Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Varnostne razmere v svetu narekujejo, da bi 2 odstotka BDP-ja, ki naj bi jih države zdaj namenjale za obrambo, postala spodnja meja, je med tednom napovedal generalni sekretar Nata. Slovenski obrambni minister Marjan Šarec je napovedal, da bo Slovenija prihodnje leto za obrambne izdatke namenila približno 1,5 odstotka BDP-ja.

"Tisti, ki jim je mar za varnost Slovenije in za to, da se slovenska vojska približa cilju, ki je še daleč – da končno v javnosti ne bomo vsako leto gledali negativnih ocen –, bodo seveda v parlamentu podprli resolucijo," je dejal Šarec. Pri tem je minister seveda govoril predvsem o Levici, kjer se s povečevanjem obrambnih izdatkov ne strinjajo, zato bodo glasovali proti resoluciji.

Sorodna novica Ob zaostrenih varnostnih razmerah v Evropi v načrtu velikopoteznejša resolucija o opremljanju vojske

"Moramo pogledati na domač teren, naše prebivalke in prebivalce, ne pa se podrejati pritiskom tujine, ki zahteva predvsem to, da pošiljamo naše vojake na misije za Natove operacije v tujini," je za Televizijo Slovenija dejal vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec. Dodal je, da glasovanje o resoluciji po njegovi oceni na noben način ne bo vplivalo na položaj Levice v koaliciji.

Vseeno pa Šarec lahko na glasovanju v državnem zboru računa na podporo vsaj največje opozicijske stranke. "Če bo gospod Šarec skušal resno uresničiti to, kar je rekel, pa bomo seveda pri tem pomagali in bomo to podprli. Bojim pa se, da bodo velike težave znotraj koalicije same," je predsednik SDS-a Janez Janša dejal v pogovoru za Radio Ognjišče.

Janša se sicer čudi, da potrebno povečevanje obrambnih izdatkov tako zavzeto zagovarja prav Marjan Šarec, saj je bila njegova prva poteza v novem mandatu odpoved nakupa oklepnih vozil boxer.

Levica obrambne resolucije ne podpira - kako bo glasovala opozicija?