Nakup stanovanja brez ogleda. Foto: BoBo
Nakup stanovanja brez ogleda. Foto: BoBo

Stanovanjska soseska Zeleni gaj na Brdu je ena najbolj vročih nepremičninskih zgodb v Ljubljani ta hip. Lokacija v mirnem in zelenem okolju, bližina mesta, bližina avtoceste in cena, ki je ugodnejša od primerljivih novogradenj v Ljubljani. Stanovanja so tako zamikala marsikatero mlado družino, ki še nima rešenega stanovanjskega vprašanja. Tudi Marka Krošlja, očeta dveh otrok. S partnerico sta si ogledala vzorčna stanovanja in naredila finančni načrt: "Imava srečo, da bi se nama lahko celo izšlo, da bi lahko kupili stanovanje, v katerem se nam ne bi bilo potrebno stiskati in spati v istem prostoru."

Zmotil ju je način prodaje
Stanovanjski sklad zahteva vplačilo are, preden bi omogočil ogled izbranega stanovanja. "Stanovanje si izberem glede na tloris in ga dejansko kupujem kar tako, na srečo. Pač nakazal bom aro in del kupnine Stanovanjskemu skladu, šele potem bom stanovanje lahko videl, in če slučajno to ne bo to, bomo ob aro, ki znaša okoli 20 tisoč evrov," se jezi naš gledalec, ki ima občutek, da mu Stanovanjski sklad ponuja mačka v žaklju. Na Skladu so neomajni. Takšen način prodaje omogoča Zakon o varovanju kupcev stanovanj in enostanovanjskih hiš, pojasnijo. Pogoji so bili znani že od začetka in ljudje so na njihovi podlagi tudi konkurirali za stanovanja. Direktor Stanovanjskega sklada Žiga Andoljšek pravi, da so stanovanja zelo natančno predstavljena na spletu, prav tako pogoji prodaje. "Če je nekdo privolil v pogoje, ocenil, da je to zanj primeren način, kje je zdaj njegova odgovornost, da se je strinjal oziroma sprejel splošne pogoje prodaje," se sprašuje Andoljšek in dodaja, da stanovanja še niso niti dokončana, zato vstopa v nikakor ne morejo dovoliti. Sklad jih namreč še ni prevzel.

Pomanjkljivosti bodo odpravili v 30 dneh
Prvi kupci bodo stanovanja lahko videli - tako Andoljšek - konec meseca, ko jim bo omogočen predogled: " Kupec bo lahko izvedel izmere, si stanovanje ogledal, opazil bo lahko morebitne pomanjkljivosti, skratka dobil občutek, kakšno je stanovanje, ki ga je kupil." Pomanjkljivosti bo Sklad v roku 30 dni odpravil, še pojasnjuje direktor Stanovanjskega sklada, ki pravi, da je tovrsten način prodaje, edini mogoč, če želijo čim prej prodati tako veliko količino stanovanj. Prepričan je, da so se ob takšen način prodaje spotaknili le špekulanti, ki želijo kupiti več stanovanj ali kaj podobnega.

Običajno si kupci stanovanje ogledajo večkrat
Način prodaje stanovanj na Brdu se zdi nenavaden tudi nepremičninskim agentom: "Stranke seveda lahko kupijo stanovanje le na podlagi tlorisa, a takšna praksa je običajna, kadar stranke nepremičnino kupijo še v fazi projekta. Pri zgrajenih stanovanjih nismo imeli še niti enega primera, da bi stranka stanovanje kupila, ne da bi ga videla," pojasnjuje Mateja Todić Curk iz agencije Ljubljana nepremičnine. Ljudje si pred nakupom stanovanje ogledajo najmanj dvakrat ali trikrat. Pripeljejo tudi družino, prijatelje, arhitekta. Preverijo lego, moteče elemente. "Stanovanja v Zelenem gaju so cenovno res nekoliko ugodnejša, a niso podarjena, zato čisto razumem, da so kupci nezadovoljni," še dodaja Tosićeva.

Zadovoljni ali ne, če si želijo stanovanje na Brdu, morajo kupci takšna pravila sprejeti. In kar nekaj jih je, saj sta prodani že dve tretjini od 342 stanovanj. Tretji krog prodaje se bo končal 29. novembra. Več o nenavadni prodaji stanovanj na Brdu boste zvedeli v oddaji Posebna ponudba na TVS1 ob 17.25.

Gledalci se lahko s svojimi vprašanji in izkušnjami v oddajo vključite po telefonu 01 475 20 20 in 01 475 20 21. Lahko tudi pišete na elektronski naslov posebna.ponudba@rtvslo.si, Posebno ponudbo pa najdete tudi na Facebooku.

Ines Kočar