Samooskrbna elektrarna Hrastnik. Foto: Focus/Timotej Vrtnik
Samooskrbna elektrarna Hrastnik. Foto: Focus/Timotej Vrtnik

Nagrada SozialMarie je prva evropska nagrada za družbene inovacije. Glavno nagrado je prejel avstrijski projekt Housing First, ki je več kot 2000 brezdomcem pomagal do novega doma. Med petnajstimi nagrajenimi so letos kar trije slovenski projekti.

Nagrada prvi samooskrbni elektrarni v Sloveniji

Sončna šola Hrastnik je prva zadružna samooskrbna sončna elektrarna v Sloveniji, ki so jo letos postavili na strehi hrastniške osnovne šole. Poleg glavnega cilja, to je prispevati k čim večji samooskrbi iz obnovljivih virov energije, je njena posebnost v tem, da gre za zadružni projekt, ki temelji na načelu en človek – en glas. Zadružniki pa niso le potrošniki energije, pač pa tudi upravljavci oziroma proizvajalci.

"Inovacija je predvsem v tem, da smo poskušali različne sektorje povezati v skupnost. Veliko nam pomeni, da se ljudje povezujejo in iščejo sinergije, kako živeti lažje. Menim, da to lahko naredimo samo kot skupnosti. Zato je eno od našil vodil zadružni rek: Če želiš iti hitro, pojdi sam, če želiš iti daleč, pojdimo skupaj," pravi Marko Funkl, župan Hrastnika.

Nagrada je zanj potrditev, da so izbrali pravo pot, pa tudi spodbuda, da to idejo razširijo tako po svoji kot po drugih slovenskih občinah.

Oštro prejel nagrado za projekt, namenjen izobraževanju prihodnjih preiskovalnih novinarjev

Center za preiskovalno novinarstvo Oštro je prejel nagrado za projekt, namenjen izobraževanju prihodnjih preiskovalnih novinarjev.

"Imeli bomo ravno peto obletnico tega projekta. Gre za izobraževanje mladih novinarjev in študentov, da se na preprostih primerih izobrazijo o iskanju primarnih virov in splošnem novinarskem delu, zato da lahko pozneje sodelujejo v bolj kompleksnih preiskovalnih zgodbah, tako mednarodnih kot v Sloveniji," pravi Samo Demšar.

Na nagrado so zelo ponosni, saj kaže na mednarodno prepoznavnost njihovega dela in jim pomeni tudi spodbudo za naprej.

Nagrado pa je prejel tudi projekt Sledilnik

"Projekt temelji na javni potrebi po tem, da najdemo zdravnika na primarni ravni. V ekipi smo se odločili, da podatke, ki niso bili najbolj prijazni, prilagodimo in tako pomagamo pri dostopnosti do primarnega zdravnika," sporoča Luka Petravić.

Nagrada tudi njim pomeni potrditev, da počnejo prave stvari in da so takšni projekti potrebni.

Koordinatorica natečaja SozialMarie za Slovenijo Živa Lopatič pa je sporočila, da so "zelo ponosni, da so bili slovenski projekti letos tako uspešni. Med nominiranimi so bili štirje projekti iz Slovenije in med temi so bili kar trije nagrajeni."

Skupno je bilo sicer letos prijavljenih 288 projektov.