Poslanec SDS-a Vinko Gorenak pravi, da je generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju pojem objektivne odgovornosti povsem neznan. Foto: BoBo
Poslanec SDS-a Vinko Gorenak pravi, da je generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju pojem objektivne odgovornosti povsem neznan. Foto: BoBo
Branko Masleša je poročili z višjih sodišč v Mariboru in Ljubljani že prejel, javnosti jih bodo predstavili jutri. Foto: BoBo
Igor Lukšič
Lukšič je prepričan, da ima politika pravico in dolžnost, da zahteva premike v sodnem sistemu, ne pa, da se ukvarja s posamičnimi primeri. Foto: BoBo
Masleša dobil poročili

Dodaja še, da je Fišerju "pojem objektivne odgovornosti povsem neznan", obenem pa je zatrdil, da zahteva poslanske skupine SDS-a za sklic izredne seje DZ-ja o stanju v pravosodju ni v tem, da naj Masleša in Fišer odstopita, pač pa meni, da bi se tokrat v državnem zboru "lahko našlo dovolj pripravljenosti za izboljšanje stanja v pravosodju".

Glede zadeve Tovšak pa je Gorenak pozdravil prizadevanja ministra za pravosodje Senka Pličaniča, da se z ustreznimi spremembami izboljša slabo stanje v pravosodju. Po Gorenakovih besedah tega ni bilo mogoče videti v času ministrovanja Aleša Zalarja, ko so stvari, tako Gorenak, šle le še na slabše.

Tudi Pličanič je namreč izjavil, da primer Hilde Tovšak kaže na neučinkovitost sodstva in tožilstva, zato je napovedal reforme - med drugim tudi zakonske spremembe, ki se nanašajo na več pooblastil policije pri iskanju pobeglih ljudi, javnosti pa bodo predstavljene jutri.

Tovšakova pisala Gorenaku
Hilda Tovšak je nekdanjemu notranjemu ministru Vinku Gorenaku poslala pismo, v katerem je zapisala, da je že 29. marca prosila sodišče, ali sme takoj v zapor. Sodišče je reklo ne. "Kot politik si s tem pismom ne morem pomagati, dejstva mora preveriti pravosodni minister in tožilec," je ob tem v Odmevih povedal Gorenak.

Izsledki poročil bodo znani v torek
Takrat pa bodo slovenski javnosti predstavljeni tudi izsledki poročil višjih sodišč v Mariboru in Ljubljani o poslovanju v postopkih za primer Čista lopata in primer delavcev na gradbišču Teš, v katera je vpletena nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, ki jih je prejel predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša.

Masleša je sicer zahteval pregled poslovanja v postopkih z vidika mogočih kršitev pravil o vrstnem redu reševanja zadev, zakonskih rokov za izdelavo sodnih odločb in drugih pravil procesnega vodstva. Mariborsko višje sodišče je moralo Masleši poročati tudi, ali držijo navedbe, da je iz spisa, povezanega z delavci na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj, izginilo več kot 150 listin.

Podpredsednik tega sodišča Branko Reisman prejšnji teden še ni znal potrditi, ali to drži. Kot je dejal, se sicer to lahko kdaj zgodi, v takšnem primeru pa je predvidena obnova spisov, ki jo sodnik naredi iz kopij izvirnikov.

Lukšič opozarja na "zaspalo" sodstvo
Razmer v sodstvu se je na današnji novinarski konferenci dotaknil tudi predsednik SD-ja Igor Lukšič - po njegovem mnenju je prav, da zadnji dogodki mobilizirajo javno mnenje, vršijo pritisk na vlado in na sodstvo, ki je "zaspalo".

Dejal je, da se nihče ne zavzema za neposredni politični pritisk na sodstvo, a da je nekakšen pritisk v tej smeri nujen, "saj je sodstvo v Sloveniji zaspalo in se ni prilagodilo razmeram".

V slovenskem gospodarstvu se dogajajo velike kraje, ampak sodstvo se na to sploh ni odzvalo, je bil kritičen prvak SD-ja, ki sicer meni, da ima politika po njegovem mnenju pravico in dolžnost, da zahteva premike v sodnem sistemu, ne pa, da se ukvarja s posamičnimi primeri.

Sodni sistem kot speča Trnuljčica
Ob vprašanju, ali bi morala predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša in generalni državni tožilec Zvonko Fišer zaradi primera Hilde Tovšak odstopiti, je Lukšič zadržan, saj da se o tem vsak sam odloča.

"Če pa mislita, da ne bosta mogla zbuditi te Trnuljčice, in če se jima zdi, da je to normalno stanje, medtem ko se slovenski javnosti zdi, da to ni normalno, naj javita, da imata drugačno diagnozo," je pogledu Masleše in Fišerja na zaspani sodni sistem dejal Lukšič.

Hilda Tovšak v zaporu, a ...
Hilda Tovšak od petka na Igu prestaja 14-mesečno zaporno kazen v zadevi Čista lopata. Dogajanje v preteklih dneh, ko so jo izpustili iz pripora in jo nato več dni iskali, pa je razkrilo pomanjkljivosti slovenskega pravosodnega sistema.

Masleša dobil poročili