Shod za Palestino v središču Ljubljane. Foto: BoBo
Shod za Palestino v središču Ljubljane. Foto: BoBo

Na shodu v podporo v svobodni Palestini, ki ga je na Trgu Republike v Ljubljani organiziralo Gibanje za pravice Palestincev, se je zbralo več sto ljudi. Od slovenske vlade in Evropske unije so zahtevali konkretne ukrepe proti Izraelu, saj kot so poudarili, slovenska vlada in Evropska unija nista uvedli niti ene sankcije, vojaškega embarga ali prekinili diplomatskih odnosov, kar bi lahko Izrael prisililo v ustavitev ognja. "Slovenija se spreneveda, podpisuje razne sporazume, ne naredi pa ničesar. Zahtevamo dejanja," so med drugim poudarili.

Organizatorji so udeležence shoda pozvali, da s seboj prinesejo uporabna oblačila in obutev, s katerimi so v spomin na žrtve v Gazi prekrili del Trga republike. Oblačila bodo donirana za dobrodelno dražbo, ki bo v obliki umetniškega sejma in garažne razprodaje potekala v ponedeljek popoldne v Galeriji ŠKUC, donacije pa bodo nakazane palestinski fundaciji za pomoč otrokom v Gazi (Ghassan Abu Sittah’s children fund).

Jaša Jenull iz Iniciative Glas ljudstva je zbranim pojasnil, da so pred parlamentarnimi volitvami leta 2022 vse tri zdajšnje koalicijske stranke obljubljale priznanje Palestine, vendar se to še ni zgodilo.

Nada Pretnar iz Gibanja za pravice Palestincev je poudarila, da bi morala slovenska vlada takoj prekiniti vsakršno sodelovanje z izraelskimi državnimi organi in podjetji. "Medtem ko v Gazi umirajo dojenčki, se slovenska oblast trka po prsih, da je na pravi strani zgodovine," je bila kritična do pasivnosti slovenskih oblastnikov. Prav tako je opomnila, da Slovenija krši mednarodne sporazume, saj ne preprečuje genocida v Gazi.

Predstavnik liste demokratičnega študentstva pa je med drugim pozval, naj se Univerza v Ljubljani "postavi na pravo stran zgodovine" in naj takoj prekine sodelovanje z izraelsko univerzo Bar Ilan, s katero še vedno projektno sodeluje.

Udeleženci shoda so nato odšli po ljubljanskih ulicah in se za nekaj časa zaustavili tudi pred ameriškim veleposlaništvom.

Shod v podporo svobodni Palestini