Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v poslanici pred mednarodnim dnevom žena zapisala, da je v Sloveniji veliko smrti žensk zaradi nasilja nad njimi, zato je treba marsikaj narediti pri preventivi in ozaveščanju žensk. Foto: BoBo
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v poslanici pred mednarodnim dnevom žena zapisala, da je v Sloveniji veliko smrti žensk zaradi nasilja nad njimi, zato je treba marsikaj narediti pri preventivi in ozaveščanju žensk. Foto: BoBo
false
Po podatkih UNHCR-ja je delež žensk in otrok med prebežniki, ki prihajajo v Grčijo, letos dosegel 55 odstotkov, medtem ko je bil še junija lani le 27-odstoten. Foto: Reuters

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v poslanici pred mednarodnim dnevom žena zapisala, da je v Sloveniji veliko smrti žensk zaradi nasilja nad njimi, zato je treba marsikaj narediti pri preventivi in ozaveščanju žensk. Izpostavila je tudi ekonomsko in psihično nasilje najbližjih nad starejšimi ženskami ter opozorila na kršenje človekovih pravic žensk v begunski krizi.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak pa ocenjuje, da je dan žensk priložnost, da opozorimo na tista področja javnega in zasebnega življenja, kjer ženske še nimajo enakih izhodiščnih možnosti kakor moški. Eno takšnih je po njenem mnenju področje odločanja.

Kritično so se na diskriminacijo žensk na različnih področjih odzvali v različnih nevladnih organizacijah, kjer so opozorili na shode proti splavu pred ljubljansko porodnišnico, na problem mlajših žensk, ki se srečujejo z negotovimi oblikami zaposlitve, in neposluhom delodajalcev do ustvarjanja lastne družine, na nerealizirane pravice do umetne oploditve samskih žensk in na seksističen govor.

Ne rože, ampak za službe
Mlade, visoko izobražene ženske, zbrane v projektu Kolegice, nameravajo obiskati gospodarskega ministra Zdravka Počivalška ter ga opozoriti na zaposlitvene priložnosti, predstavile pa mu bodo tudi predloge za izboljšanje položaja mladih žensk. Te so sicer odločene, da ob 8. marcu ne potrebujejo rož, ampak službo.

Kolegice, ki delujejo v devetih slovenskih mestih, pričakujejo, da bodo odločevalci in pristojne službe našli celovite sistemske rešitve, ki bodo mladim posameznicam omogočile, da se izkažejo na področjih, za katera so se izobraževale, so v sporočilu za javnost zapisali v Zavodu Nefiks, pod okriljem katerega deluje projekt Kolegice.

Kolegice so prepričane, da je gospodarstvo tisto, ki lahko omogoči razvoj in odpiranje novih delovnih mest za koristno unovčenje znanja in izkušenj, ki so jih pridobivale v času izobraževanja.

Ministra pa želijo opozoriti, da so same najboljši primer tega, da sistem ne deluje. "Smo visoko izobražene, imamo številne kompetence, dodatno se izobražujemo, vključujemo v projekte, se mrežimo z delodajalci, delamo prostovoljno - zaposlitvenih priložnosti pa ni! Problem torej nikakor ne more biti samo v nas," so poudarile.

Akcijski dan proti sovražnemu govoru
Svet Evrope je pripravil evropski akcijski dan proti seksističnemu sovražnemu govoru, ki je tesno povezan z nasiljem nad deklicami in ženskami po vsem svetu. V okviru akcijskega dne bo mogoče sodelovati prek družbenih omrežij Facebook in Twitter. Opazovalnica sovražnega govora (Hate Speech Watch) bo zbirala prijave seksističnega sovražnega govora na spletu, avtorji pa se lahko akcijskemu dnevu pridružijo tudi s kratkim videosporočilom na obravnavano temo.

Resolucija za varnost prosilk za azil
Mednarodnega dneva žena se bodo spomnili tudi na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu, pri čemer bodo posebno pozornost namenili begunkam in prosilkam za azil v EU-ju.

Poslanci bodo tako dopoldne najprej razpravljali in nato glasovali o predlogu nezakonodajne resolucije, ki poziva k spremembam migracijske in azilne politike EU-ja, tako da bi ta upoštevala specifične potrebe in zagotavljala varnost prosilk za azil. Resolucija tudi izpostavlja, da bi morala biti nasilje in diskriminacija na podlagi spola utemeljen razlog za prošnjo za azil v EU-ju.

Po podatkih UNHCR-ja je delež žensk in otrok med begunci, ki prihajajo v Grčijo, letos dosegel 55 odstotkov, medtem ko je bil še junija lani le 27-odstoten.

ILO: Ženske pri plačilu zaostajajo za moškimi
Ženske so na področju dela v zadnjih 20 letih doživele le malo napredka, za premostitev vrzeli med njihovimi plačami in plačami moških pa bo potrebnih še najmanj sedem desetletij, je ob mednarodnem dnevu žensk objavila Mednarodna organizacija za delo (ILO). Ženske trenutno v povprečju zaslužijo 23 odstotkov manj kot moški.

Medtem ko je na svetu trenutno zaposlenih 72 odstotkov moških, ta delež za ženske znaša 46 odstotkov. In ta razkol se je od leta 1995 zmanjšal za samo 0,6 odstotka, je zapisal ILO. "Velik napredek žensk v izobraževanju se ni prevedel v primerljiv napredek, ko gre za njihov položaj v svetu dela," dodaja organizacija.

V številnih delih sveta obstaja velika verjetnost za večjo brezposelnost žensk kot moških. Po svetu je brezposelnih 6,2 odstotka žensk v primerjavi s 5,5 odstotka moških. Okoli 200 milijonov žensk po svetu pa v starosti živi brez rednega prihodka oz. pokojnine, v primerjavi s 115 milijoni moških.