Pred predsednikom države so pomembne kadrovske odločitve. Foto: BoBo
Pred predsednikom države so pomembne kadrovske odločitve. Foto: BoBo


Najprej novi ustavni sodnik. Zdajšnji predsednici ustavnega sodišča Jadranki Sovdat bo sredi decembra potekel mandat. Predsednik republike Borut Pahor je dobil tri predloge. To so: Andraž Teršek, Saša Sever in Boštjan Pintar. Ali bi kateri na tajnem glasovanju lahko dobil 46 glasov, za zdaj še ni jasno. Mogoče se na prvi pogled zdi favorit Teršek, a je na primer letos aprila – ko ga je Pahor predlagal za člana sodnega sveta – dobil le 19 glasov. Sestava državnega zbora je bila takrat drugačna. A so zdaj stališča poslanskih skupin le še bolj razdrobljena, ne pa enotna.
Še težja bo izbira kandidata za varuha človekovih pravic. Za imenovanje je potrebna dvotretjinska večina. 60 glasov se ta trenutek zdi skoraj misija nemogoče. Vlasta Nussdorfer je pred šestimi leti dobila kar 82 glasov. Pahor mora torej najti kandidata, ki bo sprejemljiv tako rekoč za vse. Samo še danes je pri predsedniku republike odprt poziv za zbiranje predlogov kandidatov. Koliko predlogov bodo dobili, bo predvidoma znano jutri. V javnosti se omenjata vsaj dve imeni: Anita Ogulin in Liljana Kozlovič.
Težko bo tudi najti primernega kandidata za guvernerja Banke Slovenije. Še vedno se kot zelo primeren kandidat v nekaterih krogih omenja Igor Masten – dober poznavalec monetarne politike. Na razpis se ni prijavil, poleg tega pa je za nekatere politične stranke nesprejemljiv.
Posvete s poslanskimi skupinami bo predsednik republike predvidoma začel prihodnji teden.