Kmetje ugotavljajo, da jim novela zakona o dohodnini v že tako slabi finančni situaciji nalaga še dodatno breme, ki se jim zdi nepotrebno in neupravičeno. Foto: EPA
Kmetje ugotavljajo, da jim novela zakona o dohodnini v že tako slabi finančni situaciji nalaga še dodatno breme, ki se jim zdi nepotrebno in neupravičeno. Foto: EPA

Po vetu državnega sveta in ponovni potrditvi poslancev je začela veljati novela zakona o dohodnini, ki se bo začela izvajati v prihajajočem letu, deloma pa šele v letu 2013.

Državni svet je veto sprejel po protestih kmetijskih organizacij, ki so se novembra povezale tudi v stavkovni odbor. Protestirale so predvsem proti previsoki osnovi za obdavčitev sredstev subvencij skupne kmetijske politike. Toda ta ostaja 50-odstotna.

Kot povsem nepotrebno so državni svetniki po protestih kmetov izpostavljali tudi uvedbo obveznega vodenja knjigovodstva na kmetijah z več kot 7.500 evri skupnih letih prihodkov. Ta obveznost se bo uvedla z letom 2013, po sedanjih podatkih pa bo veljala za približno 3100 kmetij. Kmetijske organizacije so predlagale vsaj dvakrat višjo mejo za uvedbo te dodatne obveznosti.

Druge novosti novele
Poleg dodatnih odbdavčitev za kmete in prehodu obdavčitve s povprečnih na dejanske prejemke novela prinaša še olajšave pri rentnem izplačevanju pokojnin iz naslova prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja.

Po novem bodo tudi domači in tuji izvajalci in športniki izenačeni v tem, da se jim bo dohodnina po novem obračunala ob upoštevanju dejanskih stroškov, in ne več normiranih. Zakon je poleg tega noveliran še v delu, ki se nanaša na obdavčitev Slovencev, zaposlenih v institucijah in drugih organih EU-ja.

Poslanska skupina SDS-a je v parlamentarni postopek ponovno vložila predlog novele zakona o dohodnini, s katero se za vse funkcionarje in uslužbence institucij in finančnih organov EU, ki so napoteni na podlagi sklepa vlade oz. DZ-ja, uvaja enako obdavčitev, kot zdaj velja za poslance Evropskega parlamenta.