V državi se s tem projektom, torej kako dobiti nazaj, kar je slovenskega, ukvarja 40 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
V državi se s tem projektom, torej kako dobiti nazaj, kar je slovenskega, ukvarja 40 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Delitev premoženja po razpadu Jugoslavije

Sporazum o razdelitvi premoženja Jugoslavije je bil podpisan pred 10 leti, kot zadnja ga je pred sedmimi leti ratificirala Hrvaška. V njem je uradno zapisanih pet naslednic nekdanje države, saj sta bili takrat Srbija in Črna gora še združeni. Ljubljana, Zagreb, Sarajevo, Beograd in Skopje tako zdaj počasi delijo nekdaj skupno premoženje, je za TV Slovenija poročala Manica Janežič Ambrožič.

Štiri veleposlaništva Sloveniji
A delitev je šele na začetku. Treba bo razdeliti 124 nepremičnin po vsem svetu, od katerih je Slovenija dobila predstavništva v Washingtonu, Celovcu, Rimu in Milanu. Veleposlaništvo v Washingtonu je Slovenija morala temeljito obnoviti, nepremičnino v Milanu naj bi prodali, rimsko stavbo pa je Srbija s petletno zamudo izročila v začetku julija.

Finančno premoženje še ni dokončno razdeljeno
Kulturno dediščino medtem še vedno popisujejo, posebno poglavje pa je tudi delitev financ. Razdeljeno je nekdaj skupno monetarno zlato, prav tako je razdeljena večina skupnega premoženja Narodne banke Jugoslavije, ki je bilo v tujih bankah. Dobrih 70 milijonov dolarjev je Slovenija že dobila, pripada pa ji 400 milijonov.

Poteka tudi poplačevanje klirinškega dolga - Rusija nam je dolg poplačala tudi z vojaško ladjo Triglav, prav zdaj se pa začenjajo pogajanja z Egiptom.

Pomembni so tudi arhivi
Delijo pa se tudi arhivi. V tem trenutku so za Slovenijo posebej zanimivi izvirni dokumenti, povezani z osimskimi sporazumi, ki so shranjeni v diplomatskem arhivu ministrstva za zunanje zadeve v Beogradu, pomembni pa bodo pri določanju meje s Hrvaško.

Delitev premoženja po razpadu Jugoslavije