Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Odločitev vlade o vzpostavitvi dveh začasnih azilnih domov v občinah Brežice in Središče ob Dravi je naletela na velik odpor tamkajšnjih oblasti in prebivalcev. Ob tem so se pojavile tudi številne kritike, da je vlada odločitev sprejela brez predhodnega posvetovanja z njimi.

"Dejstvo je, da so se na pristojnem uradu veliko pogovarjali tudi z župani – mislim, da več kot z desetimi – in seveda je bil odgovor povsod ne," je glede tega v oddaji Politično na Televiziji Slovenija pojasnil podpredsednik vlade in minister, pristojen za Slovence v zamejstvu in po svetu, Matej Arčon. Dodal je, da je vlada lokaciji nato izbrala na podlagi strokovnih argumentov in da sta obe na državni zemlji ter tik ob meji s Hrvaško.

Sorodna novica V Središču ob Dravi naj bi sprožili upravni spor zaradi azilnega doma

"Popolnoma razumem tako župane, ker sem bil župan, kot tudi prebivalce, da imajo določene strahove. Ne zaslužijo pa si še dodatnih ustrahovanj od opozicije, ker gre za občutljivo temo, gre za stisko ljudi," je opozoril.

Arčon je ob tem poudaril, da prebežniki v Sloveniji v povprečju ostanejo dva dni in pol in da to ni njihova končna destinacija. Poudaril je tudi, da sta predvideni lokaciji azilnih domov zgolj nadomestni. "To so bistveni elementi, ki jih dejansko naslavljamo, in prosimo župane in lokalno skupnost, da razumejo," je dodal.

V soboto je medtem na Obrežju v občini Brežice potekal že drugi protest proti vzpostavitvi začasnega azilnega doma, župani treh ormoških občin pa so v sredo DZ-ju predali 3500 podpisov peticije proti vzpostavitvi začasnega azilnega doma.

V četrtek so nasprotovanje načrtovanima azilnima domovoma izrazili tudi govorci na shodu v Ljubljani, ki ga je organizirala stranka SDS. Na zborovanju, ki je potekalo na Kongresnem trgu, je sicer več tisoč ljudi opozarjalo tudi na druge problematike v državi, med drugim na inflacijo in korupcijo.

Kako je na očitke iz opozicije v oddaji politično odgovarjal minister Matej Arčon, si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku. Voditeljica Tanja Gobec se je z njim med drugim pogovarjala tudi o zdravniški stavki ter o interpelaciji ministrice za digitalno preobrazbo.

Politično s Tanjo Gobec