Romska lokacija Loke je v kompleksu zemljišča, ki ga je v postopku denacionalizacije pridobila družina Trenc (fotografija je simbolična). Foto: Bogdan Miklič/Radio Slovenija
Romska lokacija Loke je v kompleksu zemljišča, ki ga je v postopku denacionalizacije pridobila družina Trenc (fotografija je simbolična). Foto: Bogdan Miklič/Radio Slovenija
Romi v Lokah
Romi se bojijo, da bodo po več kot 60 letih bivanja v tem naselju – Gozdno gospodarstvo jim je namreč v zameno za njihovo delo odstopilo kos zemljišča – ostali brez strehe nad glavo. Foto: Bogdan Miklič/Radio Slovenija

Ta namerava zgraditi stanovanjske objekte – skupno naj bi bilo postavljenih okoli 60 objektov z vso komunalno infrastrukturo – in je na občino Krško že naslovil vlogo za izdelavo prostorskega načrta.

Romska lokacija Loke je v kompleksu zemljišča, ki ga je v postopku denacionalizacije pridobila družina Trenc. Gre za stavbno zemljišče, veliko od 4 do 5 hektarjev. Trenčevi so imeli namen in so ponujali zemljišče občini Krško, vendar cel kompleks naenkrat. Za odprodajo dela zemljišča, na katerem stoji 6 ali 7 romskih hiš, niso bili zainteresirani. Tako se je cel kompleks znašel na trgu. Odkupila ga je investicijska družba, pri sklepanju tega posla pa občina ni sodelovala.


Romi se tako bojijo, da bodo po več kot 60 letih bivanja v tem naselju – Gozdno gospodarstvo jim je namreč v zameno za njihovo delo odstopilo kos zemljišča – ostali brez strehe nad glavo. Ena od možnosti, ki jih ponuja podjetnik Starc, je preselitev v urejeno romsko vas Kerinov Grm, vendar se prebivalec Lok Moran Jurkovič s tem ne strinja. "Tam je premalo prostora še za tiste Rome. Poleg tega nas tamkajšnji Romi ne bi sprejeli, proti bi bili tudi krajani, ker bi se naselje širilo," dodaja.

Druge možnosti, ki jih je Romom ponudil podjetnik Starc, so: da ostanejo v Lokah in celotno zemljišče odkupijo za 75 evrov na m2 ter zgradijo nove hiše, da se preselijo na novo lokacijo v Lokah, da se preselijo na drugo izbrano lokacijo ali da se individualno obravnavajo, kar pomeni preselitve v občinska stanovanja.
V nastalo problematiko se je aktivno vključila tudi občina Krško, ki želi skupaj z Romi najti rešitev na obstoječi lokaciji. Zdravko Pilipovič z občine Krško je bil po okrogli mizi o naselju Loke, ki jo je pripravilo Društvo za medkulturni dialog MOSTO, razočaran. "Občina Krško je bila tarča močnega napada z vseh strani. Dejstvo je, da je tukaj osem črnih gradenj. Župan je obljubil maksimalno pomoč, obljubil je tudi pomoč v obliki mediacije, vendar so to nekateri na okrogli mizi zlorabili in nam ponujali profesionalne storitve mediacije, kar se mi zdi smešno. Mi bomo opravili mediacijo med lastnikom in tukajšnjimi Romi ter poskušali vse skupaj legalno urediti prek občinskega sveta," je po okrogli mizi v romskem naselju dejal Pilipovič.
Bogdan Miklič, Radio Slovenija