Za vsemi večjimi posegi v Velenju stoji Tomaž Ročnik - ali gre pri vsem za kakšna koruptivna dejanja, od lani preučuje protikorupcijska komisija. Foto: MMC RTV SLO
Za vsemi večjimi posegi v Velenju stoji Tomaž Ročnik - ali gre pri vsem za kakšna koruptivna dejanja, od lani preučuje protikorupcijska komisija. Foto: MMC RTV SLO

V Šaleški dolini, kamor spada Velenje, je doma podjetnik Tomaž Ročnik, ki je na lanski lestvici najbogatejših Slovencev umeščen na deseto mesto. Ima večje število podjetij, dejavnosti pa razpršene, od pekarn do letalstva, gradbeništva, projektiranja, bančništva, zdravilišča ...

Ali gre za sposobnost podjetnika, da na veliko kupuje zemljišča in gradi v mestu, ali pa je zraven tudi korupcija, se sprašujejo meščani, poleg njih pa še protikorupcijska komisija, ki je prejela tri prijave suma korupcije, je za TV Dnevnik poročala Duška Lah.

Za vsemi večjimi posegi stoji Ročnik
Zemljišče sredi mesta, kjer stoji trgovsko središče, je občina najprej prodala Ročniku, zdaj pa na istem mestu od njega odkupuje pokrita parkirišča. "To je edino zemljišče, ki ga je občina neposredno Ročniku prodala," je povedal predstojnik urada za urejanje prostora Maksimiljan Arlič. Ročnik je potrdil, da se dogovarjajo za odkup preostalih 152 parkirišč.

Povedal je tudi, da so se že zbližali v pogajanjih, za parkirno mesto pa hoče 11 tisoč evrov, kar znese okoli 1,6 milijona. Njegova so parkirišča v premeščeni avtobusni postaji, za najem zgornjih prostorov pa davčna uprava polni Ročnikov žep. Njegov je Center Nova, v sredini je mestna knjižnica, k njemu spada tudi vsa okolica, stara tržnica je v zelo slabem stanju, pa prazen prostor za pošto ...

Primer preučuje protikorupcijska komisija
"Takrat po denacionalizaciji je Ročnik to odkupil. Status zemljišča je tak, da zanj skrbi PUP v centralnih predelih," je pojasnil Arlič.

Ta pa je tudi v 76-odstotni lasti Ročnika. Pri številnih naštetih zemljiščih je lonček pristavil občinski svet, legitimno, a s tesnimi izidi je prilagajal prostorske akte, a glej, kupec je prevečkrat isti. "Ali je smola ali je naključje, da je vedno isti, težko to pravno rečem, če je Ročnik, ima več podjetij, enkrat Pilon, Papilon, Presta, teh firm je veliko," pojasnjuje SDS-ov mestni svetnik Franc Sever.

V zadnjih dneh je razburjen severni del mesta, saj naj bi Ročnik podrl gozdiček in gradil družinske hiše. Tudi v naselju Gorica je živahno gradbišče, investitor spet Ročnik, gradi njegovo podjetje, znova v sodelovanju z Mestno občino Velenje.

Ali gre pri vseh navedenih primerih za kakšna koruptivna dejanja, pa od lani preučuje protikorupcijska komisija, eno prijavo je že podala na celjsko policijsko upravo.