Foto: MMC RTV SLO/URI Soča
Foto: MMC RTV SLO/URI Soča

Svet Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta (URI) Soča je 26. februarja sprejel sklep o začetku postopka za razrešitev direktorja Zvoneta Čadeža. Z URI-ja Soča so takrat odgovorili, da podrobnosti o tem v času postopka ne morejo komentirati.

Čadež je ob robu izjave za medije glede težav invalidov med zdravniško stavko pojasnil, da mu je svet zavoda februarja v sklepu na treh straneh očital predvsem negativno poslovanje v letu 2023. Zavod je imel lani približno 900.000 evrov izgube, kar je po njegovih besedah "vrhunski rezultat". Lani so namreč izvedli energetsko sanacijo, kar je po njegovih navedbah največja naložba v zadnjih 30 letih.

"Če me jutri razrešijo, grem z URI-ja Soča ponosno"

Svet zavoda ga je v sklepu po njegovih navedbah obtožil tudi malomarnega opravljanja dela in mobinga. Čadež je dejal, da se je v roku izrekel glede razlogov za razrešitev, pri čemer je vse očitke sveta zanikal, in to podkrepil z dokazi. Svet bo odgovor direktorja obravnaval na naslednji seji, ki po njegovih besedah še ni bila sklicana. "Če me jutri razrešijo, grem z URI-ja Soča ponosno," je poudaril.

Čadež je v izjavi za medije še dodal, da dosedanje inšpekcije na URI-ju Soča niso ugotovile nepravilnosti. Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je sicer res ugotovila pomanjkljivosti na področju vključenosti medicinskih pripomočkov v sistem kakovosti, vendar se te tičejo nove evropske uredbe, pomanjkljivosti pa so ugotovili tudi drugje.

Čadež, sicer član stranke SDS, meni, da je vlada imenovala "svoje" člane sveta, kar pomeni, da ji pri razrešitvi "ne ni treba nikogar nič vprašati". Prepričan je namreč, da gre za politično dejanje.

Zdajšnja vlada je na redni seji 19. oktobra v svet URI-ja Soča za mandatno dobo štirih let sicer kot predstavnike ustanovitelja imenovala sedanjega v. d. direktorja urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu na ministrstvu za zdravje Tomaža Pliberška, Antonijo Setničar, Mojco Dobnik in Karmen Leban Polanc. Kot predstavnika zavarovancev je imenovala Klemna Ganzitija, kot predstavnico uporabnikov pa Mirjam Kanalec.