveze Gregor Dolinar. Na sedežu zveze v Kranju so članom odbora najprej predstavili delovanje in organiziranost zveze ter njeno vlogo v sistemu zaščite in reševanja. "Gorsko reševanje je vitalni del sistema zaščite in reševanja, ki je zaradi izjemno visoke usposobljenosti in profesionalizma gorskih reševalcev ter njihovega prostovoljstva unikum in nacionalno bogastvo," je ob obisku dejal državni sekretar Medved.

Izrazil je podporo vodstva ministrstva gorskim reševalcem in povedal, da smo v zadnjih dveh letih sredstva za sistem zaščite in reševanja pomembno povečali, tudi za gorske reševalce. Njihova vloga je bila po besedah državnega sekretarja izjemnega pomena tudi ob lanskih poplavah, ko so gorski reševalci v svoji sicer najdlje trajajoči reševalni akciji izgubili dragocen del lastnih sredstev.

Hvaležnost za delo 600 gorskih reševalcev prostovoljcev, ki delujejo v 17 gorskih reševalnih službah, je izrazil tudi predsednik odbora za obrambo Premk. Kot so povzeli njegove besede, je bil današnji obisk pomemben, da člani odbora s svojimi odločitvami lahko prispevajo k učinkovitemu delovanju gorskih reševalcev. Poudaril je številna znanja in usposabljanja, ki jih gorski reševalci potrebujejo, odrekanja, pa tudi to, da v reševalnih akcijah tvegajo lastna življenja.

Predsednik zveze Gregor Dolinar je poudaril, da število intervencij gorskih reševalcev kontinuirano vsako leto narašča, in ob tem opozoril na porast reševanja turistov, ki gore slabo poznajo. Med reševanimi, ki so jim lani pomagali gorski reševalci, je bilo namreč 40 odstotkov turistov.

Dolinar je med perečimi vprašanji delovanja zveze izpostavil predvsem izrazito neprimernost prostorov gorskih reševalnih služb, zavarovanje gorskih reševalcev in njihov status, psihološko podporo, nesistematično urejenost oskrbe z zdravili, pa tudi vprašanje plačljivosti helikopterskega reševanja zaradi neodgovornosti posameznikov.

Število intervencij gorskih reševalcev po navedbah ministrstva za obrambo vsako leto narašča. Lani jih je bilo 687, od tega 295 helikopterskih. Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da je sodelovanje zveze s Slovensko vojsko in policijo "izjemno dobro".