Tomaž Vesel se je od vodenja Računskega sodišča poslovil malo po volitvah v DZ leta 2022. Nazadnje je delal v medijskem konglomeratu Martina Odlazka. Julija 2022 je namreč prevzel funkcijo direktorja družbe Dolenjski list, ki je del medijske skupine Media24. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Vesel se je od vodenja Računskega sodišča poslovil malo po volitvah v DZ leta 2022. Nazadnje je delal v medijskem konglomeratu Martina Odlazka. Julija 2022 je namreč prevzel funkcijo direktorja družbe Dolenjski list, ki je del medijske skupine Media24. Foto: MMC RTV SLO

Kot je v Odmevih Televizije Slovenija dejal novinar Rok Šuligoj, bodo kandidaturo Tomaža Vesela za evropskega komisarja v Gibanju Svoboda uradno napovedali na sobotnem festivalu Svobode, ki bo potekal ob Zbiljskem jezeru.

Kot je ob tem poudaril Šuligoj, ime kandidata za slovenskega evropskega komisarja ta trenutek sicer ni tako pomembno kot kandidatna lista za junijske evropske volitve. Rok za prijavo kandidatnih list se namreč izteče 10. maja, do izbiranja komisarjev pa je še več kot pol leta. Poleg tega bo imelo veliko vlogo pri izbiri komisarjev tudi to, kateri resor bo pripadel Sloveniji in iz katere politične skupine bo predsednik oz. predsednica Evropske komisije.

Sorodna novica Marta Kos potrdila, da so ji v zameno za kandidaturo ponujali mesto evropske komisarke

Zakaj se je Grošelj odločil za umik soglasja?

Kljub prvotnim napovedim, da bodo v največji koalicijski stranki celotno kandidatno listo za evropske volitve in tudi njenega nosilca predstavili na sobotnem dogodku, pa se to še ne bo zgodilo. V Gibanju Svoboda morajo sicer zapolniti še tri od devetih mest.

Ponudbo za kandidaturo na listi in mesto evropske komisarke je zavrnila Marta Kos, soglasje k ponovni kandidaturi za evropskega poslanca pa je v sredo umaknil tudi Klemen Grošelj. Kot je za Dnevnik Televizije Slovenija poročala novinarka Sara Dvorjak, se je Grošelj za umik soglasja po neuradnih informacijah odločil zaradi uvrstitve na nizko osmo mesto na listi, kar je razumel kot nezaupnico tako svojemu delu v Evropskem parlamentu kot delu v stranki.

Ob tem so se pojavile špekulacije, da je na odločitev Svobode vplival ljubljanski župan Zoran Janković. Grošelj je namreč med parlamentarnimi volitvami v Srbiji kritiziral Aleksandra Vučića, tesnega prijatelja ljubljanskega župana, Vučić pa je Grošlja zato označil kot enega od štirih največjih sovražnikov Srbije. "Gre za neresnične informacije ali za bujno domišljijo nekoga," so na to odgovorili iz kabineta ljubljanskega župana.

Po Grošljevi odločitvi, da umakne soglasje za kandidaturo, naj bi premier Robert Golob po neuradnih informacijah Televizije Slovenija evropskemu poslancu ponujal veleposlaniško mesto in tudi mesto svetovalca za nacionalno varnost v njegovem kabinetu.

Med kandidati Gibanja Svoboda tako ostaja aktualna evropska poslanka Irena Joveva, po neuradnih informacijah pa še direktor postojnske porodnišnice Aleksander Merlo, predsednik podmladka Svobode Matej Grah, poslanca Tamara Vonta in Uroš Brežan, sicer nekdanji minister za naravne vire in prostor, ter državna sekretarka za odnose z DZ-jem v kabinetu predsednika vlade Maša Kociper.

Neuradno: kandidat za evropskega komisarja bo Tomaž Vesel
Kdo bo kandidiral na evropskih volitvah?
Kaj pred evropskimi volitvami kažejo ankete?