Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Kulturni in umetniški program

Oddaje Kulturnega in umetniškega programa promovirajo slovensko kulturo, spodbujajo kulturno ustvarjalnost in svobodo umetniškega ustvarjanja, izobražujejo in razvijajo jezikovno kulturo. Uredništvo s svojo raznovrstnostjo in z visoko ravnijo produkcije pomembno bogati programsko ponudbo Televizije Slovenija. V uredništvih pripravljamo številne televizijske in dokumentarne filme, domače igrane nadaljevanke in nanizanke, gledališke igre, predvajamo posnetke koncertov, baletov, oper in drugih kulturnih predstav, prenašamo maše, pripravljamo verske oddaje ter oddaje za otroke in mladino. Poleg tega predstavljamo tudi glasbene in plesno-baletne umetnike in njihova dela, poustvarjamo delo velike večine opernih in zborovskih korpusov Slovenije, posebno pozornost pa namenjamo nacionalni raznovrstnosti predvajanih filmov, pri čemer dajemo prednost evropski kinematografiji in drugim neameriškim produkcijam. Vsak dan posredujemo gledalcem informacije iz sveta kulture in jih vabimo, da se kulturnih dogodkov v čim večjem številu udeležujejo, v svojih oddajah pa že vrsto let širimo tudi bralne navade med gledalci Televizije Slovenija.

V okviru Kulturnega in umetniškega programa deluje osem uredništev:
· uredništvo igranega programa
· uredništvo oddaj o kulturi
· uredništvo otroškega in mladinskega programa
· uredništvo tujih igranih oddaj
· uredništvo dokumentarnega programa
· uredništvo glasbenih in baletnih oddaj
· uredništvo verskih oddaj
· uredništvo izobraževalnega programa

Informativni program

Eno izmed temeljnih poslanstev javne televizije je objektivno, verodostojno, kakovostno ter pravočasno posredovanje aktualnih informativnih vsebin. To poslanstvo Informativni program uspešno uresničuje s številnimi dnevno-informativnimi oddajami, razširjenimi informativnimi oddajami ter soočenji v studiih. V dnevno-informativnih oddajah posredujemo gledalcem najnovejše in najaktualnejše domače ter tuje informacije z različnih področij: od politike in ekonomije do kulture. V razširjenih informativnih oddajah predstavljamo in podrobneje razlagamo vse aktualne dogodke, v oddajah, namenjenih soočanju različnih stališč, pa skušamo osvetliti probleme in jih razložiti s pomočjo strokovnjakov, predstavnikov civilne družbe, politikov in drugih.

V okviru Informativnega programa TV SLO delujejo uredništva:
· Uredništvo dnevnoinformativnih oddaj
· Uredništvo dopisništev
· Uredništvo notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj
· Uredništvo zunanjepolitičnih oddaj
· Uredništvo parlamentarnega programa

Športni program

V Športnem programu zagotavljamo vsestransko kakovostno, predvsem pa objektivno in celovito poročanje o športnih dogodkih ter problematiki te dejavnosti v Sloveniji in tujini. Pokrivamo večino velikih domačih športnih prireditev, na katerih RTV Slovenija deluje tudi kot 'host broadcaster', to je kot neposredna proizvajalka signala, pa tudi številne mednarodne svetovne športne prireditve, kot so olimpijske igre ter evropska in svetovna prvenstva. Poleg tega velja omeniti, da že tradicionalno tako tehnično kot tehnološko pripravljamo zahtevne domače projekte, kot so tekme za svetovni pokal v alpskem smučanju v Kranjski Gori, Zlata lisica na Pohorju ter smučarski skoki v Planici.

Razvedrilni program

Razvedrilni program sodi med tiste programe ki so nepogrešljiv del javnih televizijskih servisov. ugotovljeno je bilo, da je kakovostna zabava tista, okoli katere javni servis vse vsebine, ki izhajajo iz njegovega poslanstva, učinkoviteje plasira med gledalce. Pomembni so projekti, ki imajo veliko gledanost in dovolj velik ustvarjalni potencial tudi za naprej. Razvedrilni program sodeluje pri nakupu in izboru tujega programa s področja razvedrila, gre za šove, koncerte, dokumentarce, kuharske in potopisne oddaje ter druge žanre, ki jih razvedrilni program tudi sicer producira. Zagotavljamo tudi kvaliteten programa s področja turizma, ki presega klasično »turistično« pohajkovanje po naši deželi, ampak ponuja vpogled v pestro ponudbo za domače in tuje goste, izobražuje ter obvešča. Razvedrilni program poskrbi za »TV-servis« za tiste prireditve, ki jih posname v lastni produkciji, če za to obstaja programski interes, v vsebinskem smislu pa pri njihovem nastajanju ne sodeluje, saj gre za dogodke, ki jih ponudijo zunanji producenti.

TV Koper – Capodistria

Regionalni televizijski program Koper - Capodistria v svojih informativnih oddajah pokriva dogajanje v regiji in zamejstvu, v vlogi kolektivnega dopisnika pa informacije posredujemo tudi informativnemu in kulturnemu programu Televizije Slovenija. Naše poslanstvo je obveščanje in povezovanje slovenske manjšine v Italiji z matico ter priprava in posredovanje izvirnih oddaj o naši manjšini. Oblikujemo tudi dokumentarne, športne, kmetijske, otroške, mladinske, razvedrilne in humanitarne oddaje. Z mariborskim in ljubljanskim uredništvom soustvarjamo jutranji program, z italijanskim programom v Kopru ter s slovenskim in italijanskim programom RAI Trst pa sooblikujemo čezmejno televizijo.

V televizijskem programu za italijansko narodno skupnost skrbimo za celovito in objektivno obveščanje italijanske narodne skupnosti ter za ohranjanje in razvijanje njene jezikovne in kulturne samobitnosti. Poleg tega smo pomemben vir regionalnega in čezmejnega obveščanja na stičišču treh držav. Pripravljamo aktualno-informativne, kulturne, mladinske in šolske oddaje ter gledalce obveščamo z novicami s področja izobraževanja, znanosti, ustvarjalnosti, športa in razvedrila. Raznoliko programsko shemo sestavljajo tudi športni prenosi najpomembnejših domačih in mednarodnih tekmovanj in prvenstev ter obsežna ponudba dokumentarnih oddaj.

Televizija Maribor

Na Televiziji Maribor si prizadevamo s kakovostnimi vsebinami doseči večjo prepoznavnost. Tako pripravljamo prispevke za nacionalne informativne oddaje, daljše feljtonske zapise za potrebe tedenskih nacionalnih oddaj, kmetijske, razvedrilne in kulturne oddaje, športne prenose, prenose različnih festivalov in prenose maš.