Karl Erjavec je dobil prepričljivo večino. Foto: RTV Slo
Karl Erjavec je dobil prepričljivo večino. Foto: RTV Slo
Ob začetku kongresa so bili štirje kandidati za predsednika. Foto: RTV Slo
Anton Rous
Predsednik stranke se je odpovedal kandidaturi za nadaljnji mandat. Foto: RTV Slo
Zaposleni se morajo v stranki počutiti enakopravne, meni vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič. Foto: RTV Slo

Obrambni minister Karl Erjavec je na kongresu DeSUS-a dobil 113 od 182 glasov delegatov in tako postal novi predsednik stranke.

Predsednik južnoprimorskega pokrajinskega odbora stranke Mirko Miklavčič je dobil 36 glasov, profesor na Fakulteti za družboslovne vede Anton Bebler pa 33 glasov. Dosedanji predsednik Anton Rous je od kandidature odstopil in podprl Erjavca.

Stranko je potrebno odpreti za vse, ki živijo od svojega dela, od pokojnin, rente, je po koncu kongresu povedal Erjavec. DeSUS mora postati klasična stranka, ki se ukvarja z vsemi problemi, ki tarejo slovensko družbo, je še poudaril. Mirko Miklavčič je bil z rezultatom dokaj zadovoljen, Anton Bebler pa je glede na "nekatere signale" pričakoval večjo podporo.

Erjavec član LDS-a?
Za presenečenje kongresa je sicer poskrbel ljubljanski Dnevnik, ki je v današnji izdaji zapisal, da je Erjavec kljub kandidaturi za prvega moža DeSUS-a še vedno član LDS-a. Predsednik LDS-a Anton Rop te navedbe ni zanikal, na tiskovni konferenci pa dejal, da je bil Erjavec do 10. ure še vedno član njihove stranke. "Mi smo veseli, da imamo člana v vodstvu druge stranke," je dejal nekoliko ironično.

Erjavec je povedal, da se čudi vodstvu LDS-a, saj to po njegovem ne pozna lastnega statuta. Tam namreč piše, da je član izključen iz stranke, v kolikor postane član druge stranke ali brez soglasja izvršnega odbora na volitvah kandidira na listi druge stranke.

Ime ostaja isto
Že ob začetku kongresa so delegati z veliko večino odločili, da ne bodo spreminjali imena stranke, saj je dozdajšnje ime ustrezno in zato ne gre tvegati razkola v stranki.

V okviru poročila o delu stranke je Anton Rous poudaril, da je DeSUS v vseh 15 let delovanja ostal miroljubna, sprejemljiva in odprta stranka, ki ni izpostavljala ideoloških vprašanj in je bila odprta za predloge civilne družbe. DeSUS deluje drugače kot druge stranke, ki zaprte in skrajno bojevite, je še poudaril.

Dopolnjen statut ...
Delegati so v nadaljevanju razpravljali tudi o spremembah statuta in programa. V statutu je od zdaj zapisano, da člani DeSUS-a ne morejo biti člani drugih strank, organi strank pa so pri kandidiranju dolžni upoštevati ustrezno zastopanost obeh spolov.

... in program
Program stranke se ni bistveno spremenil, poudarja pa povezanost med gospodarskim razvojem in medgeneracijsko solidarnostjo. Prilagaja se novemu mednarodnemu položaju Slovenije z vstopom v EU in Nato. DeSUS si bo prizadeval za usklajen gospodarski razvoj, krepitev obrambnih sposobnosti in socialno ravnovesje v državi.

Novi člani organov
Podpredsedniki: Marija Gjerkeš Dugonik, Valter Drozg, Ivan Nerad
Izvršilni odbor: Andrej Bitenc Pengov, Stanislav Brglez, Janez Pučko, Milan Čurin, Jani Kavtičnik, Zorko Debeljak, Franc Jurca, Emil Kolenc, Štefan Misija in Janez Šolar. Delegati so izvolili še 40 članov sveta in člane nadzornega odbora.