Igrana filma Jesensko listje in 20.000 vrst čebel ter dokumentarna filma Sestre v savni in Adamant bodo na RTV 365 na voljo 24 ur (filmi bodo objavljeni drug za drugim, vsak film bo objavljen od polnoči do polnoči naslednjega dne), gledalci pa bodo filme lahko tudi ocenili in se tako potegovali za privlačne nagrade.

Nagrado občinstva LUX podeljujeta Evropski parlament in Evropska filmska akademija, da bi spodbujala kulturno raznolikost, zagotavljala podporo kinematografom in umetnosti, podprla evropski film in evropsko ustvarjalnost.

Prav tako tudi RTV Slovenija kot javni medijski servis s sodelovanjem pri projektu, ki ga omogoča pisarna Evropskega parlamenta v Ljubljani, izpolnjuje svoje poslanstvo največje kulturne ustanove v naši državi in sledi svoji zavezi pri spodbujanju produkcije in razširjanju kakovostnih igranih in drugih vsebin, kamor evropska kinematografija vsekakor sodi.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola poudarja, da je Evropski parlament edini na svetu, ki podeljuje filmsko nagrado: "Z nagrado občinstva LUX vsako leto povezujemo delo evropskih politikov s filmskim ustvarjanjem v Evropi. Umetniška plat nagrade občinstva LUX odraža našo vnemo v boju za državljanske in človekove pravice, za pravičnost, demokracijo in svobodo."

Slovenski gledalci bodo z oddajo svoje ocene sodelovali tudi pri izbiri zmagovalca.

Gledalci lahko film, ki so si ga ogledali, ocenjujejo prek spletne strani www.luxaward.eu do 14. aprila 2024 na lestvici od ena do pet.

Končni vrstni red se bo določil z združitvijo ocene javnosti in poslancev Evropskega parlamenta, od katerih vsaka šteje za polovico. Nagrajeni film bo razglašen na slovesni podelitvi nagrade občinstva LUX, ki bo 16. aprila 2024 v Bruslju.

Z oddajo ocene filma lahko gledalci, tudi tisti iz Slovenije, osvojijo nagrado – povabilo na slavnostno podelitev nagrade občinstva LUX, kjer se bodo v Bruslju srečali tudi z nominiranci in nagrajenci.

Spletna stran za ocenjevanje je na voljo tukaj.

Letos se za nagrado poteguje pet filmov, na RTV 365 bodo zaradi omejitve avtorskih pravic na voljo štirje.

Sestre v savni (Savvusanna sõsarad; režija: Anna Hints) – na voljo na RTV 365 v soboto, 6. 4.

Foto: iz filma
Foto: iz filma

V temi parne savne nekje na estonskem podeželju si ženske izmenjujejo najgloblje skrivnosti in intimne izkušnje, spirajo sram s telesa in v skupnosti iščejo moč ... Dobitnik nagrade za najboljšo režijo v sekciji svetovnih dokumentarcev na festivalu Sundance. Več o filmu.

Jesensko listje (Fallen Leaves; režija: Aki Kaurismäki) – na voljo na RTV 365 v nedeljo, 7. 4.

Foto: iz filma
Foto: iz filma

Film je nežna tragikomedija o dveh osamljenih dušah, ki iščeta ljubezen v času ekonomske neenakosti, vojne in negotovosti. Dobitnik nagrade žirije v Cannesu in nagrade mednarodnega združenja filmskih kritikov FIPRESCI za najboljši film leta. Več o filmu.

Adamant (Sur l'Adamant; režija: Nicolas Philibert) – na voljo na RTV 365 v ponedeljek, 8. 4.

Foto: iz filma
Foto: iz filma

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topel in rahločuten film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na Berlinalu 2023. Več o dokumentarcu.

20.000 vrst čebel (20.000 especies de abejas; režija: Estibaliz Urresola Solaguren) – na voljo na RTV 365 v torek, 9. 4.

Foto: iz filma
Foto: iz filma

Film in hkrati prvenec španske (oz. baskovske) režiserke pripoveduje zgodbo osemletnega dečka. Med poletjem v podeželski hiši, povezani s čebelarstvom, med druženjem s sorodnicami odkriva svojo spolno identiteto.

Nagrada prestopa meje EU-ja in gradi mostove med ljudmi

Vsakoletna pobuda Evropskega parlamenta daje nominiranim filmom večjo prepoznavnost, hkrati pa omogoča občinstvu, da si ogleda filme, ki sicer v njihovi državi morda ne bi bili prikazani. Nominirani filmi so podnaslovljeni v 24 uradnih jezikih Evropske unije in se brezplačno predvajajo v vseh njenih 27 državah članicah. Izbrani filmi ozaveščajo o nekaterih osrednjih družbenih in političnih vprašanjih. Nagrada spodbuja občinstvo, da se z glasovanjem za najboljši film dejavno opredeli in izrazi svoje mnenje. Zmagovalni film nagrade občinstva LUX bo prilagojen za gluhe in naglušne.

Foto: Evropski parlament v Sloveniji
Foto: Evropski parlament v Sloveniji