Foto: Reuters/Radio Slovenija
Foto: Reuters/Radio Slovenija

Čeprav Američane skrbi starost najverjetnejših predsedniških kandidatov na prihodnjih volitvah – Joe Biden ima 81 let, Donald Trump je štiri leta mlajši –, ne demokrati ne republikanci očitno nimajo drugega predsedniškega kandidata, je v oddaji Ob osmih dejal nekdanji dopisnik RTV Slovenija iz ZDA Matej Šurc. "Kot bi to jasno kazalo na pešanje moči Združenih držav Amerike," pravi Šurc. Že tretje volitve zapored se Američani sprašujejo, ali med kandidati res ni nikogar mlajšega. "Ankete kažejo, da bi ta trenutek zmagal Trump. Na njegovo stran je zaradi razočaranja nad Bidnom prešlo veliko volivcev, zlasti v 'neodločenih' državah, v katerih je Trump v prednosti, čeprav je tam pred tremi leti zmagal Biden."

Matej Šurc. Foto: Radio Prvi
Matej Šurc. Foto: Radio Prvi

Biden šibek v zunanji politiki, Trump ves čas na sodišču

Američani se pred volitvami vedno sprašujejo, ali živijo bolje kot pred štirimi leti. "Pri Bidnu ankete kažejo, da živijo slabše. Biden sicer poudarja, da je inflacija pod nadzorom, da je brezposelnost majhna, stopnja rasti stabilna in tako naprej … Ampak Američani pravijo, da živijo slabše. Zakaj? Zato, ker so se zvišale obrestne mere in ker to vpliva na njihova posojila za odplačilo hiše."

Biden je šibek tudi v zunanji politiki. Ker se je v trenutnem konfliktu na Bližnjem vzhodu očitno postavil na stran Izraelcev, ankete kažejo, da mu je podpora med muslimani upadla z 59 na 17 odstotkov. Trumpu pa na drugi strani množica obtožb za zdaj ne škodi. Stalno poudarja, da je to zarota, lov na čarovnice. "To mu za zdaj uspeva, vsaj pri njegovi volilni bazi. Vemo, da Američani v Trumpu vidijo sebe. Prvič: on je bogat. In si mislijo: če je on obogatel, bom pod njegovim predsedovanjem lahko tudi jaz. To je njegova strategija."

Predstavlja se kot izobčenec, posebnež, obsoja washingtonsko birokracijo, češ da tam vladata nepotizem in korupcija. Da bi v volilno bitko posegla ženska, na primer trenutna podpredsednica Kamala Harris, se Šurcu zdi malo verjetno. Ob tem citira Winstona Churchilla: "Amerika je konservativna in ostaja konservativna, vendarle pa vedno ravna razumno, a šele potem ko so vse druge možnosti izčrpane."

Naročite se na podkast Ob osmih.

Matej Šurc: Gerontokracija po ameriško